1408 Wat te doen als u ziek wordt na bezoek aan een slecht en vies restaurant?

Na een feestelijke maaltijd bestaat de kans dat u en wellicht enkele van uw tafelgenoten ziek worden als gevolg van de versnaperingen die u genuttigd heeft.

Er zijn drie ziektebeelden denkbaar:
1.       U wordt nog vóór het afrekenen ziek.
Dan heeft het restaurant wel een erg vieze keuken gehad waar oude spullen geserveerd worden. Klassiek in dit geval de zogenaamde hittestabiele toxinen die gevormd worden in opgewarmde producten. Twee bacteriegroepen vallen hierbij op. De Staphylococcus aureus en de Bacillus cereus. De eerste wijst op gebrekkige hygiëne van de kok zelf en de tweede op rijst dat te lang op serveertemperatuur is bewaard en zodoende deze bacterie de kans heeft gegeven om uit te groeien. In dit geval heeft u te maken met voedselvergiftiging dat veroorzaakt wordt door de gifstoffen die de bacteriën in uw voedsel hebben achtergelaten.

Een beschadigd bord is vaak een goede reden om de horeca tent verder aan een gedetailleerd onderzoek te onderwerpen.

Een beschadigd bord is vaak een goede reden om de horeca tent verder aan een gedetailleerd onderzoek te onderwerpen.

2.       U wordt de volgende dag(en) ziek, eventueel met koorts.
U lijdt nu aan voedselinfectie dat vergiftiging kan veroorzaken. U heeft teveel foute bacteriën met uw eten binnengekregen die zich bij voorkeur na uw maag gaan nestelen en verder gaan groeien. Van de gifstoffen die geproduceerd worden kunt u behoorlijk ziek worden.  De bacterie die dit veroorzaakt noemen wij een pathogeen, een ziekteverwekker. Cholera, Salmonella, E-coli, Listeria zijn de populaire benamingen van deze pathogene bacteriën. Snel naar de huisarts is mijn advies en laat een ontlastingsonderzoek uitvoeren. Het lab kan dan vaststellen om welk ‘ding’ het gaat. U staat ook meteen sterk in een mogelijke strafzaak tegen de restauranthouder. Er kleven twee belangrijke praktische nadelen aan deze gang van zaken. U bent niet snel geneigd om naar de huisarts te gaan wanneer u voedselvergiftiging heeft opgelopen. Ten tweede weet u na drie dagen (het kan wel vier dagen duren eer u ziek wordt) nooit goed wat en waar u gegeten heeft. Tenzij u een logboekje bijhoudt…
3.       U wordt enkele uren na het eten beroerd als gevolg van een allergie
Nu wordt het interessant. Een restaurant is verplicht om op de menukaart te vermelden of er ingrediënten in het eten verwerkt zijn waar u allergisch voor bent. De wetgever heeft 14 allergenen officieel vastgesteld. Koemelk, pinda’s, vis en tarwegluten zijn de meest bekende uit dit lijstje van 14. Veel allergische reacties geven een tijdelijk ongemak, andere kunnen zeer heftig uitpakken waarbij het slachtoffer in het ziekenhuis belandt en mogelijk overlijdt. Berucht hierbij is de aardnoten allergie. Patiënten die hieraan lijden moeten zeer voorzichtig hiermee omgaan. Als een restaurant aantoonbaar onvolledige informatie geeft of helemaal niet, dan zijn alle kosten verhaalbaar wegens gebleken verwijtbaarheid. De rekening loopt serieus op als u een tijdje in het ziekenhuis heeft gelegen en daardoor ook tijdelijk arbeidsongeschikt bent geweest. Uw claim die door uw verzekeraar namens u ingediend wordt begint ongeveer bij € 5.000. Uw behandelend geneesheer kan uw anamnese (uw verhaal over de voorgeschiedenis van uw ziekte) op zijn declaratie naar uw ziektekostenverzekeraar zetten. Zij nemen geheid contact met u op.

Wat moet u doen als u ziek bent geworden?
Het is altijd lastig vast te stellen dat u ziek bent geworden van het eten in een of ander vies restaurant. Dat is niet uw probleem. Gelukkig hebben we het Burgerlijk Wetboek voor, die de consument in bescherming neemt. Kort gezegd: De consument heeft gelijk tenzij het tegendeel bewezen kan worden en dat is het restaurant. Uw klacht moet wel ter goede trouw zijn anders bent u weer terecht strafbaar. U kan dan laster of erger nog, valsheid in geschrifte ten laste gelegd worden.

