1601 Gourmetschotels, de nieuwe afvalput van de vleesindustrie?

De gourmetschotels vullen de reclamefolders weer in ruime mate.  Voor zo’n €9 per kilo! Dat moet wel topkwaliteit zijn. Helaas moet ik de luie december feestganger uit een hele boze droom helpen. Het is op z’n zachtst gezegd eetbare meuk dat na de nodige technologische inspanningen voor weinig geld op tafel geserveerd wordt. Vergeet u de saus bij de gourmetpan niet. Die geven nog een beetje smaak aan de vleesjes die soppend uit het pak komen. Dat de voedselveiligheid niet in het geding is, vormt zo’n beetje het enige positieve element van deze gourmetschotels.

De inhoud ziet op afstand er erg feestelijk uit. Lekker in het schap laten liggen luidt mijn feestelijk advies. Doordat er kip in dezelfde verpakking aanwezig is, ligt bacteriologische kruisbesmetting op de loer. Het overvloedige vocht uit de kipfilet kan bij de rundvleesproducten die normaliter niet doorbakken worden. Het label aan de onderzijde waarschuwt ook hiervoor. U moet het vlees lekker door en door garen. “Hoe wilt u uw biefstuk, well done zeker?” Gebrande suiker zit al in dit product verwerkt. Zo merkt u niet snel dat het product verbrandt zodra al het toegevoegde water verdampt is

De inhoud ziet op afstand er erg feestelijk uit. Lekker in het schap laten liggen luidt mijn feestelijk advies. Doordat er kip in dezelfde verpakking aanwezig is, ligt bacteriologische kruisbesmetting op de loer. Het overvloedige vocht uit de kipfilet kan bij de rundvleesproducten die normaliter niet doorbakken worden. Het label aan de onderzijde waarschuwt ook hiervoor. U moet het vlees lekker door en door garen. “Hoe wilt u uw biefstuk, well done zeker?” Gebrande suiker zit al in dit product verwerkt. Zo merkt u niet snel dat het product verbrandt zodra al het toegevoegde water verdampt is

Waarom zijn deze gourmet supermarkt schotels een ramp?
Dankzij de prijsdruk van de supers naar de slagerijen toe worden de nodige grappen en grollen uitgehaald om toch een beetje winstmarge over te houden. Vergeet niet dat er extra arbeid nodig is om het in een chique schaaltje te doen. Dit zijn de trucs op een rijtje om de winst maximaal te maken voor de super en de matige kwaliteit enigszins te verdoezelen:

Water, water en nog eens water!
Veel vleessoorten zullen water als tweede ingrediënt op het etiket vermelden maar de meeste niet. Toch wordt er minimaal 10% extra water toegevoegd. Daar hoeft geen enkel bindmiddel aan te pas te komen. Om deze fraude aan te tonen moet je van goed huize komen met de machteloze NVWA aan de zijlijn. Wij hebben genoeg gepubliceerd over de watermanagement trucjes waar een slager zich mee kan bedienen. Boze tongen beweren dat er zelfs 20% water toegevoegd wordt. Leg maar gerust tweemaal zoveel vlees op de grillplaat want het zal net als een goedkoop overhemd een paar maten krimpen.

Deze kip is voorbereid op de nieuwjaarsduik en leert alvast zwemmen vindt u niet? Kipfilet neemt normaal snel 15% water op. Het zwembad is vast het resterende 1% dat op het label is vermeld...

Deze kip is voorbereid op de nieuwjaarsduik en leert alvast zwemmen. Kipfilet neemt normaal snel 15% water op. Het zwembad is vast het resterende 1% dat op het label is vermeld…

Oud diepvriesvlees wordt opgeruimd
Vlees van duistere maar overigens volstrekt legale herkomst wordt vaak ingevroren. Dit vlees is redelijk incourant en daar kunnen mooi samengestelde producten van gemaakt worden. Het enige bederf dat plaatsvindt in een vrieshuis is vetoxidatie. Het vlees gaat ranzig smaken en dat is het best te vergelijken met een hap nat geworden karton. Door stevig te marineren en vooral knoflook te gebruiken kunnen deze smaakafwijkingen goed gecamoufleerd worden. Pas op voor de exotische marinades zoals zigeuner- ambachtelijke- grootmoeders- of ‘weetikveel’ marinade.

