Dansen op zee met Urkers

November 2008

Dansen op zee met Urkers

 

 

 

 

 

 

 

Inzicht in duurzame visserijtechnieken van de Urker kotter PD147. Daarbij een kritische blik naar de EU regeldruk en de milieupressiegroepen, die schandalige vormen aannemen. Naast visserslatijn ook veel Urker humor.

In memoriam
Jan met zijn karakteristieke felle blik, zwaaiende handen zijn betoog kracht bijzettend

Raalte 9 juli 2015
Jan de Boer van de PD-147, de Enterprise

Jan de Boer (51) is vanochtend vroeg met ruw weer bij de Doggersbank overboord geslagen van zijn viskotter PD147 de Enterprise. Toen hij uiteindelijk door de bemanning weer aan boord was gehaald, mocht reanimatie niet meer baten. Dit is een groot verlies voor zijn familie, de Ekofish Group, Urk en de Nederlandse visserij.

Met grote dankbaarheid draag ik postuum dit boek op aan schipper, visserijvakman: Jan de Boer.

Mijn eerste kennismaking met Jan was op maandagochtend 28 januari 2008 om 00.01uur. Hoe dit verder afliep is te lezen in dit boek vanaf  pagina 47.

Jan inspireerde mij om een kijkje in Vietnam te nemen bij de Pangasius sector. Daar voelde ik nadrukkelijk de blik van Jan die over mijn schouders meekeek. Ik voelde dat ik het niet alleen voor hem deed maar voor de hele visserijsector. Jan kon bevlogen verhalen vertellen over het onrecht van de visserman, duurzaamheid en vooral veel visserijgeheimen.

Met plezier en dankbaarheid kijk ik terug naar de heftige discussies en hoorcolleges die ik tijdens mijn zeereizen met Jan mocht hebben op de brug van de Enterprise. Het was soms oorverdovend maar altijd leerzaam. Vooral de talrijke anekdotes deden mij vaak vergeten dat het beroep van visserman gevaarlijk kan zijn. Regelmatig heb ik met Jan gesproken over de risico’s van het vak en hem de vraag gesteld of hij niet bang was voor de dood.

‘Als het mijn tijd is dan vraagt de Heer mij wel om te komen’, luidde steevast zijn indrukwekkende antwoord.

‘Onze Jan’:
Mijn visleermeester
Mijn brulboei die mij de weg wees in de visserij

Vaarwel
IJsbrand

ISBN 97-890810612-2-3
84 pagina’s

Prijs: € 9,95

Alle boeken zijn leverbaar via ons of via de boekhandel.