Voedselvergiftigingsmatrix

Voedselvergiftiging is een ongemak dat door ons eigen voedsel veroorzaakt wordt. Er zijn twee varianten:

Voedselinfectie
Wanneer een grote hoeveelheid ziekmakende bacterien met het voedsel meekomen dan kan het maagzuur lang niet alles onschadelijk maken en dan begint het feest vaak in de darmen. Salmonella is een berucht voorbeeld. Wanneer die de maag kan overleven door zich te verstoppen in een vetdeeltje, dan kan in de dunne darm het feest beginnen. Op een gegeven ogenblik is de kritische aantal bacterien bereikt en dan praat men uiteindelijk over een Salmonella vergiftiging. Dit kan soms vier dagen duren voordat je ziek wordt. Erg lastig.

Voedselvergiftiging
Dit treedt op wanneer de bacterien een ziekmakende stof hebben geproduceerd. Bacillus cereus die veelal in rijst voorkomt kan het toxine geproduceerd hebben wanneer de rijst onvoldoende snel is afgekoeld en wanneer daags erna de nasi lekker opgebakken wordt is de bacterie dood maar de toxinen blijven hun werking behouden. Dit kan tot gevolg hebben dat men vóór het afrekenen al ziek wordt.

Download hier de matrix:

Een andere zeer bekende vorm van voedselvergiftiging is overmatig alcohol gebruik. De alcohol die door het onschuldige biergist geproduceerd wordt kan een drinker erg ziek maken en zelfs de dood tot gevolg hebben. Alcohol is gewoon een neurotoxisch gif.