26 Zuurkool als gezondheidsvoedsel nummer 1

“Ik eet het bijna iedere week, na jouw lessen over zuurkool”, werd mij digitaal toe gemompeld door een oud cursist.

Één ding weet ik nu zeker. Het is ieder geval een zeer gezonde jong uitziende oud cursist die naar alle waarschijnlijkheid ook nog oud zal worden. Kunt u het nog volgen? Ja we gaan het nu over een oer-Hollands product hebben, zuurkool. Het is een fantastisch product met heel bijzondere eigenschappen. Het is zeer simpel te fabriceren, lang houdbaar, licht verteerbaar, bevat zeer veel vitamine C en u kunt er veel en vooral erg smakelijke gerechten mee maken.

Zuurkool wordt gemaakt van fijngesneden witte kool waaraan rond 1% zout wordt toegevoegd. Dit geheel stopt men in een vat, ton of kuip en dekt het af met plastic, verzwaard met stenen of water. De witte kool ondergaat een natuurlijke melkzuur vergisting en na ongeveer twee weken is het product klaar. Het is werkelijk een van de oudste en meest simpele fabricageprocessen die er bestaan. Men moet wel een erg grote prutser zijn wil dit fout gaan. Probeer dit thuis eens, en binnen 14 dagen staat het product knapperig vers op tafel.

Zuurkool is een product dat op een heel natuurlijke wijze een verzuring ondergaat van natuurlijke melkzuur bacteriën. De zuurtegraad, (de pH) bereikt een waarde die ligt rond de 3,5. Hiermee wordt het product op natuurlijke wijze goed geconserveerd. U kunt de zuurkool lang bewaren, tot enkele maanden mits op een koele plek zoals in de schuur of kelder.

Door die verzuring is de kool als het ware een beetje voorverteerd en heeft onze spijsvertering minder moeite om alles verder te verwerken. De maag hoeft gewoon minder maagzuur aan te maken. De natuurlijke vitamine C blijft als gevolg van deze verzuring uitstekend behouden en gehaltes van rond de 40 mg per 100 gram product komen vaak voor. Net zoveel als er in citrusvruchten zit.

Traditioneel begint het zuurkoolseizoen in juni en in de winkels liggen de meeste nieuwe zuurconserven vanaf 1 september in de schappen met alle reclamecampagnes er omheen. De fabrieken werken tot december met verse kool van het land en tot april ongeveer wordt de koelhuiskool gebruikt voor de industriële fabricage.

Zuurkool vindt zijn oorsprong in Oost Europa tot aan Nederland toe. Het was vroeger een essentiële groente om gezond de winter door te kunnen komen. Zeevaarders namen het mee op zeereizen ter voorkoming van scheurbuik.

Zuurkool bevat ook relatief veel voedingsvezels, iets dat wij vaak in onze moderne voedingsmiddelen weglaten en toch dringend nodig hebben.

Een ander prettige bijkomstigheid is dat vanwege het zure karakter het vet dat in de mee bereide rookworst of speklappen royaal aanwezig is, als het ware voorverteerd wordt. Er vindt een soort hydrolyse plaats, een vetsplitsing. Ook hier hoeft uw maag minder inspanningen te verrichten.

Heeft zuurkool dan helemaal geen nadelen? Die zijn er zeker, maar wegen nauwelijks op tegen de reeks voordelen die het product met zich meebrengt. Het enige nadeel van zuurkool is dat het zout bevat. Gewoon keukenzout weliswaar, maar redelijk overbodig als u aan hoge bloeddruk lijdt, hypertensie noemt uw huisarts dat. In zuurkool moet minimaal 0,9% keukenzout zitten, anders werkt de verzuring niet goed. In de regel wordt er voor de veiligheid meer zout toegevoegd en ook om een meer stevige zuurkool te krijgen. In Duitsland is men geneigd om weinig zout toe te voegen terwijl in de Balkan de zuurkool veel pittiger is. Percentages tot ruim 2% komen voor daar. (Ter vergelijking bevat zeewater 3,5% zout)

Als de stronk van de witte kool niet zorgvuldig verwijderd wordt kan er veel nitraat in het eindproduct meekomen. Dit kan tijdens de verdere verwerking omgezet worden tot nitriet. Redelijk lastig voor bejaarden en jonge kinderen, die komen dan zuurstof tekort. Nitriet blokkeert het transport van zuurstof via het bloed tijdelijk. Zuurkool is een echte aanrader voor een simpele en vooral gezonde maaltijd. Profiteer maar van deze goedkope vitamine bom!

Eet smakelijk!

 

Geef een reactie