1234 De groene leugen van de Biologische Pangasiusfilet

Dat men in zuid Oost Azië creatief met officiële regels omgaat is bij de meesten wel bekend. Via een bevriend technoloog – speurneus viel mijn oog op een redelijk bedrieglijke verpakking dat met grote letters Bio etaleert. In kleine lettertjes staat vermeld dat deze vis pangasiusfilet betreft. Zoals bekend komt deze vis uit Vietnam. Als er een land op deze wereldbol is dat lak heeft aan alles wat biologisch is en op officiële regels lijkt, dan komt Vietnam automatisch bij mij op het netvlies.

Het gaat steeds beter met de Vietnamese aquacultuur. Alle gangbare en internationaal erkende voedselveiligheidscertificaten hangen daar al aan de muren van de directiekamers. Sinds kort is dit product ASC gecertificeerd en het Bio-label kan er ook nog wel bij.

Vraag is of stichting SKAL dit zal overnemen. Op de Ökoland website reutelt men wat onzin over dit product: “wij willen helpen om de diervriendelijke biologische aquacultuur een beter marktperspectief te bieden” Dat de vissen levend geslacht worden en daarna geruime tijd in hun eigen bloed rondzwemmen moet maar even niet vermeld worden. Niet belangrijk want het woord Bio is wel 5 maal groter weergegeven dan het woordje Pangasius. Deze vis is dan ook wel vijf keer lekkerder dan normaal, denk ik dan. De enige die nog overtuigd moeten worden zijn de Vietnamezen zelf. Tot op de dag van vandaag weigeren de restaurants in Vietnam, hun eigen prutvis op de menukaart te zetten. Dit zou net zo vreemd klinken als er geen Goudse kaas in Nederland gegeten zou worden.

Mijn neefje ging tijdens de lunch op zijn werk vierkant over zijn nek toen hij dit gedrocht product op zijn brood wilde doen. Twee verdachte producten bijeen: Zalm en Panga. Het gaat een stuk beter met hem.

Mijn neefje ging tijdens de lunch op zijn werk vierkant over zijn nek toen hij dit gedrocht product op zijn brood wilde doen. Twee verdachte producten bijeen: Zalm en Panga. Het gaat een stuk beter met hem.

Ik blijf Noordzee vis een meer verantwoorde keuze vinden

Momenteel spant de Noordzeevisser zich in om de vis zo snel mogelijk na de vangst te verdoven en door middel van allerlei innovatieve projecten de duurzaamheid te kunnen waarborgen terwijl in Vietnam maar wat aangerommeld wordt. Bovendien moeten er serieuze vraagtekens geplaatst worden of deze Öko Pangasius omdat het nogal wat kilometers afgelegd heeft en daardoor beter ‘Stookolie-Panga’ genoemd kan worden. Ook al vormen de transportkosten maar een klein deel van de kiloprijs. Het is weer een onnodig gesleep met voedsel terwijl deze om de hoek bij ons ook leverbaar is en waarschijnlijk tegen een veel betere kwaliteit. Ik heb het over onze eigen Noordzee vis voor alle duidelijkheid. Die is al zo biologisch als maar zijn kan. Die heeft geen antibiotica en medicijnen nodig. Puur natuur.

Geef een reactie