1823 Het ranja syndroom van Kordaat bier

De stoere man op het label vertoont enigszins blokkeergedrag met de gevouwen armen. Van de stoerheid blijft weinig over na het eerste glaasje ‘Kordaatranja’

Tegen het einde van het bierdrink seizoen en zeer warme zomer verscheen opeens een nieuw merk ‘zieke boeren bier’ waar niemand enig benul had waar deze te koop was. Kordaat! Uiteindelijk bij Lidl twee flesjes gescoord. Het portret van de stoere man op het label veranderde meteen in dat van een slapdarm. Bier gezoet met glucosesiroop. Bah. De zoetigheid is ook goed te proeven. Door een rietje heb ik de rest van de inhoud maar opgedronken terwijl ik mijn jeugdherinneringen ophaalde over de tijd dat ik ranja moest drinken van mijn moeder.

Glucosesiroop, waarom in hemelsnaam in bier?
Glucose vormt het hoofdbestanddeel waar biergist op kan groeien. Normaal gesproken komt glucose vrij wanneer men gemoute gerst uitkookt in de maische ketel. Het beroerde is dat de glucose geproefd kan worden. Het geeft de ranja-achtige afdronk die beslist niet bij bier thuishoort. Helaas ontbreekt de voedingswaarde wijzer bij dit zoete gerstensap. Het is niet verplicht maar op initiatief van Heineken wordt het vrijwillig op het label gezet.

Een echte brouwer maakt bier met laag alcoholpercentage
Om een goed smakend en schuimend biertje te maken met een laag alcoholgehalte moet een brouwer van goeden huize komen. Bavaria en Heineken zijn hier koplopers in met hun Bavaria 3.3 en Amstel light. Dit laatste biertje is erg populair in de VS maar in Nederland wil het maar niet van de grond komen. De vele micro brouwerijen die Nederland rijk is verprutsen naar mijn idee het bier door het alcoholgehalte flink op te schroeven naar zo’n 9%. Dat is niet lekker meer en het alcohol verdooft de smaakpapillen teveel zodat de fijne smaak van het bier verloren gaat. Het lage alcoholgehalte is wél een groot voordeel bij het Kordaat bier. 4,8%. Hiermee wordt een belangrijke trend gezet in het verlagen van het alcoholgebruik. Prima.

Laag alcoholgehalte is een goede zet. Maar de stroop kan men beter achterwege laten

Briljante marketing.
De bekende supers bleken verstoken te zijn van het bier die de stoere kreet hanteert: Kordaat: “Dat ben je, dat drink je”. De stoere man die op het etiket pronkt draagt zeker een luier?
Men maakt duidelijk gebruik van de marketing trucs:

  • Status verhogend (Iedereen wil kordaat overkomen toch?)
  • Schaarste (Het is niet overal te krijgen en dus exclusief)
  • Actieve promotie (De reclame uiting was in korte tijd overal te zien en te lezen)

Beetje jammer dat een kleine brouwerij in Roermond het naamrecht claimt en ook een studio met dezelfde naam. Heeft men het internet niet eerst afgespeurd?
Er is zelfs een nieuwe krat voor dit bier gemaakt door Bavaria kosten noch moeite zijn gespaard om deze alcoholische ranja te promoten.

Kordaat versus Kornuit?

Iedere vergelijking met Kordaat gaat mank. Kleur van de fles, naam en vooral de smaak. Brr.


De vermeende naamsovereenkomst is wel erg vergezocht. Maakt geen schijn van kans wanneer dit voor het groene laken komt. Kornuit is een biersoort met een a-typische smaak van bier dat de drinker koude rillingen bezorgt. Ondanks het feit dat het columbus hop en cascade hop bevat. Tjonge, wat interessant zeg! Hop kan ook een fruitig aroma geven aan het bier door ondermeer een tweede hopgift toe te passen in het brouwproces. Dit is een bewerkelijke stap maar levert wel veel meer geur op aan het bier. De tweede hopgift houdt ondermeer in dat men aan het einde van het kookproces een deel van de verse hop (Liefst geen extract) toevoegt om het aroma erin te krijgen. Zolang men niet in staat is om de ‘top notes’ uit het hop te halen, is het klungelen met de hopsoorten die alleen maar bitterheid lijken te geven.

De Engelsen snappen het. Het bommenbier zorgt ervoor dat de Brexit gladjes verloopt. Over een stoere naam gesproken. Opvallend is wel het voedselchauvinisme. Het Sint. Joris kruis dat nu in  de ‘Union Jack’ is verwerkt is subtiel verweven in het label.

Wat volgt?
Hopelijk komen de kwaliteits laag-alcoholische bieren weer op de markt. Dit zal Paul Blokhuis van het Ministerie van Volksgezondheid alleen maar toejuichen daar dit zijn preventieakkoord ondersteunt.

 

Hoge glazen vangen veel bier

Geef een reactie