20 Het woestijnsyndroom als dikmaker?

Ons lichaam heeft een geheugen als een olifant. Het kan perfect onthouden hoe het is gesteld met het aanbod van voedsel. Als een perfecte regelkring kan het zelfs anticiperen op wat mogelijk komen gaat. Dit is ook wel bekend als het geheugeneffect van ons eigen lichaam. Dit geheugeneffect komt zeer vaak voor bij mensen die een streng afvaldieet hebben gevolgd en te weinig energie hebben ingenomen tijdens een zwangerschap. De kilo’s vliegen er snel weer aan, weten de ervaren dieetgangers ons te vertellen. Hoe komt dit toch? Wat doe ik nou fout. Dit geheugeneffect van ons spijsverteringssysteem noem ik gemakshalve ‘het woestijnsyndroom’. Als het lichaam een tijd van voedselschaarste meemaakt dan gaat het maatregelen nemen om herhaling te voorkomen. Met andere woorden, zodra het persoon weer voldoende voedselaanbod heeft, stoppen met het vermageringsdieet heet dat anders, gaat het lichaam snel reserve voorraden voedsel aanleggen. De bloedsuikers, ofwel glycogeen zijn de korte termijn voorraden. Die zijn ook na een half uurtje intensief sporten wel verdwenen uit het lichaam. Dan gaat het lichaam over tot de verwerking van de lange termijn voorraden, de vetten.

Het lichaam gaat snel lange termijn voorraden aanleggen als iemand na een zwaar dieet gevolgd te hebben om af te vallen en er uiteindelijk mee stopt omdat het streefgewicht bereikt is. Het is redelijk sneu om dan de ervaren dat het badpak snel weer te klein wordt omdat er overmatige vetrollen terugkeren.

Het is redelijk simpel te verklaren. Een gezond lichaam heeft per 24 uur minimaal 2.000 kCal (8.400 kJ) aan energie nodig. Als we  hier onder gaan zitten door te weinig te eten of gewoon door te hongeren dan treedt het ‘woestijneffect’ snel op. Het lichaam gaat na afloop van die tijdelijke ellende snel voorraden aanleggen met de hoogste prioriteit. Ook al eet u niet teveel, toch zal dit effect zich voordoen.

Zoals we nu weten kan een streng en overigens verkeerd afvaldieet dit syndroom veroorzaken. Minder bekend is een zwangerschap. Dat is bij uitstek een periode waarin het lichaam opeens zeer veel voedingstoffen tekort komt en als de vrouw in kwestie niet snel genoeg bijtankt dan is het leed al geleden. Na de zwangerschap begint het grote bijtanken van het lichaam, de kilo’s vliegen er weer aan en tegelijkertijd krijgt de jongste spruit de schuld van dit alles…Het meest bizarre is dat u snel achter komt dat het lichaam veel vet kan maken zonder dat u ook maar één gram vet eet. De chemische fabriek in ons lichaam kan heel eenvoudig vetten maken uit suikers. Juist ja, van normale frisdrank kunt u moddervet worden.

Hoe is dit effect te voorkomen? Gewoon, nooit uzelf tekort doen wat voedselinname betreft. Sla nooit maaltijden over om af te vallen. Dodelijk gewoon, het ‘woestijneffect’ wordt extra gestimuleerd en bovendien krijgt het lichaam veel bloedsuikerpieken te verwerken dat op zijn beurt suikerziekte (diabetes 2) kan veroorzaken. Wat moet ik dan doen?, vraagt u zich vertwijfeld af terwijl u het vermageringstoetje voorzichtig terzijde schuift. Vooral regelmatig en genoeg eten dat is alles. Eigenlijk moet u veel gaan rekenen en alle calorieën tellen die u inneemt. Gewoon boterhammetjes tellen en aardappeltjes tellen. Als u extra gewerkt heb dan een aardappeltje extra. Zo simpel is het nu eenmaal. Wanneer u dan gewoon gevarieerd eet dan is dit het beste recept voor een gezond gewicht. Zo wordt het woestijnsyndroom een fata morgana die vanzelf oplost!

Door niet alleen in gedachten een rondje door de woestijn te open maar de daad bij de gedachten te voegen, stimuleert u ook uw eigen calorieën verbrandingsmotor.

Juist ja, uw spieren!!

Geef een reactie