1431 Foppen geeft geen openheid van zaken

Het salmonella vergiftigingsschandaal waarbij vier doden vielen is alweer twee jaar geleden. Tijdens de reportage van omroep Gelderland die op 23 augustus 2014 is uitgezonden blijken er veel vragen onbeantwoord. Yme Drost stelt terecht dat de strafmaat niet in verhouding staat tot de gevolgen van de calamiteit.

Foppen verschuilt zich achter het rapport van de Onderzoeksraad. Hier heb ik al een column aan gewijd met daarin vragen die nog niet beantwoord zijn: http://www.scientanova.com/2013/11/20/1336-onderzoeksraad-gefopt-door-foppen/

In juridische zin terecht dat Foppen zich achter dit rapport verschuilt. Dit rapport pleit hun, naar nu blijkt, onterecht vrij van de hoofdschuldvraag. Dit rapport hangt ongetwijfeld in een gouden lijst in de directiekamer. Iedereen zou precies hetzelfde doen. Als een rechter uw verkeersovertreding nietig verklaart. Dan vindt u iedereen die dit niet terecht vindt toch een ouwe zeur of niet?

Strafrechtelijk onderzoek is meer op zijn plaats
Bij ‘gerede vermoedens omtrent grote nalatigheid, of zelfs opzet kan ieder onderzoek gerechtvaardigd worden doordat er nieuwe inzichten komen en nieuwe belastende verklaringen. Tegenwoordig wordt vaak gekeken naar de verwijtbaarheid in dergelijke gevallen. Die is degelijk aanwezig naar mijn idee. In onze opleidingen over voedselveiligheid wijzen wij altijd op deze risico’s.

Het dossier Foppen ruikt aan alle kanten
Men was bij de NVWA reeds bekend als de ‘bonte hond´ voorafgaand aan het salmonella schandaal. Er is dus sprake van recidive.

Men heeft de detectie van een pathogeen zoals Listeria niet gemeld aan de NVWA en het product niet teruggehaald van de markt. Dit is in zekere zin zelfs een economisch delict.

Men weigert ieder commentaar en tracht en graaft zich in. Dit zal lastig worden met de Nederlandse journalisten in de nek. Die gaan nu graven. Les één in crisismanagement is dat je dit nóóit moet doen!

Hoe zal het onderzoek verder verlopen?
Er zal een ‘ratten inspectie’ moeten plaatsvinden. Met onconventionele middelen een forensische audit uitvoeren om vooral indirect bewijs te verzamelen. De aanleiding daartoe is ruimschoots voorhanden. Laboratoria, leveranciers, dienstverleners en zelfs afnemers hebben heel misschien lastige verhalen te vertellen.

Gewoon een reeks beëdigde verhoren afnemen, triangulatie toepassen, hoor en wederhoor en zo wordt de onderste vieze steen langzaam boven water gehaald.

Wat is Salmonella voor een ‘ding’?
Het is een pathogene (ziekteverwekkende) bacterie die afkomstig is van de groep darmbacteriën die wij kennen. De Enterobacteriaceae. Hij, of beter gezegd zij is in staat om de patiënt behoorlijk ziek te maken waarbij bloederige diarree, uitdroging en koorts een van de ziekte symptomen kunnen zijn. Bij een ernstige besmetting kan een patiënt blijvende schade aan ondervinden zoals uitval van de ledematen en organen zoals de darmen of nieren. Salmonella is gelukkig een bacterie die niet veel kan hebben. In normaal maagzuur gaat zij dood. Tenminste als de patiënt niet al teveel Rennies of maagzuurremmers zoals Omeprazol slikt. Voorwaarde is wel dat Salmonella zich niet kan verstoppen in een vetbolletje die door matig werkend maagzuur ook niet opgelost kan worden. Bij een matige temperatuur van 55oC gedurende enkele tientallen seconden gaat de Salmonel dood. Hoog zoutgehalte van rond 3,5% en een pH van lager dan 3,0 overleeft de Salmonel niet. Een Salmonella kolonie heeft een typische scherpe mest achtige lucht. Ervaren microbiologen weten wel wat ik hiermee bedoel. Dat betekent dat een waakzame consument altijd haar neus moet gebruiken. Helaas steekt men al te vaak de neus in andermans zaken dan in het eigen vieze voedsel dat soms met een breed gebaar geserveerd wordt.

