403 Een broodje van Kootje en jij gaat naar je grootje

Heeft u wel eens opgelet hoe bedienend personeel in de winkel soms allerlei hygiëneregels aan de laars lapt? U kunt niet zo snel iets noemen? Wij wel! Hier volgen een paar hygiënische rampen die een argeloze consument dagelijks moet ondergaan.

We beginnen met het fenomeen geld. Bankbiljetten zijn uitstekende bacteriesponzen. De droogte van het papier en de vele verstop plaatsen bieden de schuilende bacteriën uitstekende kansen om te overleven. Muntgeld is net zo smerig. Een gunstige uitzondering zijn de munten die koper bevatten. Koper is voor veel bacteriën een dodelijk gif. U kunt het zelf wel zien als u een koperen munt in uw aquarium doet ter bestrijding van overmatige algengroei. Schapen zijn extreem gevoelig voor koper. Iedere schapenboer weet dat hij het kopergehalte van het gras in het weiland goed in de gaten moet houden anders vallen die rotbeesten om.

Wanneer u hygiënisch wilt winkelen heeft u drie mogelijkheden:

  • Electronisch betalen
  • Niet betalen
  • Met koper geld betalen

Wat dacht u van het personeel dat met handschoenen aan werkt? In de visdetailhandel is dit wel eens te zien hoe met handschoenen aan het wisselgeld aan u teruggegeven wordt. Het personeel is zich in de meeste gevallen absoluut niet bewust van deze grote fout. Door het aantrekken van de handschoenen wordt er in het hoofd een knop omgezet. Die van ‘ik werk hygiënisch’. Ze of hij gaat gewoon aan de slag met de dagelijkse routine. In de industrie gebeuren dezelfde fouten. Wat dacht u van het aannemen van de mobiele telefoon door een medewerker die in een ‘highcare’, (dus bijna steriele) afdeling werkt?

De ambachtelijke bakker is ook zo’n favoriete besmettingsbron. Daar worden de broden nog stevig met de blote handen beetgepakt. Iets wat u thuis zelfs niet zo gauw zult doen. Wat dat betreft is fabrieksbrood zo gek nog niet.

Bij de ambachtelijke bakker kunt u vaak verse roombroodjes op de toonbank aantreffen. Dit betekent dat deze buiten de koeling bewaard worden. Lekker zeg! Met al dat banketbakkersroom erin! Die wordt bereid uit melk en verse eieren en veel suiker. Ideale voedingsbodem voor de meest gevaarlijke bacteriën. De Keuringsdienst van Waren let hier terecht heel streng op. Een roombroodje op de toonbank, zonder bordje dat het ‘etalagemateriaal’ is levert een standaard boeterapport op van € 450,00

Wat dacht u van die mooie koelmeubels die de slager, bakker en andere ‘verse’ winkeliers in gebruik hebben? Zien er toch mooi uit. Vindt u niet? Ja, dat ziet er ook perfect uit en de temperatuurbewaking is ook optimaal in zo’n (veel te duur) meubel. Nu gaat de klant afrekenen. Gebogen over het koelmeubel legt hij het geld op de balie. Dan grist de neringdoende het geld naar zich toe. Hiermee dwarrelt een spoor van stof over de geëtaleerde producten. Dit kunt u ook waarnemen in vrijwel iedere broodjeszaak. Heerlijk al dat onvrijwillige klantenstof. Zo krijgt uw lichaam extra opgebouwde weerstand. Eigenlijk zou het verplicht gesteld moeten worden vindt u niet?

Helemaal humor wordt het wanneer een ijverige leverancier langskomt, die de dozen gemakshalve op de balie plaatst.

Ga eens voor de grap naar het toilet. Als die smerig is dan kunt u ook geen schoon toilet verwachten voor het personeel. Wat zullen er bij de NS veel viezeriken rondlopen!

Nu terug naar de broodjeszaak. De vleeswaren worden meestal op één snijmachine gesneden. Het is altijd aardig om te zien hoe smerig dergelijke machines zijn. Officieel moet de zaakeigenaar de snijmachine gebruiken waarbij een strikte volgorde van producten gehanteerd wordt. Bij de keurslager wordt zelfs aangeraden om twee snijmachines te gebruiken. De een voor gefermenteerde producten en de andere voor de gekookte producten. Dat wordt de ondernemer aan de hand van zijn hygiënecode uitgebreid verteld. Zo worden gebraden producten eerst gesneden en zal de Salami als laatste aan de beurt zijn. Salami bevat veel meer (natuurlijke) bacteriën dan bijvoorbeeld gebraden producten.

Vrijwel alle broodjes zijn na bereiding sterk bederfelijk. Een plakje ham of salami dat op een neutraal broodje ligt komt in een omgeving waar geen natuurlijke conservering heerst. Het effect wordt als het ware verdund. Heel belangrijk is om zelf enige controles uit te voeren om in te kunnen schatten of u uw afscheidsbriefje moet gaan opstellen.

Worden die voldoende gekoeld? U kunt dit gemakkelijk vaststellen door flink in het broodje te bijten. Hij moet door en door koud zijn en zelfs uw gevoelige tanden tergen. Een broodje mag wel kamertemperatuur hebben als die ter plaatse bereid wordt. Verder is de bedrijfskleding een favoriet onderwerp van onderzoek. Was die oorspronkelijk wit van kleur? Hoe ziet het werkblad eruit? Allemaal zaken die veel zeggen over de discipline waarmee uw broodje gezond bereid wordt.

Hier geldt het devies: Een goor broodje brengt u sneller naar uw grootje!

Geef een reactie