24 De strategische afwezigheid van een ober

Een bezoek aan een restaurant is bij uitstek een feestelijke aangelegenheid. Vaak is de stemming opgeruimd en zo kan het gebeuren dat u met prettige gevoelens plaats neemt aan een tafel die netjes en vooral gezellig gedekt is. Nog maar net heeft u uw draai gevonden en dan verschijnt er met de snelheid van het licht de ober naast de tafel om te vragen wat u drinken wilt. In zo’n geval hebben we te maken met een vlijtige en vooral commerciële ober. Immers, de winstmarges in de Horeca zijn het allerhoogst op de drankjes. Het is weinig werk ook, flesje openen, glas voor een kwart inschenken terwijl hij naar de tafel loopt en hupsakee weer een hoop Euro’s verdiend! Ga dus nooit met een gigantische dorst een restaurant binnen, uw portemonnee wordt op een efficiënte manier geleegd en uw maag wordt met goud gevuld. Nu is dit niet ècht een ergernis te noemen. Vrijwel iedere klant tuint nietsvermoedend in deze drankjes truc.

De top 5 van de ergernissen in een restaurant zijn:

1. Lang wachten

2. Hoge prijs

3. Hinderlijke geluiden zoals een mobiele telefoon

4. Rook overlast

5. Slecht eten

Het lange wachten staat hoog in de ergernis top-5.  Het is niet altijd het wachten als u net binnen bent maar vooral het wachten op de rekening. Het is natuurlijk duidelijk dat wij het niet over de fast food restaurants hebben of vergelijkbare etablissementen met eenzelfde twijfelachtige allooi. Opvallend is dat wanneer de klant wil afrekenen de ober nergens te vinden is, lijkt het wel. Vaak is het wat rustiger geworden in het restaurant en dan zit het personeel allemaal in de keuken elkaar te vermaken lijkt het wel. Hoe komt het dat wij allemaal haast hebben met het afrekenen? De verklaring is heel simpel. Op het moment dat u besluit af te afrekenen  is het werk gedaan, u wilt het gaan afsluiten. Dit beantwoordt aan onze oer-instincten. Tijdens de jacht is het beest gedood en moet deze zo snel mogelijk naar huis, want daar wacht de familie en mogelijk de beloning. Het moment van afrekenen is een vergelijkbare eindfase van een jachtpartij. De jager zal diegene die hem hindert met het eindspel direct de hersenpan inslaan. In het restaurant is een vergelijkbaar spel gaande. U bent klaar, de buit is binnen en u gaat de zaak snel afwerken. Dan blijkt de ober een hinderlijke obstakel te zijn en dat levert een ergernis op die zijn oorsprong vindt in onze jachtinstincten. Het wachten dat de klant moet ondergaan heeft diverse oorzaken. De ober kan denken dat u nog in alle rust wilt natafelen, er worden dan immers ook vaak drankjes besteld. Maar ja het blijkt wel dat u niet wilt natafelen als u uw jas al bijna aan hebt en uw partner haar tas al demonstratief op tafel heeft gezet. Dit is een soort plakgedrag die zelden tot grote vreugde bij de klant leidt. Het domweg vergeten van de klant kan ook een oorzaak zijn. Dat is dan een ober die lid is van de ‘klantenbestrijdingscommissie’ lijkt het wel.

Hoe kunt u deze strategische afwezigheids ellende effectief te lijf gaan?

De meest simpele maar niet erg nette methode is om een glas of bord te laten vallen. Probeer het maar eens, een personeelslid verschijnt dan weer met de snelheid van het licht aan uw tafel. Zelden hoeft u het glas of bord te betalen, de klant is immers koning. Nietwaar?

Een andere manier is om de aandacht te trekken van de ober is om naar de deur te lopen. ‘Natuurlijk willen we afrekenen meneer, wij lopen u alvast tegemoet’, etc.

In de Verenigde Staten zult u een dergelijk hinderlijk gedrag niet gauw tegenkomen. De ober werkt voor zijn fooi die de klant bij het afrekenen geeft. Het effect van deze vorm van prestatiebeloning is heel duidelijk te merken.

U moet de moed niet verliezen als u perikelen heeft met het afscheidsritueel in een restaurant.

Gewoon het hoofd koel houden en probeer te raden wat de ober voor spannende zaken deed tijdens zijn afwezigheid. U merkt dan dat u gaat automatisch glimlachen terwijl allerlei foute fantasieën door uw hoofd spelen. Houd het hoofd dus koel, bestel maar gerust eens een keer een duur drankje.

Proost!

Geef een reactie