29 Hoe herken ik een vieze eetgelegenheid?

Het lot van uw gezondheid ligt altijd in handen van de horeca ondernemer zodra u zijn etablissement binnenstapt. Hoe weet ik nou of het een ‘foute’ of een goede tent is? Het restaurant zal echt niet zijn boeterapporten die hij van de Keuringsdienst van Waren ontvangt inlijsten. Laten we eerlijk zijn. U hangt toch ook niet aan de grote klok dat u weer eens een prent voor de zoveelste geringe verkeersovertreding heeft opgelopen?

Wij zullen u een paar geheime verklappen hoe u gecamoufleerde viezeriken door de mand kunt laten vallen. We noemde het eerder al. Wanneer het buiten een grote bende is dan hoeft u binnen ook niet veel soeps te verwachten. Er is gewoon teveel bezuinigd en dat gaat uw maag snel merken. Wanneer een restaurant uiterlijk er perfect uitziet, de obers lopen er knipmessend rondlopen en er klinkt een prettig muziekje, dan let ik toch nergens meer op? Klopt, in negen van de tien keer is alles ook in orde. De keuken is het allerbelangrijkste onderdeel van een restaurant. Dat is het domein van de chef kok en die bepaalt in grote mate uw voedselveiligheidsrisico. Bewaart hij de grondstoffen niet te lang, houdt hij zich goed aan de hygiënecode, is zijn persoonlijke verzorging wel in orde, is er zeep in zijn toilet en hangt daar een schone handdoek etc. U kunt echt niet in de keuken een kijkje nemen, tenzij u net zo brutaal bent als de programmamakers van ‘De Smaakpolitie’.

Wanneer u op de volgende zaken let kunt u over het algemeen een goed beeld krijgen van de risico’s die u loopt:

·        De schoenen van de ober. Als het in de keuken een zooi is dan blijft er altijd wat aan zijn schoenen plakken.

·        Verder kunt u de geur die uit de keuken eens beoordelen. Wanneer er een geur van een uitgeblazen kaars uit de keuken walmt of deze van de gerechten van nabij gelegen tafels opstijgt, vertrek maar gerust, want het wordt niks die avond.

·        Kijk eens onder het tafelkleed naar de staat van de tafel. Schokkende dingen kunt u soms daar tegenkomen.

·        De nagels van de ober zijn ook altijd aardig om te beoordelen. Zo kunt u zien of deze aardige man niet in zijn vrije tijd autosloper is en u met de voor hem gebruikelijke zakelijke ethiek en onkunde op het gebied van hygiëne zal bedienen.

·        De menukaart is ook een aardige aanwijzing. Hierbij correspondeert de plakkerigheid van de kaart recht evenredig met de smerigheidsgraad van de keuken.

·        Het sanitair is ook een favoriet controlepunt. Bedrijven met een warme lucht droger snappen vrij weinig van hygiëne. Het is een bekend feit dat dergelijke apparaten gevaarlijk bacteriehoudend stof door de ruimte circuleren terwijl u denkt dat u uw handen lekker aan het drogen bent. Een handdoek of droogpapier verwijdert namelijk ook een belangrijk deel van de veelal vette verontreinigingen van uw handen.

·        De drukte. Vooral wanneer u in het buitenland eet waar de hygiëne ver onder het Nederlands gemiddelde ligt kunt u beter drukke restaurants bezoeken. Immers zo’n bedrijf heeft zijn klantenbestand kennelijk niet kunnen reduceren door ze te vergiftigen.

·        Helderheid van het servies en eetgerei is een zeer goede indicatie. Let u vooral op de vingerafdrukken op de rand van een bord dat voor u mooi is opgemaakt. Een echte kok veegt deze er altijd af. Verder wil de moderne lipstick veel beter op de kopjes plakken dan vroeger. Deze zijn tegenwoordig niet alleen uit geharde plantaardige vetten samengesteld maar meer uit smeerbare colloïdale massa’s die uit acrylsuspensies bestaan. Vandaar de mooie glans op de lippen, al dan niet voorzien van glittertjes. Het vinden van lipstick op een koffiekopje doet het altijd aardig wanneer u een vraag heeft over de rekening.

·        Het humeur van het personeel is een goede indicator van hoe een restaurant gerund wordt. Vergelijk het met een bijenvolk. De bijenkoningin regelt in haar eentje het hele reilen en zeilen van zo’n 30.000 bijen. Als zij het niet goed doet dan kan een geoefende imker dit direct zien. Hetzelfde is van toepassing op het personeel van een restaurant. Wanneer de eigenaar zelf meewerkt dan is er zelden iets aan de hand. Gevaarlijk voor uw gezondheid kan het worden wanneer er veel ingehuurd personeel rondloopt.

Als u weer eens lekker gaat eten, kijk uit uw ogen, gebruikt uw neus en neem een vergrootglas mee. Deze attributen vormen voor u op dat moment de beste levensverzekering!

Geef een reactie