1615 ‘n hete zomer? Lang leve mijn verbeterd gemberbier recept!

Traditiegetrouw wil ik graag de vakantieperiode inluiden door de lezer mijn gemberbier recept toe te vertrouwen, die vanaf 1 juli 2000 op deze site staat. Het is niet eens mijn eigen recept, maar meer iets waar mijn moeder mee begonnen is door mij aan de alcohol consumptie te krijgen. Als 3 jarige kleuter proefde ik in 1956 er reeds van, totdat ik stomdronken van de stoel viel tijdens het eten. Mijn moeder (96) is inmiddels van de schrik bekomen, met mij gaat het een stuk beter.

Het hippe drankje dat zijn oorsprong kent uit OOstenrijk vormt een ideale basis voor gemberbier. Het bittertje dat normaliter moeilzaam uit het sinaasappel of citroen wit verkregen moet worden zit er al in

Dit van oorsprong Oostenrijks drankje vormt een ideale basis voor gemberbier. Het bittertje dat normaliter moeizaam uit het sinaasappel of citroen wit verkregen moet worden zit er al in

Gemberbier ziet er meer troebel en iets bleker uit dan dit echte glaasje prik. Met deze verregende en verwaaide zomer van 2011 zullen de brouwers weinig plezier beleven aan de lage omzet. U daarentegen wel als u in uw keldertje lekker gemberbier gaat brouwen.
Voor extreem luie brouwers raad ik Amstel Radler aan 2%Vol. Deze heeft exact de juiste zoetheid, zuurgraad en koolzuur verzadiging. Alleen de gember ontbreekt. Gewoon wat gemberpoeder toevoegen, zo’n 1 gram per flesje en klaar is Kees de luie brouwer.

Mijn aanvaring met de AID (Algemene Inspectie Dienst)
In mijn jonge jaren deed ik wel eens iets dat een beetje verboden was. Ik brouwde mijn eigen bier en als het lekker weer was kwam er zelfs gemberbier op tafel! Mijn ouders hebben toen zelfs tot twee maal toe de Algemene Inspectie Dienst (AID) op hun dak gehad die getracht hebben vast te stellen hoeveel accijns ik wel niet aan het ontduiken was. Dit liep gelukkig met een ambtelijke sisser af. Men had zich vergist in de hoeveelheid gist die ik in Engeland voor mijn brouwactiviteiten had gekocht. “A drum yeast” ter waarde van 50p was niet die hoeveelheid van 200 kg die de trouwe overheidsdienaren voor ogen hadden. Heineken gebruikt voor een jaarproductie niet eens zoveel gist. Met die 20 gram gist dat verpakt was in een kartonnen bekertje, deed ik leuke dingen. Gemberbier is een frisdrank die vreselijk eenvoudig is om te maken. Het moest ook wel simpel zijn want ik had toen nog nooit van voedingsmiddelentechnologie gehoord, ik zat gewoon dom te wezen op de middelbare school. Gemberbier was een leuk alternatief voor de drankvoorziening op de talrijke feestjes die je als scholier moest aflopen… Gewoon bier ging snel vervelen en met gemberbier had je echts iets bijzonders in huis. Veel beter dan de tegenwoordige Breezer of een of andere “alcopop” van bedenkelijk chemisch allooi.

Hier volgt het recept voor diegenen die dezelfde leuke ervaringen willen opdoen als ik in mijn jonge jaren:

Recept Gemberbier
·Water 10 liter
·Suiker 1,5 – 2,0 kg
·Rozijnen 0,5 kg
·100 tot 200 gram geraspte verse stemgember (Bij een toko of een goede supermarkt te koop)
·Citroensap 100 ml = 4 geperste citroenen. De pH mag best laag zijn, rond de 3,5 is OK.
·Citroenrasp eventueel naar smaak toevoegen
·Het wit van een sinaasappel of een of andere citrusvrucht geeft een tonic-achtige bitterheid indien gewenst. Altijd aan te raden
·10 gram bakkersgist

Hoe reinig ik alles?
Heel makkelijk. Met een beetje bleek afwassen en later met kokend water afspoelen en meteen weer afdekken. Hierdoor worden de vervelende melkzuurbacteriën afgedood en kan de gisting ongestoord zijn geestrijke werk verrichten. Als de gisting na 24 uur goed op gang gekomen is, dan is et risico op besmetting van buitenaf een stuk minder geworden. Het alcoholgehalte stijgt en vooral het koolzuurgas dat als een deken boven het product hangt, werken beide redelijk bacteriocide. (Bacteriedodend)

De troebelheid wordt bij Radler verkregen door de toevoeging vasn Johannisbrood pitmeel als nefelometrische stabilisator.

De troebelheid wordt bij Radler verkregen door de toevoeging van Johannisbrood pitmeel als nefelometrische stabilisator

Het brouwproces samengevat
In een schone emmer alle ingrediënten samenvoegen en alles op de ideale vergistings temperatuur brengen van rond de 25oC.
De gist vooraf in een liter van het bier op gang helpen. Na enkele uren dit mengsel bij de rest gieten. Door de gisting snel op gang te brengen worden andere bederfvormen zoals verzuring door melkzuurbacteriën tegengewerkt.
Emmer met folie afdekken en deze in een bak plaatsen. Mocht het mengsel gaan schuimen voorkomt het dat het een kliederzooi wordt.
Het geheel gaat snel heftig gisten en na ongeveer 7 dagen bedraagt het alcoholgehalte ongeveer 6%, net leuk. Vul het bier af in schone frisdrankflessen van 1L en koel alles af tot 5oC. Laat wel iets kopruimte in de fles. Doordat er nog veel koolzuur geproduceerd wordt door nagisting zal de druk in de fles langzaam oplopen totdat de dop eraf springt. Regelmatig ontluchten (om de andere dag) voorkomt het praktische probleem van lekkage en een plakkerige keuken. Na enkele weken of zelfs maanden wordt de oplossing helder en dan hebben we een soort gemberwijn. Ook erg lekker voor in het najaar.

Proost! Op een lange hete zomer!

Ik proost iedere dag omdat er altijd wel iemand jarig is

 

Geef een reactie