Een handendroger boven de afvalbak zorgt ervoor dat er vooral veel luchtbeweging plaatsvindt in deze besmette ruimte. Horecaondernemers die dergelijke apparaten voor hun klanten aanschaffen snappen NIETS van hygiëne.

Een handendroger boven de afvalbak zorgt ervoor dat er vooral veel luchtbeweging plaatsvindt in deze besmette ruimte. Horecaondernemers die dergelijke apparaten voor hun klanten aanschaffen snappen NIETS van hygiëne.

U moet in ieder geval het restaurant aanspreken en aandachtig het verhaal horen dat aan uw neus opgehangen wordt. Eventueel wordt de schade ter plekke geregeld en dat betekent nog niet dat men van u af kan zijn. Dit is het rechtvaardige principe van ‘hoor – wederhoor’. U hoeft de horeca ondernemer niet te vrijwaren voor vervolgclaims. Die kunnen later ontstaan als later blijkt dat er meer medisch onderzoek nodig is of erger nog wanneer blijkt dat u nierschade heeft opgelopen. Een gehaaide viespeuk zal snel een greep in de kassa voor u doen en u meteen een soort vrijwaringsdocument laten ondertekenen. Dit gebeurt snel als hij in de gaten heeft dat u aangifte bij de NVWA overweegt. Als deze ondernemer al eerder maatregelen opgelegd heeft gekregen dan wordt hij bijzonder zwaar gestraft als er sprake is van recidive. (De juridische term voor onverbeterlijke herhaling). Zijn boete loopt snel op tot wel in de duizenden euro’s in dat geval.

Tip: Teken nooit ter plekke een document en accepteer nooit een schadevergoeding ter plaatse. Gun uzelf altijd 7 dagen bedenktijd. Dan kunt u in alle rust deskundig advies inwinnen.

Aangifte doen bij de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) is snel de volgende stap. Bij acute voedselvergiftiging zelfs noodzakelijk. De NVWA kan dan een controleur langssturen die toevallig in de buurt is. Dan worden ter plaatse monsters genomen voor bacteriologisch onderzoek. Aangifte kan telefonisch en zelfs anoniem. Telefoonnummer: 0900-0388 of een mail sturen naar info@nvwa.nl Als er meerdere meldingen tegelijk binnenkomen van verschillende personen van een en dezelfde eetgelegenheid, komt men zeer snel in actie. Een horeca ondernemer heeft een hekel aan als er aangifte gedaan wordt, want dat levert hem naast een eventuele boete veel imagoschade en rompslomp op en soms ook een extra tijdrovende herinspectie waarvan de kosten voor zijn rekening zijn.

De NVWA gaat binnenkort schoorvoetend de inspectieresultaten bekend maken van lunchrooms.
De vreettenten voor de snelle hap. Op de site van de NVWA zullen wel nietszeggende lijsten gepubliceerd worden die door een deskundige vertaald moeten worden. U kunt het beste op uw eigen intuïtie vertrouwen en de onderstaande tips aandachtig in u opnemen.
De Horeca is in het hoogseizoen een paradijs voor prutsers die zich totaal niet betrokken voelen met het wel en wee van de klant. Er zijn maar weinig bedrijven die de klant centraal stellen naar mijn idee.

Hoe herken ik een vieze lunchroom?
Tijdens onze inspectierondes komen wij regelmatig horecadrama’s tegen waarvan wij u de meest spraakmakende niet willen onthouden.
De krakende menukaart
Als deze geplastificeerd is wordt deze vaak schoongemaakt met het enge doekje waar het vuil beter over de tafels verdeeld wordt. Vaak zijn het de suiker- en vetresten die voor de ‘plak’ zorgen. Het nadeel van lamineren is dat je snel de vervuiling ziet.
Goedkoper is om de inhoud van de menukaart regelmatig te verfrissen. Kost zo’n 100 kopietjes per maand, hooguit.
De plakkende tafel
In een lunchroom is geen geld voor chique tafellinnen maar moet de klant het doen met een placemat of simpel servetje dat met het bord mee geserveerd wordt. In het licht zijn de strepen vaak nog op tafel te zien die door het schoonmakend personeel achtergelaten zijn.

