1602 Nieuwjaarprofetieën voor 2016

Het voorspellen van het onbekende op het gebied van voedingsmiddelen vormt altijd een hoogtepunt in ons kantoor. Wij proberen rampzalige trends tijdig te ontdekken om daar zo snel mogelijk op in te spelen. Het gestruikel van de NVWA zal hopelijk afnemen nadat de bezem erdoor gehaald is en de consumenten worden hier en daar wakker geschud.

Friesland Foods zal waarschijnlijk inzien dat het tijd wordt om de consument te informeren dat het Chocomel merk sinds 2001 van hun is.

Friesland Foods zal waarschijnlijk inzien dat het tijd wordt om de consument te informeren dat het Chocomel merk sinds 2001 van hun is. Deze kratten zijn nog steeds in gebruik. Dat is pas milieubewust ondernemen!

De voorspellingen voor 2016

1.De NVWA zal imploderen. Dit zal een verdrietige gebeurtenis zijn. Mijn observatie van de Dienst is niet erg rooskleurig. De machtsblokken van de voormalig AID, PD, KvW en PVV zijn nog volledig in tact en veroorzaken een ‘gridlock’ . Het zal mij niet verbazen dat Harry Paul het veld moet ruimen. Ik heb hem al een THT meegegeven tot december 2016. Er zal een ‘beul’ aangesteld moeten worden die intern handhavend en duidelijk optreedt en niet piepend in het openbaar roept: “Waarom moet de toezichthouder dat allemaal handhaven?” (Citaat uit het NRC-Next interview dd. 9 december 2015) Dit is in mijn ogen een redelijk terminale opmerking. Het is te vergelijken wanneer de nieuwe korpschef van politie Erik Akerboom klaagt waarom er zoveel snelheidscontroles moeten zijn en zich afvraagt waarom men de snelheidsbeperkings borden niet leest.

2.Herkomstaanduiding gesjoemel van vlees zal weer opduiken. Veel vleesverwerkers hangen niet aan de grote klok waar hun vlees vandaan komt. Het zal volstrekt legale import zijn, maar het is natuurlijk de vraag of de Paraguayaanse VWA dezelfde kerncompetenties heeft als onze eigen NVWA

3.Er komt weer een dioxine schandaal. Dankzij het intensieve monitoringsprogramma van het Rijk (een van de weinige) zal het waarschijnlijk opduiken in producten met eiwitten van dierlijke oorsprong.  Er wordt meer hydraulische olie in de primaire keten gemorst dan de onschuldige consument denkt.Coffe bord

4.Er ontstaat ergens een acute voedselschaarste als gevolg van apocalyptische weersomstandigheden die hele oogsten zal wegvagen. De snelle reeks van weer records en de roddels over de El Niño baren mij grote zorgen. Tel daarbij op het gevaar van de GMO gewassen en de monoculturen en de rampenformule is weer aardig compleet. Dan pas zullen wij er achter komen wat vluchtelingenstromen zijn.

5.Een bacterie resistentie zal ergens weer opduiken in producten met eiwitten van dierlijke oorsprong. Het antibiotica gebruik is nog niet uitgebannen en het verborgen gebruik ervan helemaal niet. Ondanks het gepubliceerde rapport op 9 december 2015 van  de microbioloog Jan Kluytmans van het Amphia ziekenhuis te Breda waarin een afname van het aantal multiresistente bacteriën gemeld wordt.

Ondanks de instructiekaart was het handenwassen in deze horeca gelegenheid een puinhoop. De handdoek rook lekker naar karnemelk met een ondertoon van een verrot ei.

Ondanks de instructiekaart was het handenwassen in deze horeca gelegenheid een puinhoop. De handdoek rook lekker naar karnemelk met een ondertoon van een verrot ei

6.Mycotoxines (schimmelgiffen) worden opeens actueel als sluipmoordenaars. De NVWA handhaaft maar slechts op zes soorten van de 100 bekende soorten. Momenteel wordt hier veel onderzoek naar verricht. Op 12 januari 2016 publiceerde de NVWA het op 22 december 2015 gedateerde rapport over het mycotoxine onderzoek van 2014(!) Mooi op tijd vindt u niet?

7.De consument zal eindelijk wakker worden door het watermanagement in de voedingsmiddelen. De Keuringsdienst van Waarde stelde een visverwerker terecht de vraag dat een consument toch nooit in de winkel naar een product zal vragen waaraan water is toegevoegd. (Uitzending 19 november 2015) Momenteel ronden wij een groot onderzoek af waarmee deze vorm van fraude naar alle waarschijnlijkheid gemakkelijk en zeker aangetoond kan worden.

