2001 De opleiding QA/QESH/KAM manager gaat weer volop draaien in februari

Allereerst wil ik mijn lezers een gelukkig, gezond en kwalitatief goed geborgd jaar toewensen. Het is te verwachten dat er weer een vreemd of resistent contaminant in onze voedingsmiddelen gevonden wordt, Listeria monocytogenes deel 2 zal wel opduiken en wellicht komt er een einde aan het ongelimiteerde import uit vreemde landen van eiwitten van dierlijke oorsprong van bedenkelijk allooi. Genoeg werk voor de nationale kwaliteitsmanagers die met een trillend ooglid de terreur van de BRC en IFS audits ook moeten ondergaan en in tegenstelling tot een ISO audit nooit te horen krijgen wat er wél goed gaat in het bedrijf. Helaas zien wij heel veel uitval op het slagveld dat kwaliteitsmanagement heet. Onlangs werd door mijn zeer gewaardeerde collega en studiegenoot Jacob Schilstra de briljante term ‘business assurance manager’ gelanceerd. Als de kwaliteit niet goed geborgd wordt kan de tent wel sluiten. Daar hebben ze in Aalsmeer wel een boekje over gelezen.

In 15 lesdagen moet de cursist zich door 4cm papier heen werken. Dubbelzijdig geprint ook nog

FSC in Wijhe zet de QESH opleiding van Scienta Nova voort!

In februari starten de lessen waarin ervaren en ook minder ervaren QA managers in 15 lesdagen geheel bijgespijkerd worden tot een voor ieder voedingsmiddelenbedrijf zeer aantrekkelijk niveau. Er worden serieuze lessen gegeven waarbij de veelgehoorde klacht is dat het wel erg veel stof bevat. Daarbij vermeldt men dat men geen pagina wil missen en zelfs op sommige punten wat uitgebreider behandeld mag worden. Dit blijkt uit ons tevredenheidsonderzoek dat wij na afloop van iedere leergang uitvoeren. Wij werken volgens de ISO 22.000 standaard en daarbij hoort uiteraard klanttevredenheids onderzoek. Wij schermen niet met een prollerige CEDEO erkenning die steevast de accountant van een opleidingsinstituut doet flauwvallen bij het zien van hun factuur. Gelukkig hebben wij een eigen aanpak en volgen een route langs drie vaste bakens:

1.Wij werken met degelijk lesmateriaal

De inhoudsopgave van de lesstof die in vijftien dagen gedoceerd wordt, beslaat alleen al 10 kantjes. Wij schrijven de lesstof geheel uit zodat de cursist een naslagwerk heeft van ruim 500 pagina’s dat regelmatig gebruikt kan worden.

2.De lesstof is bijzonder actueel

Eénmaal per jaar wordt de lesstof geheel bijgewerkt met de laatste roddels van de voedselveiligheids schema’s, wetgeving, actuele gebeurtenissen en vooral trends op het gebied van voedselveiligheid. Dat is iets wat andere opleidingsinstituten niet kunnen zeggen. Vorig jaar moesten wij met een schok vaststellen dat een gerenommeerde Hogeschool in 2019 nog aan het prutsen was met BRC 6.0. De studenten worden gewoon in het werkveld uitgelachen als zij met die kennis aankloppen bij het bedrijfsleven. Het wordt hoog tijd dat er een paar accreditaties tegen het licht gehouden worden. Beter is om te vragen naar welk kwaliteits systeem gewerkt wordt om de kwaliteit van de lesstof te kunnen borgen. Het blijft dan angstvallig stil.

3.De lesstof zit didactisch goed in elkaar

Wij baseren onze opleidingen niet op luizige PowerPoint presentaties waarvan de cursist een vorstelijk bedrag moet betalen voor de handouts met daarop 6 piepkleine afgedrukte slides. Ja Aldo, wij werken met geprinte velletjes op papier! Ruim 500 zelfs. Daarbij worden casussen behandeld, presentatie- en communicatietechnieken geoefend en veel huiswerkopdrachten meegegeven die aansluiten op de lesstof. Er worden ook korte films vertoond die meestal perfect en vaak verdiepend op de lesstof aansluiten. Deze films worden op een USB stick meegegeven om ook het thuisfront van de cursist mee te vermaken.

Dit ligt klaar als de nieuwe lading cusisten gaat starten met de nieuwe leergang op 6 februari 2020

Natuurlijk mag de bedrijfsexcursie niet ontbreken

Tijdens de laatste lesdag, nadat de eindtoets is afgenomen, zijn wij te gast bij een bedrijf dat de cursist graag laat zien hoe de voedselveiligheid bij hun geborgd wordt en hoe zij specifieke kwaliteits perikelen oplossen.

Bij dit fantastische bedrijf waren de najaarscursisten te gast. Zij hebben gesmuld van de verhalen van de QESH manager Henk de Koning te vertellen had over de paneermeel fabricage bij ECS

De docenten zijn zéér ervaren

Voor de leergangen 2020 heb ik mijzelf ‘opgeofferd’ om samen met Bort Willem van der Veen (die zelfs gecertificeerd auditor is) de leergangen 7 en 8 te verzorgen. Lesgeven is veel te leuk om te doen en graag stel ik al mijn ervaring en anekdotes ter beschikking aan de leukste en meest leerzame opleiding die op kwaliteitsgebied bestaat.

Meer lezen? Kijk op de link van onze website voor meer informatie. https://www.scientanova.com/opleidingen/qesh-manager-food-industry/

Leergang 7 start op donderdag 6 februari 2020 en nummer 8 op donderdag 10 september 2020

Wijsheid is de som van eigen ervaringen

Geef een reactie