1635 De grappige bierreclames van Jupiler en Heineken

Dat reclameboodschappen bol staan van halve waarheden, overdreven voorstellingen en te mooie praatjes weet onderhand iedere consument. Bierreclames vallen op door de stoerheid die er soms vanaf moet druipen en die vaak gelukkig doorspekt zijn met geestigheid. Jupiler is een biermerk van Inbev van een uitermate doorsnee kwaliteit dat in kleinere flesjes op de markt brengt in vergelijking met de reguliere Hollandse biermerken. Er is nauwelijks prijsonderscheid te bekennen.

Dit flesje bevat zo'n 17% minder bier dan Heineken of Groslch. De prijs is niet veel lager. De consument wordt net als de havenarbeiders goed genept

Dit flesje bevat zo’n 17% minder bier dan Heineken of Groslch.
De prijs is niet veel lager. De consument wordt net als de havenarbeiders goed genept

De Jupiler spotjes kenmerken zich door stoerheid en het ruige leven. Vorig jaar konden wij het BBQ feest meebeleven waar duidelijk het zwart verbrande vlees te zien is. Nu zien we een bierreclame waaruit blijkt dat de stoere mannen dit ongezonde avontuur overleefd hebben en nu werkzaam zijn in een weinig efficiënte haven. Zij laten zich verleiden om half lege flesjes uit het water van de haven te halen. Opvallend is dat deze flesjes behoorlijk goed drijven en zeker 5 centimeter uit het water omhoog steken. Een normaal gevuld bierflesje zinkt als een baksteen. Een simpel proefje heeft uitgewezen dat ik zeker de helft van de inhoud eruit moet halen om ervoor te zorgen dat het flesje dezelfde drijfvermogen krijgt. Lekker zeg! Die mannen gaan wel heel erg ver om zich zo te laten neppen met half lege flesjes!

Het leukste is de eindshot waarin de stoere bierdrinker met een overweekse baard, hoekige kaaklijn toch een twijfelend gezicht trekt nadat hij een slok heeft genomen. Althans, ik vind hem niet met volle teugen genieten.

Beter stoere mannen van Jupiler dan de  twee koukleumen van Heineken
Heineken heeft voor een andere richting gekozen. U kent het biermerk vast wel waar de vergane glorie van de ooit gewonnen prijzen en prijsjes  van meer dan 120 jaar geleden op het etiket staan afgebeeld. Sinds 1900 heeft dit biermerk niet eens een troostprijs mogen winnen bij deze competitie die nog steeds jaarlijks gehouden wordt.

Vanuit een stoer ruimteschip dat een flesje in de ruimte verliest, dalen wij af naar een gebied rond de poolcirkel waar het Noorderlicht bewonderd wordt. Een stoere Noorman, slechts gekleed in een trui, vraagt plagerig of wij zoiets ook in Nederland hebben waarbij de twee koukleumende dik ingepakte slapdarmen met een wezenloos synchroon gebaar twee flesjes Heineken wat beter in beeld brengen.

Er mag gelachen worden over reclames.
De reclamebureaus in Nederland zijn meesters in het bedenken van grappige filmpjes zodat er een leuk verhaal neergezet wordt dat hopelijk blijft hangen. Als het de volgende dag in de pauze op het werk besproken wordt, is het doel bereikt. De tijd ligt gelukkig ver achter ons dat een of andere onhandige dame gefilmd werd die braaf de aanprijzende tekst uit haar hoofd  oplas die met haar linker hand een beetje onbeholpen met een pakje van het prijzenswaardige product zwaait.

De reclames van cosmetica of andere semi medicinale preparaten beduvelen de kijker vaak waar ze bij staat met de lappen tekst die gedurende één seconde onderin het beeld verschijnt. Om dit te lezen en te begrijpen is wel honderd keer meer tijd nodig. Dan zijn de bierspotjes veel zuiverder van aard.

Beter een vol flesje in de ruimte dan een half flesje in het water

Geef een reactie