16 ’n Hete zomer? Lang leve mijn gemberbier!

In mijn jonge jaren deed ik wel eens iets dat een beetje verboden was. Ik brouwde mijn eigen bier en als het lekker weer was kwam er zelfs gemberbier op tafel! Mijn ouders hebben toen zelfs tot twee maal toe de Algemene Inspectie Dienst (AID) op hun dak gehad die getracht hebben vast te stellen hoeveel accijns ik wel niet aan het ontduiken was. Dit liep gelukkig met een ambtelijke sisser af. Men had zich vergist in de hoeveelheid gist die ik in Engeland voor mijn brouwactiviteiten had gekocht. “A drum yeast” ter waarde van 50p was niet die hoeveelheid van 200 kg die de trouwe overheidsdienaren voor ogen hadden. Heineken gebruikt voor een jaarproductie niet eens zoveel gist. Met die 20 gram gist dat verpakt was in een kartonnen bekertje, deed ik leuke dingen. Gemberbier is een frisdrank die vreselijk eenvoudig is om te maken. Het moest ook wel simpel zijn want ik had toen nog nooit van voedingsmiddelentechnologie gehoord, ik zat gewoon dom te wezen op de middelbare school. Gemberbier was een leuk alternatief voor de drankvoorziening op de talrijke feestjes die je als scholier moest aflopen… Gewoon bier ging snel vervelen en met gemberbier had je echts iets bijzonders in huis. Veel beter dan de tegenwoordige Breezer of een of andere “alcopop” van bedenkelijk chemisch allooi.

 

Hier volgt het recept voor diegenen die dezelfde leuke ervaringen willen opdoen als ik in mijn jonge jaren:

Recept Gemberbier

Water 10 liter

Suiker 1,5 – 2,0 kg

Rozijnen 0,5 kg

100 tot 200 gram geraspte verse stemgember (Bij een toko of een goede supermarkt te koop)

Citroensap 100 ml = 4 geperste citroenen

Citroenrasp eventueel naar smaak toevoegen

Het wit van een sinaasappel of een of andere citrusvrucht geeft een tonic-achtige bitterheid indien gewenst. Altijd aan te raden

10 gram bakkersgist

In een schone emmer alle ingrediënten samenvoegen en alles op de ideale vergistings temperatuur brengen van rond de 25oC.

De gist vooraf in een liter van het bier op gang helpen. Na enkele uren dit mengsel bij de rest gieten. Door de gisting snel op gang te brengen worden andere bederfvormen zoals verzuring door melkzuurbacteriën tegengewerkt.

Emmer met folie afdekken en deze in een bak plaatsen.

Het geheel gaat snel heftig gisten en na ongeveer 7 dagen bedraagt het alcoholgehalte ongeveer 6%, net leuk. Vul het bier af in schone frisdrankflessen van 1L en koel alles af tot 5oC. Laat wel iets kopruimte in de fles. Doordat er nog veel koolzuur geproduceerd wordt zal de druk in de fles langzaam oplopen totdat de dop eraf springt. Regelmatig ontluchten (om de andere dag) voorkomt het praktische probleem van lekkage en een plakkerige keuken. Na enkele weken of zelfs maanden wordt de oplossing helder en dan hebben we een soort gemberwijn. Ook erg lekker voor in het najaar.

Proost! Op een lange hete zomer!!

12 thoughts on “16 ’n Hete zomer? Lang leve mijn gemberbier!

