1414 Onderzoek naar productintegriteit

Onlangs hebben wij met een groep voedingsmiddelentechnologen eens onderzocht hoe product integriteit beleefd wordt. De simpele vraag werd voorgelegd om een integer product te benoemen en een niet integer product.

Dit was de uitslag van het onderzoekje:

Integer product Niet integer
Matzes van Hollandia Kant en klaar maaltijden
Koffie van Douwe Egberts Light Chips
Biefstuk van AH Ketjap Manis glutenvrij
Grolsch bier uit Enschede Frissti
Guinness bier in blik Producten met Stevia
Augurken van Kühne Augurken private label van de Jumbo

 

Product integriteit is zeker geen gebakken lucht. Iets waar deze Noorse kunstenaar wel op lijkt te zitten.

Productintegriteit is zeker geen gebakken lucht. Iets waar deze Noorse kunstenaar wel op lijkt te zitten

Wanneer vinden wij een product integer?
Samengevat luidden de redenen als volgt:

  • Het zijn bekende merken
  • De bedrijven bestaan lang
  • De bedrijven zijn innovatief, ze komen vaak met nieuwe producten
  • Het is Duits product, dus zal het wel degelijk zijn
  • Er wordt duidelijke informatie gegeven op het etiket
  • Het is Nederlands product

 

Wanneer vinden wij een product niet integer?

  • Als er veel onduidelijke informatie gegeven wordt
  • Als het product niet lekker is
  • Als de etikettering niet klopt
  • Als de consument bedonderd wordt door watertoevoeging
  • Wanneer een grondstof gebruikt wordt waar een slechte reputatie aan kleeft
  • Wanneer de herkomst onduidelijk is

 

Het landsimago speelt ook een grote rol!
Dit was een verrassende uitkomst van dit mini onderzoekje. De Nederlandse consument vertrouwt product van eigen bodem of die uit een land dat degelijke auto’s bouwt, zoals Duitsland. Noemt u maar een rijtje landen op en het imago cijfer kunt u er zo achter plakken.

Albanië en Bulgarije hebben een iets ander imago dan Denemarken en Estland. Dit imago wordt ook weer bepaald door veel maatschappelijke factoren of doodeenvoudig de informatie die in de media over het land gegeven wordt. Denk hierbij aan buitenlandse criminelen, schandalen en ander negatief nieuws. Juist in dit soort gevallen zijn het een paar figuren die het voor een heel land kunnen verpesten. Nationale regeringen zouden zich veel meer met dit export beschermende imago bezig moeten houden. Noemt u voor uzelf maar eens drie goede landen en drie ‘foute’ landen op. Veelal is uw mening gebaseerd op geruchten, vooroordelen en verhalen van de buurvrouw. Het is natuurlijk niet goed om naar onbetrouwbaar nieuws te luisteren maar zo werkt het nu eenmaal bij het brede publiek.

Dat onze Koning PW Alexander een glaasje Heineken heft met Keizer Poetin levert ons keihard veel export rendement op. Perfect, zulke acties. Wij Hollanders zijn gewoon slim bezig.

Productintegriteit, de bom in menig directiekamer
Voor banken is dit een zwaar onderschat begrip. De financiële mensen worden als één pot nat gezien en vergeleken met de witte boorden criminelen van onze maatschappij. Politici kunnen er ook wat van overigens. Vooral socialistische ex-bewindvoerders zetten hun vrome principes snel overboord en grazen driftig uit de ruif van het bedrijfsleven dat domweg hun netwerk wil beheren en daar veel geld voor over heeft.

Bankiers hebben weinig integriteit meer te verliezen. Zij zijn de 'fat cats' van de maatschappij en lachen de gewone consument gewoon uit.

Bankiers hebben weinig integriteit meer te verliezen. Zij zijn de ‘fat cats’ van de maatschappij en lachen de gewone consument gewoon uit

In de voedingsmiddelenbedrijven zal steeds meer duidelijk worden dat alles door het journaille op een goudschaaltje gewogen wordt. Dan gaan keuzes juist heel zwaar wegen uit welk land de ingrediënten vandaan komen en of het product wel zo gezond is wat het etiket de consument toebralt. Minister Schulz heeft vorige week een moedige poging gedaan om de herkomstaanduiding van vlees in samengestelde producten verplicht te stellen. Ik moet het nog maar zien gebeuren dat een Nederlandse minister van departement ‘Vanallesennogwat’ iets gewijzigd krijgt binnen het moloch dat EU heet.
Het wordt de hoogste tijd dat de vriesvemen versneld leeggehaald worden omdat er zeer veel buitenlands ‘sjoemelvlees’ binnen Europa ligt opgeslagen.

Er valt in 2015 veel pret te beleven aan de nieuwe EU verordening 1169/2011 ‘Consumenteninformatie’! De ruimte voor het bedrijfsleven voor eigen interpretatie neemt alleen maar toe.

Wij zijn er klaar voor! U waarschijnlijk niet. Deze week zullen de folders weer op ieders deurmat ploffen met daarin de meest verrukkelijke gourmetpakketten en BBQ vlees. Zo raakt vleesproducerend Nederland op legale wijze van haar ‘berenvlees’ en diepvrieszooi af.

Fijne Paasdagen!

Geef een reactie