Wat zijn de acties die nu ondernomen moeten worden?
Risico inventarisatie uitvoeren naar de hele zalmketen voor wat Salmonella besmetting. Men komt er dan achter dat die aanzienlijk zijn, als men naar Noorwegen afreist en de vissenvoer fabrikanten bezoekt.
Risicobeoordeling uitvoeren op de pekelinjector die standaard gebruikt wordt bij zalm. Dit apparaat is geheel buiten beschouwing gelaten! Als er ergens kruisbesmetting op kan treden is het wel met dit apparaat.
Onaangekondigde onafhankelijke inspectie in Prevesa uitvoeren. De Nederlandse NVWA wordt geblokkeerd door de Griekse EFET die zegt dat alles onder controle is. Griekenland…
Risico analyse van Foppen opvragen over de ingangscontrole norm van 500.000 Entero’s per gram. Hier ben ik zelf erg benieuwd naar. Ik kan hier veel van leren denk ik. Het lijkt eerder een legalisering van de inkoop van verrot product.
Is de Onderzoeksraad bereid om de resultaten te heroverwegen? Er kunnen best wat aanvullingen gedaan worden.

Ik hoop niet dat dit dossier ten onder zal gaan in een politiek gekrakeel als gevolg van uitbundig polderen. Zalm blijft een erg kwetsbaar industrieel geproduceerd product. Dat heeft ons verkennend onderzoek van 27 november 2012 wel aangetoond. Dit rapport is gratis van onze site te downloaden: http://www.scientanova.com/kwaliteitsonderzoek-naar-gerookte-zalm-27-november-2012/

Voor Foppen heb ik nog een spreuk die naast het rapport van de Onderzoeksraad ingelijst kan worden:

Zwakte die gebruikt wordt levert meer op dan sterkte die verwaarloosd wordt

6 thoughts on “1431 Foppen geeft geen openheid van zaken

 1. Het is dat ik dit nu weer eens lees, maar afgelopen weekend 22/23/24 aug. behoorlijk ziek geweest. Het enige uitzonderlijke wat ik gegeten heb was…gerookte zalm van Jumbo. Ik kwam pas op de gedachte door dit artikel. Zou er dan niets veranderd zijn? Ik heb ze gemailed en gezegd dat ik de verpakking nog had….staan ze nu al voor de deur? De bel gaat.

 2. Bewijzen dat je zoek bent geweest van de zalm is erg moeilijk. Snel een fecesonderzoek bij de huisarts laten uitvoeren is de beste optie. De fabrikant die voor de Jumbo produceert is niet Foppen maar een collega uit Gerwen. Zij moeten uw klacht serieus nemen en met bewijzen moeten komen dat er niets mankeerde aan het product van de desbetreffende productiedatum. Laat u niet met een kluitje in het riet sturen en zorg ervoor dat men alle vragen beantwoordt. Salmonella vergiftiging treedt vaak op pas na een paar dagen. Dat ‘ding’ heeft enige tijd nodig om uit te groeien in het darm gedeelte na de maag.

 3. De EFET heeft Foppen in 2013 een boete van € 50.000 opgelegd. Het rapport van de onderzoeksraad heeft er met geen woord over gerept. Zou het dus echt waar zijn dat Foppen de raad gefopt heeft door niet alles te vertellen? Het lijkt er steeds meer op dat het onderzoek aan alle kanten gaat rammelen. Vandaag een artikel in de Stentor hierover. Chapeau Jan Taco en Marcel! Dit is pas onderzoeksjournalistiek! Hier geniet ik van. Dit is te vergelijken met een grondige voedselveiligheidsinspectie.
  IJsbrand

 4. Het is aan de kant van Jumbo oorverdovend stil. Dus of je nu een groen zuurtje tussen de rode aantreft of met hoge koorts hun zalm verorbert, zal ze blijkbaar worst zijn. Van de NVWA kreeg ik bericht dat ik het verkeerd aanmeldde en dat ik een formulier en een 0900 nummer moest bellen. Nu is mijn moeder al overleden dus het interesseert me verder niet zo erg, ik heb het gemeld, men doet er niets mee.
  Ik heb nog steeds de verpakking(met daarin restjes, zou Salmonella ook uit verveling ontstaan?) en de aankoop bon net zoals de darmkrampen. Ik ben geen salmonella specialist, maar in deze mate beroerd worden van mijn gewone dagelijkse inname lijkt mij tot de onmogelijkheden behoren. Maar een virus kan altijd door de mond naar binnen zijn gevlogen, maar dan was dit een hele geniepige waar ik nog steeds niet helemaal vanaf ben. Ik bedenk mij nu op de vervolgstappen.

 5. Na de juiste paadjes te hebben bewandeld hebben zowel Jumbo als NWVA bij telefonisch benaderd en ik heb hen op hun beurt voorzien van relevante informatie. Ik wordt op de hoogte gehouden. Tot zover voorlopig dit enge vis verhaal. Het bericht in de Stentor trok mij over de streep. Stil blijven zitten is makkelijk.

 6. Heer Ruward,
  Alle monsters in de diepvries bewaren en goed luchtdicht verpakken. Aan de hand van DNA analyses kan men altijd aantonen of er een Salmonella besmetting is geweest. U heeft juist gehandeld door de NVWA in te schakelen.
  Houdt u mij op de hoogte.
  IJsbrand

Geef een reactie