Deze tafel plakte als gevolg van de vuilresten die door een 'luie voruwendoekje' egaal over het tafelblad verspreid werden.

Deze tafel plakte als gevolg van de vuilresten die door een ‘luie vrouwendoekje’ egaal over het tafelblad verspreid werden. De strepen zijn duidelijk te zien in het lichtschijnsel op de tafel. Klik op de afbeelding om deze groter te maken

De vloer met zwarte voegen
Een betegelde vloer bevat mooie voegen die het vuil goed kunnen vasthouden. Dweilen helpt niet maar schrobben houdt ook de voeg schoon. Grijze voegen komen van het schrobben en zwarte voegen van het dweilen of erger nog: De ‘luie vrouwendoekjes’ die de zaak op een ‘rappoklappo’ manier weer optisch laat blinken. Hoe er gereinigd wordt laat zich makkelijk zien aan de plinten en de hoeken van de ruimte.
Onderkant van de tafel
Er zijn altijd klanten die het prettig vinden om hun kauwgom aan de onderzijde te plakken. Geen mens die het ziet toch? Als u het gênant vindt om onder de tafel te kijken, dan makt u er toch een foto van? Als u kauwresten van een van uw voorgangers aantreft, is het tijd om voortijdig het pand te verlaten
Luchtdroger op het toilet
Lekker goedkoop en draagt stevig bij aan een vuil wasklimaat in de toiletruimtes. Dat ding heeft u toch thuis ook niet aan de muur hangen? De uitbater is alleen uit op kostenbesparing. De toiletruimtes zullen er ook niet bijster goed onderhouden uitzien. Goed sanitair en fatsoenlijke handenwasgelegenheid vormt de spiegel van de keuken.
De bediening
Het maakt groot verschil of het de eigenaar zelf is of een piepkuiken die ‘iets in de horeca’ doet. Kleding, nagels en schoenen zijn favoriet. Zo kunt u eenvoudig vaststellen of het personeel overdag zich met andere ‘niet horeca activiteiten’ bezighoudt, zoals bij een betoncentrale of gemeentereiniging.
De geur
Als er oud frituurvet gebruikt wordt dat geruime tijd geleden ‘vertrokken’ is, dan is dat meestal te ruiken aan de typisch kaarsvet-achtige lucht dat het meest weg heeft van een waxinelichtje dat net is uitgeblazen. Gelukkig worden de gepaneerde producten altijd in het oudste vet gefrituurd zodat u met patat het best uit bent als u toch van plan bent om te blijven zitten. Als er in de zaak een geur uit het tapijt komt dat aangeeft dat er uitbundig op de vloer is gemorst dan loont het de moeite om sporenonderzoek te doen. Vergelijk de kleur van de vloerbedekking van de entree maar met dat wat onder de tafel ligt. Alsof een ander merk gebruikt is.
Het gebouw
Dat vormt uiteraard het visitekaartje van de onderneming. Losse stoeptegels, klemmende deur, gebarsten glas geven aan dat de ondernemer de winst liever in een mooie auto steekt dan in zijn eigen bedrijf. Een sticker met het ‘Smaakpolitie keurmerk’ staat bijna garant voor een culinair zwak verhaal en verhoogd voedselveiligheids risico.
Het servies
Het is maar goed dat de zon vaak onder is als u uit gaat eten. Direct zonlicht laat schaamteloos de strepen, vingerafdrukken en overtollig lipstick zien op het eet- en drinkgerei. Het lampje dat tegenwoordig uit uw mobieltje schijnt, doet wonderen. Een van onze relatiegeschenken is ook een schrijfpen met daarin een zeer fel lampje. Ideaal om ermee discussie te voeren over de afwas. Als het restaurant oud en beschadigd glaswerk gebruikt, komt dit met de lampjestest genadeloos tevoorschijn.
Temperatuur van het gerecht en bord
Officieel dient men een warm gerecht bij een temperatuur van 65oC aan uw tafel te serveren. Dit heeft met de warenwettelijke regels te maken die de minimale bewaartemperatuur van warme gerecht voorschrijven.  Soep bijvoorbeeld smaakt niet goed als de temperatuur lager is dan 65oC. Verder maken restaurants gebruik van de beruchte warmhoudlampen. Zodra de prak door de kok op de balie is gezet ten teken dat deze afgehaald kan worden door de ober, plaatst hij het onder een Infrarood lamp die meestal niet goed werkt. Zeker als een koud bord gebruikt is, dan kunt u het wel vergeten dat het eten u op de juiste temperatuur bereikt. Immers hoe warmer het gerecht hoe beter de lekkere geuren uw neus bereiken. Op een koud bord serveren staat gelijk aan de culinaire uitstraling van een veldkeuken van de Landmacht.
Vieze lucht van het eten
Wanneer het eten herkenbaar vies is, dan is het hoogtijd om met bord en al naar de keuken te gaan. Niet klagen bij de ober, want die is erop getraind om dergelijke klachten handig te absorberen. Dit is mijn favoriete hobby waar ik veel plezier aan beleef als de klacht ook echt terecht is. De kok krijgt te horen of hij nog wel plezier in het werk heeft en of hij al bezig is met een omscholingstraject tot automonteur bijvoorbeeld. Redelijk confronterend met een briesende ober of eigenaar in je nek.

