1518 NVWA ziet nu ook de onhygiënische horeca. Hoera!

De nieuws site Nu.nl heeft door middel van een Wob verzoek (Wet Openbaar Bestuur) cijfers boven water kunnen halen over het inspectiejaar 2014. Het jaar 2015 is nu bijna voorbij en nu al krijgen wij de resultaten via een bureaucratische omweg op tafel. Het gaat best goed zo.

Zoalng deze rotdingen in de horeca aangetroffen worden, zal

Zolang deze rotdingen in de horeca aangetroffen worden, zal de hygiëne ver te zoeken zijn

In 2013 zijn 70% van de gecontroleerde horeca bedrijven berispt of beboet. In 2014 bleef dit ongeveer gelijk op 67%. Het aantal zware overtredingen was in 2014 wel beduidend hoger dan in 2013. Van 23 naar 37 processen verbaal.

Is de horeca nu zo onhygiënisch?
Het antwoord luidt ronduit ja! Het zijn met name de allochtone restaurants die hun lokale gebruiken van thuis meenemen als het ware. De Chinezen maken nu een verbeterslag door collectief hun personeel opleidingen en inspecties aan te bieden door onafhankelijk opererende bureaus zoals wij er een van zijn. De meest voorkomende fouten zijn:

  • Het niet juist invullen van de hygiënecode (vergelijkbaar met een HACCP voedselveiligheidsplan)
  • Verkeerde bewaartemperatuur van ondermeer kip (max. 4oC)
  • Kruisbesmetting door vuil product boven schoon niet afgedekt product te bewaren
  • Ongediertewering onvoldoende zoals de achterdeur wijd open zetten zonder insectengaas om de warmte kwijt te raken
  • Onzindelijke werkwijze, zoals oud vuil, bedorven product of vuile apparatuur

Wij gaan in januari 2016 weer ons horeca hygiëne onderzoek uitvoeren!
Dit jaar bleek al dat 34% van de eetmonsters de bederfbacterie e-coli bevatte. Wij zullen een zeer ongunstige datum uitkiezen, namelijk de Maandag en dinsdag 4 en 5 januari 2016. Als wij goed naar de kalender kijken, zien wij dat de meeste productiebedrijven allerlei toeren en grappen moeten uithalen om de THT op te rekken. Bij de restaurants gebeurt natuurlijk hetzelfde. Men gaat eerst de oude voorraad wegwerken waarvan wellicht de THT datum allang is verstreken. Tijdens de feestdagen wordt er iets vaker met een ‘rappoklappo’ manier schoongemaakt dan in een normale werkweek. Verder zullen wij ons onderzoek gaan toespitsen op de kwetsbare producten zoals producten met rauwe zalm en verse bladsla. Het zal weer een feest worden in het microbiologische laboratorium. De lieve dames moeten maar veel verdunningen in gaan zetten zodat wij tot 10 miljoen bacteriën per gram product kunnen tellen.

De mens is nu bewezen de grootste bacteriebron
In het weekblad ‘The Economist’ van 3 oktober 2015 stond een alleraardigst artikel over de kiemdruk die door de mens wordt veroorzaakt. James Meadow een wetenschapper van de universiteit van Oregon (USA) stelde vast dat ieder mens een geheel eigen vingerafdruk produceert door de soorten bacteriën die hij of zij uitscheiden. Het is bekend dat ieder mens per uur(!) 1.000.000 bacteriën produceert en loslaat in het leefmilieu. De adem, lichaamsopeningen en de huid zijn allemaal belangrijke bronnen die besmettingen opleveren. Ieder mens heeft een uniek bacterieprofiel dat hij of zij uitademt. Hierdoor wordt identificatie van personen nóg makkelijker gemaakt.

Waarom maakt de NVWA haar inspectiegegevens niet openbaar?

Dit moeten de leidinggevende NVWA ambtenaren maar eens dagelijks innemen

Dit moeten de leidinggevende NVWA ambtenaren maar eens dagelijks innemen

Het is intussen een grof schandaal aan het worden dat de NVWA de informatievoorziening op een ergerlijke manier traineert. Vanaf 2002 spreekt men in de dienst (destijds Keuringsdienst van Waren) om alle inspectieresultaten openbaar te maken.  Ik vind het onderhand tijd worden voor Kamervragen waarom het zo godsgruwelijk lang duurt voordat de dienst de inspectieresultaten openbaar gaat maken die met ons belastinggeld gefinancierd zijn. En dan weet men de wettelijke wachttermijnen van ieder Wob verzoek tot het uiterste te vertragen zodat ieder nieuwsstation alleen nog maar zeer oud nieuws kan melden. Dit ruikt intussen naar onbehoorlijk bestuur. Openbaarheid van de resultaten zal wellicht veel tijd besparen omdat de talloze Wob verzoeken ook de nodige ambtelijke tijd opslorpt.

 

‘A fool is a man who never tried an experiment in his life’ (Charles Darwin)

Geef een reactie