Berenvlees is ook lekker met de feestdagen!
Mannelijke varkens en oude zegen krijgen een vervelende bijsmaak in het vlees dat veroorzaakt wordt door twee hinderlijke vluchtige vetzuren: capryl- en capronzuur. Het vlees gaat een beetje naar urine smaken en dat is alleen te camoufleren door zeer stevig te kruiden. Vooral de grillworstjes worden vaak met dit ‘smakelijke’ vlees gemaakt.

Leg een schoenzool op je plaat
De biefstuk achtige stukjes vlees zijn van rundvlees gemaakt. Dat is zo’n beetje het enige goede ervan. Die ministukjes vlees zijn lekker klein gesneden zodat het niet duidelijk wordt dat het een lendelapje is of een mager sukadelapje. Het is gewoon alles behalve kogelbiefstuk. Een keukenblender wil wonderen verrichten wanneer uw kauwspieren van vermoeidheid verkrampen.

Vetklepvlees glijdt makkelijk naar binnen
In de blinde- of slavinken zit een gehakt dat maximaal gevuld is met vet gehakt. Eiwit is nog altijd duurder dan vet. Ik raad iedereen aan om als eerste een worstje of een vink-achtig product op de plaat te leggen. Die is dan voor de hele avond ingevet. Een voordeel van vet vlees is dat er wel veel smaak aan zit. Dan moet het water er wel eerst uit verdampt zijn. Enig geduld is dus geboden.

Wat kan ik wel eten in de decembermaand?
Wild is ook niet direct een lekker alternatief. Vaak is het kweekspul, exotische import of gewoon geïnjecteerd vlees met een hoog kiemgetal. Blijf van de garnalen af. Die lijken meer op kromgetrokken brandblussertjes met een lekkere zurig bittere smaak van benzoëzuur.  Kook gewoon een lekker gerecht waar u goed in bent. Leg een kerstservetje naast het bord, plaats wat kaarsen op tafel en serveer voor de verandering een lekkere geurige Bordeaux wijn en de avond kan niet stuk. U loopt doodeenvoudig teveel culinair risico wanneer u een gerecht gaat klaarmaken dat u nog nooit gemaakt heeft.

Dit label vermeld heel eerlijk 16% water als ingredient. Dit lijkt mij eerder een minimumpercentage. Het is heel moeilijk te bewijzen dat er meer in zit. 20% bijvoorbeeld. "Ach dat is de natuurlijke spreiding meneer" Aan het EG nummer (NL20496) te zien is dit product door Hilton meats in Zaandam gemaakt. Dit bedrijf staat in de achtertuin van Ahold en is de hofleverancier van Albert Heijn. Zou de Jumbo dan toch...?

Dit label vermeldt heel eerlijk 16% water als ingredient. Dit lijkt mij eerder een minimumpercentage. Het is heel moeilijk te bewijzen dat er meer in zit. 20% bijvoorbeeld. “Ach dat is de natuurlijke spreiding meneer”. Ja hoor! Er wordt knoflook verwerkt. De ideale verdoezelaar van ranzigheid als gevolg van vetoxidatie. Zelfs de Pangasiusproducenten gebruiken dit wondermiddel om de grondsmaak te camoufleren.
Aan het EG nummer (NL20496) te zien dat dit product door Meat Friends in Best is gemaakt.

Vis is een goed alternatief.
Zeker als het van de visboer afkomstig is. Het ingrediëntenlabel kent maar één ingrediënt: Vis. Koop niet op de markt of in de supermarkt. Daar loopt u meer risico dat u gewiebeld wordt. Daar wordt opgelapte vis verkocht, haaienbuik als paling en Nigeriaanse platvis of Pangasius als tong. Daar heb ik wel eens een boekje over gelezen.

Wij wensen iedereen veilige feestdagen toe!

Erger je niet, verbaas je 

2 thoughts on “1601 Gourmetschotels, de nieuwe afvalput van de vleesindustrie?

  1. Eyeopener…….
    Gelukkig geen gourmet gehad met de feestdagen! Voor alle lezers van deze column: een supertof 2016 toegewenst.
    In welke olijfolie zit de stof oleocanthal nog en overleeft deze stof verhitting?

  2. Oleocanthal zorgt voor de bittere smaak Smallie.
    Wij hebben wel twee indicatoren gevonden in de olijfolie analyses die kenmerkend kunnen zijn vor de echtheid van extra virgin olijfolie. Even deduld en het rapport komt over enkele weken.

Geef een reactie