Mijn voorgangster heeft heerlijk jus d'orange gedronken uit mijn glas. Haar geurige lippenstif vormde haar handtekening op de rand van het glas. Zo'n voorval levert op z'n minst gratis eten op. Zorg er wel voor dat u eerst het bewijsmateriaal verzamelt. De horecabaas zal dit uiteraard, direct voor u willen afwassen.

Mijn voorgangster heeft heerlijk jus d’orange gedronken uit mijn glas. Haar geurige lippenstif vormde haar handtekening op de rand van het glas. Zo’n voorval levert op z’n minst gratis eten op. Zorg er wel voor dat u eerst het bewijsmateriaal verzamelt. De horecabaas zal dit uiteraard, direct voor u willen afwassen. Hiermee kunt u gerust aangifte doen bij de NVWA.

Klaag altijd ter plaatse
Als het prutswerk zoals hierboven beschreven u snel duidelijk wordt, leg de klacht direct op tafel. Iets anders wordt het als u voedselinfectie heeft opgelopen en na 4 dagen heel erg ziek wordt. Een horecagelegenheid heeft het recht om ‘feedback’ te krijgen. De horecabaas is dan in de gelegenheid om u een oplossing te bieden. Corruptie heet dit. Meestal accepteer ik een compensatie niet. U kunt desnoods gewoon afrekenen met de mededeling dat men dit geld hard nodig zal hebben om de andere schadeclaims die gaan volgen af te kunnen wikkelen. U kunt ook de suggestie doen dat dit een bijdrage vormt voor het op te richten opleidingsfonds voor de kok, te beginnen met theorielessen van het koken van een ei. Achteraf via de sociale media de boel afkraken is nooit eerlijk. Stel gewoon de horecabaas gewoon van tevoren op de hoogte dat u het op Facebook, Twitter en andere internetfora uw negatieve ervaringen deelt. Dreig nooit met de NVWA. Dat heeft geen enkele zin. U kunt wel gortdroog melden dat u aangifte gaat doen. Die mededeling komt altijd hard binnen, reken maar. Let wel, de klacht moet terecht zijn als eerder gezegd.

 

‘Gedrag is de uitkomst van kennis’

2 thoughts on “1408 Wat te doen als u ziek wordt na bezoek aan een slecht en vies restaurant?

 1. Ik ben gisteren bij Ristorante Pizzeria Cenzo’s in den haag wezen eten met mijn man heb daar vis gegeten. Ik ben vannacht erg ziek van geweest. Ik heb 1 uur op de wc gezeten heel veel diaree, buikkrampen en moest ook bijna overgeven. Zweet op mijn voorhoofd.

 2. Beste Linda,
  Maak hier melding van bij de NVWA. Ze krijgen vandaag nog bezoek als het goed is van een of andere conroleur.
  Op de site van de NVWA vind je het formulier|:
  https://formdesk.minlnv.nl/kcdv/Warenklachten_vragen_formulier_v9
  Het lijkt een klassiek voorbeeld van voedselvergifitiging die jij dankzij jouw gezonde conditie de baas bent gebleven.
  Deze dagen, na de kerst zijn berucht omdat veel horeca met ‘oude meuk’ in de weer zijn.
  Juist deze twee dagen (29 en 30 december 2014) hebben wij de horeca bemonsterd voor microbiologisch onderzoek. Binnenkort publiceren wij de bevindingen. Ik ben er niet gerust op over wat wij gaan vinden.
  Sterkte met het uitzieken.

Geef een reactie