1813 De vakantieblunders van de voedingsmiddelenindustrie tijdens de hete zomer van 2018

De vakantietijd is altijd nuttig om de (telefoon!-)accu op te laden en heerlijk weg te dromen over de leuke dingen die wij gedurende en na deze hittegolven kunnen tegenkomen. Voedselvergiftiging ligt ruimschoots op de loer omdat de koelketen in de voedingsmiddelenindustrie en vooral in de horeca als een kaartenhuis ineen zakt. Hierdoor krijgen de ziekteverwekkende bacteriën de gelegenheid om hun levensdoel te bereiken. Mijn vakantiepret was ruimschoots vernield bij het zien van temperatuur grafieken van bederfelijke waar van 20 graden (Celcius wel te verstaan)!

c Van verkeerd voedsel kan een mens gewoon doodgaan. Dat besef is lang niet tot iedereen doorgedrongen dat de dagelijkse bezigheid zoals eten ook verborgen gevaren met zich mee kan brengen

Het vakantiekrachtensyndroom
Altijd een spannende periode in de voedingsmiddelenindustrie wanneer belangrijke taken door goedwillende maar volkomen incompetente personen uitgevoerd worden. Terwijl de staf van een bedrijf lekker zit bruin te bakken op een of ander strand voltrekken in alle vakantie stilte de meest grote rampen die zich vaak uiten in een totale recall als gevolg van bacteriologische besmettingen. Deze zomer zijn wij al opgeschrikt door de nodige salmonella recalls

Een paar gouden tips voor controleurs maar ook medewerkers die ‘iets’ doen met voedingsmiddelen.:

  • Zorg voor onberispelijke kleding en gebruik alle knoopjes
  • Draag een haarnetje, ook al is deze niet verplicht
  • Draag geen sieraden
  • Was en desinfecteer je handen voorafgaand aan de inspectie en draag het liefst handschoenen
  • Als je iets niet snapt, vraag het aan iemand die het wèl weet.

Kortom, wees professioneel of verander van baan.

Vliegen zijn snelle verspreiders van gevaarlijke bacteriën. Het gevaar ontstaat juist wanneer voedsel niet goed bewaard wordt en er uitgroei van bacterien plaats kan vinden. Deze vlieg levert weinig gevaar op mits deze niet als ngrediënt verwerkt wordt

De NVWA staat symbool voor degelijkheid en integriteit
De NVWA is een overheidsdienst die voor de borging van onze voedselveiligheid door bedrijven moet waken. Als onkreukbare en onaantastbaar gewaande wetshandhavers bewegen zij zich rond in het veld van ondermeer de voedingsmiddelenbedrijven.
Dat zij een voorbeeldfunctie hebben valt licht te begrijpen. Een controleur food die het niet zo nauw neemt met de kleiding- en hygiënevoorschriften kan daarmee onbedoeld de Dienst behoorlijk voor schut zetten

To improve is to change, so to be perfect is to have changed often
(Winston Churchill)

 

PS: Deze column is aangepast om te voorkomen dat personen en of instanties aanstoot nemen aan de toon en inhoud.
IJsbrand Velzeboer, 6 augustus 2018

Geef een reactie