31 Drank en hoofdpijn. Lang leve koning foezel!

Alcoholische versnaperingen zijn gewoon niet weg te denken uit onze huidige maatschappij. Nu moet ik toegeven dat ik af en toe best wel eens een goed glas wil heffen met een goede of vage kennis maar ongebreideld doortanken totdat ik erbij neerval is allang verleden tijd.

Waar komt de hoofdpijn toch vandaan? Waarom heb ik zoveel dorst ’s-morgens vroeg? Moet ik het alcoholgehalte tijdens de avond laten oplopen. Hoe was het ook al weer? Bier na wijn geeft venijn en wijn na bier geeft plezier? Of was het andersom? Dit zijn allemaal vragen die door het hoofd spoelen wanneer u na een daverend feest de volgende dag een beetje mens wil worden.

Allereerst moeten we alcohol eens nader onder de loep nemen. Zuivere alcohol zoals wij die graag consumeren heet ethanol. Dit komt het meest voor in onze alcoholische versnaperingen. Gelukkig maar. Tijdens het gistingsproces ontstaan andere alcoholen die verdacht veel op het oorspronkelijke ethanol lijken. Een distillateur noemt dit ‘foezel’. Tijdens het distilleren laat hij de hogere en lagere alcoholen naar het riool weglopen en de zuivere ethanol gaat bij het distillaat. In vaktermen heet dit voor- en naloop. Methanol, foezel heeft als onaangename eigenschap dat het blindheid kan veroorzaken. Tijdens de afbraak van methanol vormt er zich een onaangename hoeveelheid zenuwgiffen zoals formaline en mierenzuur die het netvlies beschadigen en die het oog kunnen uitschakelen. Het netvlies wordt als het ware onbruikbaar. Rijping in houten vaten doet ook wel foezelachtige stoffen ontstaan.

Waar komt de kater dan vandaan? Een gevolg van alcoholvergiftiging is dat het vochtafdrijvend werkt. Toiletbezoek is redelijk frequent tijdens een drinkgelag. Het gehalte aan bloedsuikers daalt, dit noemen we hypoglycemie. Alcohol opent de portier van de maag zei een huisarts mij eens. U voelt zich beroerd en u krijgt enorme honger. Verder spoelen veel zouten uit het lichaam. Kalium, natrium, calcium en magnesium verlaten in hoog tempo uw lijf. Hierdoor raakt het zenuwsysteem ontregeld. Tegelijkertijd komen er de afbraakproducten van alcohol vrij. Deze twee factoren zorgen ervoor dat u zich ronduit miserabel gaat voelen en eigenlijk meer trek gaat krijgen.

De hoofdpijn wordt veroorzaakt door drie factoren.

  • De hersenweefsels krimpen een beetje als gevolg van de uitdroging. Hierdoor kunnen er gevoelige weefsels in de hersenpan uitgerekt worden.
  • Alcohol kan het hoofdpijnverwekkende histamine vrijmaken.
  • Acetaldehyde dat een afbraakproduct van alcohol is, zorgt ervoor dat zenuwcellen op een pijnlijke wijze beschadigd worden.

Wat te doen tegen een kater?

Niet meer drinken! Als de verleiding er toch bestaat dan kunt u het beste veel water tussendoor drinken. Bestel maar gerust een grote kan met water tijdens de rondjes. Als het goed is, is dit nog gratis ook. Verder kunt u uw lever een beetje ondersteunen door vitamine B preparaten in te nemen. Het is gewoon een beschermende factor die niet de kater direct wegneemt maar wel het lichaam in conditie houdt. De volgende ochtend opnieuw alcohol innemen werkt inderdaad. De lever krijgt opnieuw ethanol aangeboden dus het stopt tijdelijk met de afbraak van methanol die veel van de katerverschijnselen veroorzaakt. Maar ja, het houdt een keer op, u komt uiteindelijk de man met de zeer grote hamer tegen. AU!

Veel eieren, al dan niet rauw zou ook helpen. Hierin zit het aminozuur glutathion dat de eigen lever ook produceert. Deze stof is nodig om de afvalstoffen van de alcoholafbraak uit het lichaam te kunnen verwijderen.

Het volgende drinkgelag zal beslist met andere gedachten in het hoofd gevierd worden dan voorheen.

Dat verzeker ik u. Proost!

Geef een reactie