5 PAK’s als giftig lokaas?

Onlangs kon u het in de kranten lezen. 18 miljard Dollar als schadevergoeding als tegemoetkoming op het dodelijk effect van een verslavend middel als een sigaret!! De waanzin ten top. Even ter vergelijking; het BNP, zeg maar de omzet van Nederland bedraagt over 2001 zo’n 360 miljard Dollar.

Na toewijzing van de claim is het slachtoffer meteen voor 5%  ‘mede aandeelhouder’ van Nederland BV. Volkomen idioot.

Het hele claimverhaal draait om het feit dat aangetoond is dat nicotine verslavend werkt. Deze verslavende gewoonte heeft nog een ander akelig neveneffect in de vorm van een royale inname van teer en een grote reeks van andere polyaromatische koolwaterstoffen (kortweg PAK’s) . Om deze PAK’s gaat het nu. Dit zijn ook de geurmakers in onze voedingsmiddelen en met deze stoffen hebben we een haat- liefde verhouding. Ze zijn lekker maar tegelijkertijd erg ongezond.

In de smakelijke barbecue- of gegrillde producten bijvoorbeeld vormen de PAK’s  één van de hoofdcomponenten voor de lekkere smaak die wij zo weten te waarderen. Dit zijn vaak producten die ontstaan uit een Maillard reactie. Dit is een reactie tussen eiwitten en suikers onder invloed van warmte. Moeten we dan helemaal niets eten? Klinkt het dan. Ons er helemaal niets van deze waarschuwingen aantrekken is redelijk kort door de bocht.

Enkele kanttekeningen bij deze materie zijn toch wel zeker op zijn plaats. Waarom worden we opeens telkens opgeschrikt door berichten over de giftige stoffen die voorkomen in voedingsmiddelen die wij al tientallen jaren, zelfs eeuwen kennen? De antwoorden op deze belangrijke vragen zijn verbluffend simpel:

  • We weten steeds meer van onze voedingsmiddelen
  • Onze laboratoria kunnen steeds lagere concentraties van een stof waarnemen
  • De mens wordt steeds ouder zodat allerlei gebreken die onze voedingsmiddelen vertonen bij het voortschrijden der jaren wel aan het licht komen.

In een van de eerdere columns hebben wij uitgebreid stilgestaan bij de Acrylamines in gefrituurde aardappelproducten. Nu hebben we het over de PAK’s en morgen weer over een andere organische stof. Feit is wel dat ons lichaam in beperkte mate een natuurlijke afweer tegen al deze stoffen heeft. Veel kunnen we zelf er aan doen om het lichaam in een optimale conditie te houden. Voeding en lichaamsbeweging vormen beide de twee kernelementen.

Er zijn al hele bibliotheken over dit onderwerp volgeschreven.

Hierover zullen we het later hebben.

Laten we met z’n allen vurig hopen dat de PAK’s niet verslavend zijn. De link met de tabaksindustrie is dan zo gelegd. De jurisprudentie ligt er al. Dan kunnen we de deuren van Voedselproducerend Nederland BV wel sluiten. Dan word ik maar liever 5% aandeelhouder.  Terug naar het walmende fornuis en ’s-zomers stoken we de barbecue maar weer eens lekker op. Check uw ziektekosten verzekeringspolis maar vast voordat u een lekkere hap neemt, anders wordt ú gePAKt.!

Geef een reactie