 1. geachte heer-mevrouw,

  Mijn dank is evenredig als uw goedheid
  kent u nog meer sapje/siroop

  Ik ben tot wederdienst bereid

 2. Deze enthousiaste lezer wil nog een recepje. Dat kan:

  Zo lekker nazomerend kunnen we eens en paar van mijn favoriete frisdrank recepten de revue laten passeren. We hebben het eerder vastgesteld. Frisdranken die tegenwoordig op de markt verschijnen zijn een reuze dure vorm van gesubsidieerd water. Daar zorgt het frisdranken kartel wel voor dat de prijzen op een voor hen verantwoord niveau blijven.
  Een van de problemen met frisdranken is dat het een zogenaamde osmotische dorstval oplevert. Door veel te drinken komen er in de regel veel suikers en in mindere mate zouten naar binnen. De vrije suikers zorgen ervoor dat het lichaam als een bezetene dit moet gaan opslaan. De insulineproductie vliegt omhoog om het glycogeen in de lever te proppen. Hiervan krijgt de consument dorst om al dit harde werk het hoofd te kunnen bieden. Tja dan maar wéér een grrot glas fris inschenken. Zo blijft het lichaam aan het werk nietwaar?
  Coca cola bevat bijna 13% suiker. Veel te veel naar mijn mening. Verdun de frisdrank gerust met mineraalwater of wat mij betreft gewoon water en u zult verrast zijn van het verfrissende effect van deze drank. U merkt dan dat 7% suiker ook goed smaakt. Natuurlijk sinaasapelsap heeft vlot een natuurlijk suikergehalte van 8%

  Waarom niet zelf een frisdrank maken? Kan makkelijk. Hier zijn wat leuke basisrecepten voor de ijverige knutselaar.
  2 citroenen
  4 sinaasappels
  50gram kristalsuiker
  1000 ml water
  Citroenen en sinaasappelen uitpersen, sap zeven alles bijelkaar gooien, koelen en klaar!

  Breezertje maken? Geen probleem.
  Neem een fles spa rood of ander koolzuurhoudend mineraalwater dat verpakt is in PET flessen van 1,5 liter.
  Neem een groot glas drinken uit de fles (150ml) Voeg dan eerst de alcohol toe tot een percentage van ca. 3%. Dit komt overeen met 45ml pure alcohol. Dus als u Jenever toevoegt van 36% , dan voegt u ongeveer 180ml toe. In feite voegt u 125 x 36% = 45ml pure alcohol toe. Strohrum van 80% is nog beter voor de smaak. Hiervaan hoeft u slechts 80 ml toe te voegen.
  De zoetigheid en aroma kunt u het beste halen uit gewone limonadesiroop. Bosbessensiroop is altijd mijn favoriet, vanwege de smaakstabiliteit van het aroma en de natuurlijk blauwrode kleur.
  Limonadesiroop bevat ongeveer 75% suiker. Om tot een normaal suikergehalte van 7% te komen voegen wij 70ml toe.
  Mocht u aroma die u overal in de winkel kunt kopen willen toevoegen dan moet u hier een trucje voor uithalen. Aromastoffen zijn vaak niet in water oplosbaar. Als u die zo toevoegt aan de drank an drijft het aroma, de etherische oliën bovenop het eerste glas dat u uitschenkt.
  Los het aroma eerst op in een klein beetje neutrale sterke drank. Vodka of jenever 25ml is al voldoende. Meng deze oplossing in uw frisdrank en de aromastoffen blijven opgelost in de hele drank.

  Het recept luidt samengevat
  Limonadesiroop 70 ml
  Jenever of Vodka 180ml
  Spa rood aanvullen tot 1500ml

  Proost!
  Op een lange hete dorstige nazomer.

 3. Bedankt voor dit recept, ik ga het zeker binnenkort proberen. Het genoemde bakkersgist, is dat 10 gram verse gist, of gedroogde gist?

 4. Beste Anna,
  gedroogde gist gebruiken is het beste. De hoeveelheid komt niet zo nauw. Als de gisting maar snel op gang komt. Binnen 8 uur moet je al activiteit kunnen zien. Eventueel een starterculture maken door het gist in een liter gemberbier apart op gang te helpen voor een paar uur en dan bij de totale hoeveelheid te doen. Als er te weinig gistactiviteit in het begin is, loop je de kans dat de melkzuur bacterien je voor zullen zijn. Dan krijg je verzuring en dan krijg je een onmiskenbare zuurkool ondertoon in het gemberbier. Vergelijk het maar met de Belgische gueuze bieren.
  Succes en proost

 5. beste IJsbrand. Leuk recept, van het gemberbier. Ik wil echter graag een lager alcoholpercentage, hoe doe ik dat? En leuk, de suggestie om voor de giststarter te beginnen met een litertje gemberbier. Maar dat hadden we nog niet gemaakt… Lauw suikerwater misschien?