8.De groei van de markt van biologische producten zal zeker met 10% alle records slaan. Helaas neemt het frauderisico evenredig toe.

9.Het gebrek aan kwaliteitsmanagers binnen de voedingsmiddelenindustrie zal kritisch worden.  Momenteel is de situatie al zorgelijk. De uitstroom van de baby boomers binnen de voedingsmiddelenindustrie zal een kritisch gat creëren waar producenten veel last mee krijgen.

10.Het schandaal van de nanotechnologie zal zich openbaren. In de voedingsmiddelenindustrie heeft deze vernieuwing zich allang geopenbaard. Wij kennen de anti aanbaklagen op basis van Teflon maar minder bekend is de technologie met Nano deeltjes dat op keramische oppervlakken en drankenbussen toegepast wordt. Deze stoffen kunnen vergeleken worden met kleefpasta. Onze biologische membranen, zoals in de lever en nieren kunnen heel anders reageren op deze stoffen dat vermoed kan worden.

 

De profetieën van 2015? Score 60%

1.Voedselfraudes. De olijfoliefraudes zijn rond de Middellandse Zee losgebarsten in de vorm van herkomstvervalsing. Intussen hebben wij met ons eigen onderzoek andere methoden gevonden om de fraude met ‘extra vierge’ olie op te sporen. Koop geen huismerk van de super is ons voorlopig oordeel, die verkopen ‘klooiolie’.
2.Terugroepacties zullen talrijk zijn. De NVWA meldt zelf 21 terugroepacties, vaak om redelijk onbenullige redenen zoals allergeenvermeldingen en de rauwe kip van de Jumbo was wel eentje met de meeste humor. Verdubbel dit aantal gerust want de helft van de recalls worden nooit gemeld aan de NVWA, die eerder op uit lijkt te zijn om haar RASFF statistieken in Europees verband op te poetsen.
3.Graanprijzen zijn niet gestegen. Gelukkig
4.De producenten hebben hun winstmarges kunnen verbeteren dankzij de lage energiekosten en dalende grondstoffenprijzen. Er zijn zelfs producten in de supermarkt goedkoper geworden!
5.De onduidelijkheden van de nieuwe EU verordening ‘Consumenteninformatie’ EU1169/2011’ zijn alleen maar toegenomen. In ons symposium van 8 september hebben wij maar liefst 22 ‘gaten’ gevonden in deze prul verordening. Wij komen hier in een andere column op terug.
6.De eetlustremmers zijn nog niet ontdekt door de consument. Er worden genoeg dieet wonderdrankjes verkocht helaas. Lees mijn vierde boek maar: Ons voedselbombardement: ISBN: 978-90-810612-0-9 Prijs slechts: € 17,50 Bestel snel en voordelig bij: http://www.boekhandelwesterhof.nl/site/product/ons-voedselbombardement/
7.De ineffectiviteit van BRC-7 en IFS zal duidelijk worden. Dit is onderstreept in de preek die de Inspecteur generaal van de NVWA Drs. Harry Paul gaf op 18 juni 2015. Lees het artikel op: http://www.scientanova.com/2015/06/20/1513-de-nvwa-vindt-het-brc-certificaat-corrupt-chapeau/

8.Dierenwelzijn krijgt volop aandacht. De plofkip gaat de winkel uit kopte de krant onlangs. Er komt weer een keurmerk bij in de trant van een beter leven kip of zoiets. De vissenbescherming roert zijn staart ook door het diervriendelijk bedwelmen bij de vissersvloot sterk aan te bevelen. Per 1 januari 2016 is het diervriendelijk doden, lees bedwelmen van paling, verplicht. Wij zijn hier druk doende mee.
9.De vissers zullen gaan innoveren. Dit is helaas nog niet goed uit de verf gekomen. Logisch, want men martelt enorm met de discardban, ofwel de aanlandplicht die per 1 januari van kracht wordt. Hier heb ik mij drie jaar geleden aan geërgerd. Lees: http://www.scientanova.com/2013/09/22/7062/
10.Het voedselnationalisme is helaas nog niet van de grond gekomen. Wij Nederlanders blijven prijskopers en kopen gerust witte druiven uit Namibië en augurken uit Bangladesh. Brr.

 

I don’t know where I’m going from here, but I promise it won’t be boring
David Bowie

Geef een reactie