28 Past Albert Heijn werkelijk op de kleintjes?

Wat een puinhoop maakt dit bedrijf ervan zeg! In november 2002 heb ik al aangegeven dat er iets niet klopt met het verschil tussen de lage inkoop- en de hoge winkelprijzen. Daar zit een ‘bak licht’ tussen zoals een collega onlangs onderstreepte. In maart 2003 hebben we de oorlogsverklaring aan de consument van deze grootgrutter belicht. Dit naar aanleiding van de zeer twijfelachtige houding om goedkope Chinese diepvrieskonijnen als vers vlees te verkopen. Nu weten we, anno september 2003, waarom deze winkelketen hoge marges moeten handhaven. Juist, om het slaaphuis van het hoofdkantoor van Ahold in Zaandam te onderhouden. Daar zit het management, de knappe koppen zullen we ze maar even noemen. De overkoepelende organisatie heeft een veel te grote broek aangetrokken. Het is te hopen dat de nieuw aangetreden topman Moberg snel inziet dat de vaste- en vooral indirecte kosten binnen de club véél en véél te hoog zijn. Er moet eens wat pluche uit de kantoren verdwijnen en de vetrandjes eraf.  Je kunt wel van Grootebroek komen maar Lutjebroek komt eerst! Zei mijn vader altijd als ik om meer zakgeld vroeg.

De ophef over de, naar de mening van de doorsnee consument, overdadige beloning van de topmannen van Ahold komt op een zeer ongelegen moment. Het valt samen met de miljoenennota die deze week het licht zag. Daar druipt de financiële armoe vanaf die ons allemaal te wachten staat. Deze akelige berichten zullen de consumenten nog meer richting Aldi en Lidl jagen. Deze winkelketens hebben een stormachtige ontwikkeling meegemaakt. Terecht overigens. De laptop en vaste computer bijvoorbeeld, waarop ik deze column maak, zijn beide afkomstig van de Aldi. Alle systemen werken perfect ondanks het uiterst intensieve gebruik van een redelijk woeste gebruiker als ik. Verder is de service uitermate doordacht. Medion, het computer huismerk van Aldi zullen we maar zeggen, heeft een servicepunt in Oldenzaal die zeer snel en correct opereert. Er wordt niet gerepareerd maar direct vervangen. Dat maakt grote indruk. Kijken we nu naar Albert Heijn dan zien we op vele fronten de knieperigheid en ik mag wel zeggen een beetje stiekem gedrag. Vroeger werden de producten tot 50% afgeprijsd wanneer ze bijna over datum waren. Nu is dat 35% geworden. Let u maar eens goed op hoe er afgeprijsd wordt. Hoe zit het met de originele barcode van het product?  Juist! Die laat men in tact bij Albert Heijn. Hierdoor wordt een aanzienlijk deel van de afprijzingen alsnog voor de oude hoge prijs ingescand, tenzij de caissière dit tijdig opmerkt. Zo worden er altijd fouten in één bepaalde richting gemaakt. De klant is hier altijd de dupe van. Andere supermarktketens, die van De Boer bijvoorbeeld maken de barcode met een viltstift onbruikbaar. Wel iets meer werk aan de kassa maar veel eerlijker naar de consument toe. Door dergelijke schelmenstreken die zowel in Zaandam als in de winkel uitgehaald worden zal het consumentenvertrouwen en dus de omzet zeker niet groeien. Wellicht zullen er in de omzet grote klappen vallen mede naar aanleiding van het snoei-effect, met de motorzaag lijkt het wel, van het kabinet Balkenende II.

Zo zal Albert Heijn niet meer op de kleintjes hoeven passen.

Het wordt zo zelf een kleintje!

Geef een reactie