 6. Beste Angela,
  Verlaging van het alcoholgehalte kan vrij eenvoudig door een deel van de suikers (kristalsuiker) te vervangen dor een zoetstof Acesulfaam of gewoon Aspartaam. Het laatste is gewoon in de supermarkt te krijgen. Het nadeel van deze stoffen is dat deze door de natuurlijke zuren afgebroken worden en dan ontstaan er toch weer een zuur drankje. Je kunt ook lactose toevoegen. Let op hiervan heb je gauw twee maal zoveel nodig omdat het maar een zoetkracht heeft van 40% in vergelijking met kristalsuiker.
  Suiker levert ongeveer 50% alcohol en 50% CO2. Dit is een makkelijke vuistregel/.
  Samengevat: Halveer het suikerpercentage en vervang dit dot een intensieve zoetstof of lactose en je hebt een laag alcoholpercentage. Je kunt ook de gistng na twee dagen afbreken door het in de koelkast te bewaren (2-4oC oid.)
  Pasteuriseren is ook mogelijk maar erg lastig te doen in een keukentje.
  Ik hoop dat jij jouw Gember bier ‘light’ snel kunt drinken.
  Succes IJsbrand

 7. Beste Angela,
  Verlaging van het alcoholgehalte kan vrij eenvoudig door een deel van de suikers (kristalsuiker) te vervangen dor een zoetstof Acesulfaam of gewoon Aspartaam. Het laatste is gewoon in de supermarkt te krijgen. Het nadeel van deze stoffen is dat deze door de natuurlijke zuren afgebroken worden en dan ontstaan er toch weer een zuur drankje. Je kunt ook lactose toevoegen. Let op hiervan heb je gauw twee maal zoveel nodig omdat het maar een zoetkracht heeft van 40% in vergelijking met kristalsuiker.
  Suiker levert ongeveer 50% alcohol en 50% CO2. Dit is een makkelijke vuistregel/.
  Samengevat: Halveer het suikerpercentage en vervang dit dot een intensieve zoetstof of lactose en je hebt een laag alcoholpercentage. Je kunt ook de gistng na twee dagen afbreken door het in de koelkast te bewaren (2-4oC oid.)
  Pasteuriseren is ook mogelijk maar erg lastig te doen in een keukentje.
  Ik hoop dat jij jouw Gember bier ‘light’ snel kunt drinken.
  Succes IJsbrand

 8. Beste Kathy,
  Zodra ik mijn gemberbier gemaakt heeft lijkt het gewoon te verdampen. Ik kom niet aan verkopen toe. Ik vrees dat je de handen uit de mouwen moet steken.
  Succes met het brouwen!

 9. Hallo Ijsbrand,

  Ik heb je recept uitgeprobeert maar zelfs na 20 gr gist komt er geen reactie. Heeft de melkzuur al zijn verwoestende werking gedaan of is het nog te redden. Het staat nu ong 4 weken te bleren in de pan en begin nu aardig dorst te krijgen.
  Heb je nog tips?

  Groeten van je curcist

 10. Als ik het dus goed begrijp heb je na 7 dagen gisten bier, en laat je het daarna nog een paar weken/maanden staan krijg je een soort gemberwijn? Na zeven dagen kun je het bier al drinken?

  Groeten en nog erg bedankt voor het superleuke recept!

  Een fan

 11. Dat klopt, Hoer langer je met iets doorgaat, hoe geestrijker het verhaal zeg ik altijd. Zelf vind ik Gemberwijn niet zo lekker, want het prikkelende koolzuur is er uit en dat combineert zo fantastisch met de gembersmaak. Verder is de wijn vaak aan de zoete kant en mist wat zuren. Als je wijn wilt gaan maken, zou ik maar wat wijnsteenzuur of een of ander organisch zuur toevoegen. Citroensap is wel goedkoop maar wel scherp. Experimenteer er maar mee. Dan breng ik nu vast een toast uit op een lange hete (EK-loze)zomer!

Geef een reactie