1444 Eindejaars wensingen voor een gezond 2015!

December is de vreetmaand bij uitstek waar het meeste verspild wordt, waarin wij ons massaal over het hart strijken en dan alleen maar goede dingen lijken te doen. O wee diegene die hier niet in slaagt. Daar wacht het kerstslachtoffer de mooie taak om alsnog veel te schenken aan goede doelen en zich over te geven aan allerlei gemoedsrust compenserende zaken zoals de kerstmarkten. December is een spektakel waarbij de harde commercie een vaste plaats heeft ingenomen. Wij gaan een paar kenmerkende zaken omtrent deze bourgondische maand wat nader belichten.

Bij deze kerstboom wordt een zonnebril bij geleverd. Het is een voorbode van een stralend nieuwjaar

Bij deze kerstboom wordt een zonnebril geleverd. Het is een voorbode van een stralend nieuwjaar

De verspillingen met de kerstboom
Het liefst kopen wij een weggooiboom die een economische levensduur heeft van ongeveer 20 dagen. Wij gaan niet meer voor de ouderwetse fijne spar maar het moet een degelijke boom zijn met het liefst een Duitse naam. ‘Nordmann’, de Mercedes onder de kerstbomen. Prijs begint zo’n beetje bij € 30. En we gooien hem binnen drie weken weer de tent uit. Bij het oud vuil. De boom heeft een zeer versnelde afschrijving van alles bij elkaar ongeveer € 2,00 per dag (€0,04 per minuut, omgerekend naar een 8 urige ‘kijkdag’). Dan de kerstboomverlichting. Die gezelligheid doet de aandelen van uw energiemaatschappij snel stijgen. Een beetje boom met de ouderwetse lampjes pakt snel 300 Watt. Ik ken zelfs iemand die maar liefst 6 snoeren in de boom heeft hangen. Die heeft een generator in de achtertuin moeten plaatsen.

Wij moeten edereen kennelijk alléén in december aardig vinden?
De kerst bedelshows zijn daarom niet van de lucht. Opeens ga je iemand het allerbeste wensen. Vooral in het nieuwe jaar. “De beste wensen hè” Hoor je dan overal klinken als een kil automatisme. Wat wenst het persoon de andere toe? Je kunt ook in gedachten iemand het graf in wensen of een akelige ziekte. Dat wordt er even niet bij gezegd.

De maand waarin wij iedereen opeens heel erg aardig moeten vinden terwijl de kinderen van jouw buurman jou opzettelijk bestoken met een kilo vuurwerk.

De prijsexplosies
Een van meest onbegrijpelijke fenomenen van de decembermaand. Groenten en fruit en vooral de bloemen exploderen in prijs om volstrekt onverklaarbare redenen. Alles kan toch gepland worden bij de fok of teelt? Graaierij van de eerste orde heet dit. Een uitzondering is wel voor de exotische zaken zoals physalissen en frambozen. Maar toch, de vraag blijft ieder jaar voorspelbaar, dus waarom de prijs verdrievoudigen? De kerstdiners exploderen ook in prijs. Het takje groen en de kerstkrans in het haar van de serveerster laat zich goed betalen.

De oude jaars loterij vormt een goede aanmoediging voor het fraude circuit dat ‘goede doel’ heet. Het geld wordt uiteraard nuttig besteed aan de noodzakelijke overhead, zoals directiesalarissen, representatiekosten, kantoorkosten en het 25% leasewagenpark dat natuurlijk strak in de lak moet blijven zitten. En u zich maar afvragen waarom u met een miezerfooi op uw winnende lot afgescheept wordt.

Het eten en drinken
Opeens wanen wij ons als de ideale keukenprinses of prins. Toveren ingewikkelde gerechten op tafel alsof dit de gewoonste zaak van de wereld is. Gelukkig staan de Unilevers en daarmee ook de supermarkten van onze maatschappij ons bij. Mijn echtgenote gaat steevast één uur voor sluitingstijd van de supermarkten op kerstavond snel wat rode stickers scoren. Onze kerstdis is hierdoor altijd redelijk spannend. Dat is de opgerekte houdbaarheidstermijn van de versproducten ook. De moderne consument heeft toch geen verstand van voedsel meer, of het interesseert ze geen zier. Wij weten het verschil niet meer tussen banketspijs en amandelspijs, terwijl het eerste aanmerkelijk gezonder is vanwege het hoge gehalte aan witte bonen. Hierdoor is het vetgehalte lager en vetzuur samenstelling veel gunstiger voor hart- en bloedvaten. De aanwezigheid van Amygdaline (Vitamine B17) heeft mogelijk een anti mutagene werking.

Het wild dat gegeten wordt is veelal fokmateriaal met een donker sausje erover heen. Echt wild kent spannend bederf, edelwild heet dit dan. Je kunt jezelf op een adellijke manier het graf indragen lijkt wel. Gelukkig zijn de toxines thermolabiel, die mogelijk gevormd worden door dit ordinair anaeroob rottingsproces. De restgeur, veelal opgebouwd uit vluchtige zwavelverbindingen en piridine achtige stoffen kunnen weggespoeld worden met een krachtige rode wijn. De overvloed aan anthocyaninen, tanninen en organische zuren doen het licht verdovende werk van de smaakpapillen.

December, een dodelijke maand
Voor de medicijnmannen is er overwerk. Traditioneel een piekbelasting voor het cardio vasculaire systeem die duidelijk op de zwakste punten uiteen lijkt te vallen. De copieuze inname van calorierijk voedsel gecombineerd met de traditionele kerststress lijkt het aantal hartinfarcten te bespoedigen. Ook dit jaar vallen de feestdagen op doordeweekse dagen. Men kan dan langer de thuisstress tot ongekende hoogtes opvoeren. Wat dat aangaat kan deze maand beter overgeslagen worden.

Ruil deze flessen maar in voor een lekkere Bordeaux of Chablis. Let maar op wat de basis vormt van deze over het paard getilde feestdrank als het koolzuur eruit is. Zuur, aromaloos met een smaak als dat van karton.  De inhoud lijkt nog geen € 5 waard

Ruil deze flessen maar in voor een lekkere Bordeaux of Chablis. Let maar op wat de basis vormt van deze over het paard getilde feestdrank als het koolzuur eruit is. Zuur, aromaloos met een smaak als dat van karton. De inhoud lijkt nog geen € 5 waard

Er is troost.
Decembermaand is de maand van de chocolade reep en mousse. Chocolade is de gezelligheidsdrug voor iedereen die graag de donkere wintermaanden in zonde goed door wil komen.  Dankzij de amandamines (de cannabis-achtige stoffen), methylxantines (cafeïne en theobromine), fenylethylamides (amfetamine-achtige stoffen) en magnesium niet te vergeten wordt het humeur weer opgepoetst. Vergeet niet de dames hiermee te voorzien.

De Champagne, normaliter een te zure en smakeloze witte wijn die met koolzuur opgepimpt wordt. Deze over het paard getilde feestdrank die ons massaal de decembermaand laat uitluiden wordt ook wel de ‘liquid panty remover’ genoemd.

Een vrolijke voortzetting van deze maand en een vreselijk goed 2015 toegewenst!

De directie en partners van Scienta nova.

Geef een reactie