1813 De vakantiefoto’s van de controleur food van de NVWA

Column geplaatst eind juli 2018

Deze column dateert van augustus 2018 en is destijds op verzoek van de Inspecteur Generaal Rob van Lint verwijderd na een klachtbrief van 3 augustus dat kennelijk door de persvoorlichter Margie van Sassen is geschreven. Telefonisch contact bleek op 3 augustus niet mogelijk omdat de IG reeds op vakantie was… Rob van Lint is niet ingegaan op mijn uitnodiging om kennis te maken en te sparren over de verbeterpunten die ik onderbouwd en wel wilde aandragen.

OP 14 augustus 2018 kwam het antwoord:
“U nodigt mij uit om van gedachten te wisselen over een aantal onderwerpen die ons beiden aangaat. Op deze uitnodiging zal ik niet ingaan. Ook van het aanbod om een van mijn medewerkers kosteloos deel te laten nemen aan de opleidingen die uw organisatie verzorgt, zal ik geen gebruik maken. De NVWA verzorgt zelf de opleiding van haar medewerkers.”
Met vriendelijke groet,
Drs. R.J.T van Lint

Gemiste kans?

Omdat er sprake is van recidive (foto) plaatsen wij de column van toen alsnog in licht aangepaste vorm:

De vakantietijd is altijd nuttig om de (telefoon!-)accu op te laden en heerlijk weg te dromen over de leuke dingen die wij gedurende en na deze hittegolven kunnen tegenkomen. Voedselvergiftiging ligt ruimschoots op de loer omdat de koelketen in de voedingsmiddelenindustrie en vooral in de horeca als een kaartenhuis ineen zakt. Hierdoor krijgen de ziekteverwekkende bacteriën de gelegenheid om hun levensdoel te bereiken. Mijn vakantiepret was ruimschoots vernield bij het zien van bijgaande foto. Help! Een controleur die aangetast is door het verloederingsvirus!

Dit plaatje symboliseert hopelijk niet het morele verval van de Dienst. Die horen eerder thuis op de website van de Smaakpolitie. De chapeauteksten van destijds maken het geheel extra schrijnend. Bron: Website NVWA aug 2018 en meerjaren agenda van mei 2021

De open jas politiek van de controleur food
Op de homepage van de NVWA site is een controleur food afgebeeld die waarschijnlijk een opleiding bij Rob Geus gevolgd heeft. Ons nationale voedselveiligheids orakel die steevast zijn jas openlaat, in zijn neus peutert voor de camera en zijn handen opzichtig gaat wassen nadat hij de keukenbrigade de hand heeft geschud.

De teksten om het artikel heen waren allemaal vlees gerelateerd, en wekken de suggestie dat deze brave man in de vleesindustrie een controle uitvoert. Dan is haarbedekking verplicht. Zo te zien betreft dit een inspectie in de koelcel van een MKB-bedrijf waar veel soepeler regels gelden. Dan de jas! Lekker open want dat staat ook zo joviaal en vriendelijk. Bij Scienta nova kunnen de medewerkers op een schriftelijke waarschuwing rekenen als zij zich niet representatief gedragen bij een klant. De controleur en fotograaf hebben zich niet gerealiseerd dat hij de ‘Dienst’ vertegenwoordigt. Dan het horloge. Doe dat rotding af!  Hij lijkt Rob Geus wel.

Horloge een nuttig instrument om de werktijden te bewaken en het tijdstip van het proces verbaal
Bij de NVWA wel een belangrijk instrument omdat de reistijd vanaf huis naar de werklocatie als werktijd gezien wordt.  Dit soort riante en faillietmakende arbeidsvoorwaarden zijn kennelijk alleen te vinden bij de Overheid en komen het werkrendement zeker niet ten goede. Puntje van aandacht voor de Inspecteur Generaal Rob van Lint als hij met de reorganisatie gaat beginnen. Een proces die zijn voorganger(!) Ds. Harry Paul in gang heeft trachten te zetten

Erg jammer deze goedbedoelde actie maar hilarisch genoeg voor ons zeer bruikbaar omdat wij dit als ongewenst voorbeeldgedrag meteen in de lesstof hebben opgenomen in onze standaard HACCP trainingen. Op 29 juni 2021 heeft de groep cursisten in Spakenburg nog enorm hierom gelachen.

Deze foto is vrij snel van de NVWA site afgehaald om prompt weer op te duiken als illustratie van de meerjaren agenda van 30 mei 2021. Kennelijk is dit vervelende plaatje weer in de smaak gevallen.

Dit kan de controleur beter als bord om zijn nek hangen bij deze inspectie

Een paar gouden tips voor een ‘controleur food’ die ongetwijfeld in de beleidsrichtlijnen van de ‘Dienst’ staan:

  • Zorg voor onberispelijke kleding en gebruik alle knoopjes
  • Draag een haarnetje, ook al is deze niet verplicht
  • Draag geen sieraden
  • Was en desinfecteer je handen voorafgaand aan de inspectie en draag het liefst handschoenen

Kortom, wees professioneel of verander van baan.

De NVWA staat symbool voor degelijkheid en integriteit
De NVWA is een overheidsdienst die voor de borging van onze voedselveiligheid door bedrijven moet waken. Als onkreukbare en onaantastbaar gewaande wetshandhavers bewegen zij zich rond in het veld van ondermeer de voedingsmiddelenbedrijven. Dat zij een voorbeeldfunctie hebben valt licht te begrijpen. Een controleur food die het niet zo nauw neemt met de kleiding- en hygiënevoorschriften en zich op een bepaald moment niet op een representatieve manier laat fotograferen zet zichzelf en daarmee de Dienst behoorlijk voor schut.

To improve is to change, so to be perfect is to have changed often
(Winston Churchill)

Geef een reactie