408 Het is weer lachen in Zaandam

Heerlijk zeg, zo’n kop van Jut. Tja de hoge bomen vangen veel wind, luidt een oud oosters spreekwoord geloof ik.
Appie blaast nog steeds erg hoog vanuit de Zaanse ivoren toren. Er kwam medio februari 2004 even een extra lijk uit de boekhoudschandaal kast. Het ging over het feit dat de directeuren Ahold 6 weken gewacht hebben met het naar buiten brengen van het boekhoudschandaal, dat medio februari 2003 uiteindelijk losbarstte. Dit tegen de uitdrukkelijke wens van hun accountant die vond dat het meteen wereldkundig gemaakt moest worden. Op zich is deze tactiek niet zo gek als u zich realiseert dat de prestatiegerichte bonussen waarschijnlijk begin januari op basis van de ‘officiële’ resultaten voor de bestuurders van de ivoren toren toegekend worden. Zou u toch ook doen of niet soms?
Ik heb al eerder gezegd. Er klopt iets niet met onze grootgrutter, ze doen zich beter voor dan dat ze in werkelijkheid zijn. Het boekhoudschandaal is één aspect van het geheel. De legendarisch lage inkoopprijzen en de hoge winkelprijzen zijn een andere. Verder de als vers verkochte ontdooide Chinese diepvrieskonijnen in december 2002 hebben aardig wat stof doen opwaaien.
Nu is de salmonella vrije kip aan de beurt. Een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de redactie van Het Algemeen Dagblad heeft aangetoond dat er toch salmonella in het kippenvlees van Plukon zit dat aan de winkels van AH te Z. geleverd was. De uitslag van een dergelijk onderzoek toont niets abnormaals aan. Iedere producent van kippenvlees die beweert dat zijn vlees salmonella vrij is liegt dat hij barst. Dat is namelijk nooit voor 100% te garanderen. Diegene die dergelijke dingen durft te beweren is ondeskundig en speelt met zijn bedrijf.
Salmonella is gewoon de huisbacterie van vogels in het algemeen, net als Campylobacter trouwens. Naïef gewoon dat de supermarkten hier met beide benen intuinen.
Eenzelfde soort leugen is het wanneer een boekhouder beweert dat hij nooit een rekenfout zal maken. (Wat een voorbeeld zeg!)
Laatst zag ik in ‘Allerhande’ van januari 2004 (nummer2) van AH iets leuks op pagina 84. Allerhande is het door het bedrijfsleven gesponsorde lijfblad dat gratis aan de klanten uitreikt wordt. Het betrof een hoera artikel over de import van hun Zuid Afrikaanse druiven. Zelf heb ik ernstige bedenkingen over dergelijke verre importen en het kennisniveau van de boeren in Verweggistan. Humoristisch werd het artikel pas toen men met trots vertelde hoe deze druiven via de haven van Antwerpen ingevoerd worden. Ja Antwerpen! Deze Belgische haven geldt zo’n beetje als een vrijhaven van allerlei importen die niet zo goed de Nederlandse controles kunnen weerstaan. Iedere voedingsmiddelenimporteur van bedenkelijk allooi weet dat de Nederlandse havens gemeden moeten worden om onder het, terecht rigoureuze controleregime van de Keuringsdienst van Waren uit te komen. In Zwijndrecht zetelt de dienst Zuid-West en daar zit een speciaal ‘Importteam’ dat letterlijk aan de poort staat van de voedselveiligheid van ons importvoedsel. Ik keek er vreemd van op dat juist onze Zaanse vrienden de druiven in Antwerpen laten binnenkomen. Het zal wel toeval zijn, kwaaddenkerij. Ik ben gewoon paranoia, seniel. Zeg het maar…
De laatste Allerhande van februari 2004 (nummer 3) geeft ook weinig geruststelling als we de Chinese marktkoopman op pagina 18 zien. Toch vlot € 2.250,00 aan Warenwettelijke overtredingen zijn op dit plaatje te zien. Ja, ik weet wel dat dit niet in Nederland is maar toch, onze grootgrutter loopt wel met deze voorbeelden te koop alsof het de gewoonste zaken van de wereld zijn… Wellicht heeft men de foto’s gemaakt toen men de ‘verse Chinese diepvrieskonijnen’ aan het inkopen was.
Wel grappig om het ‘hoofd kwaliteit’ te zien optreden in een zééér deskundig TV-programma als de Smaakpolitie. (18 februari 2004 op SBS6) Zij beweerde dat bevroren vlees best opnieuw ingevroren kan worden als de consument maar een beetje voorzichtig is. Oh ja, gooit u het dooivocht wel weg voordat u weer gaat invriezen werd er haastig aan toegevoegd.
Nu weet de argeloze consument het helemaal niet meer. Die haakt bij deze mededeling voor de zoveelste keer af. De verwarring ten top. Wat mag wel en wat niet? Was het nou diepvries spinazie of was het vlees dat niet meer ingevroren mocht worden? Dit zijn levensgevaarlijke uitspraken waarvoor de rekening vroeg of laat gepresenteerd wordt.
De Oosterse voorkeur van onze grote kruidenier wordt nog eens zwaar onderstreept op pagina 125 van dezelfde ‘Allerhande’ waar dezelfde hoofd kwaliteit vertelt dat de Thaise vissaus volgens een eeuwenoud recept in Thailand geproduceerd wordt. De gedachte al! Het zweet loopt langs mijn rug wanneer ik verder lees dat deze saus gemaakt wordt door gezouten vis zes maanden lang te laten fermenteren in de zon. In voedselveiligheids opzicht een moeilijk te beheersen risico! Fermentatie betekent snel dat er allerlei bijzondere smaakjes in het product terecht komen die wellicht gewaardeerd worden in een traditionele keuken maar in onze moderne veilige voeding niet bepaald op hun plaats zijn. Ik zou de naleving van de HACCP regels wel eens willen zien van die producent. Hoe gecontroleerd verloopt die fermentatie? Worden er geen gevaarlijke (myco) toxines gevormd? Voor de zekerheid de vissaus toch maar via Antwerpen importeren dan maar?
Ik krijg het bange vermoeden dat men in Zaandam steeds harder van de toren gaat blazen en dat wij helaas zullen moeten vaststellen dat de boekhoudschandalen langzaam plaats gaan maken voor Zaanse voedselschandalen. Heerlijk zeg, zo’n kop van Jut. Tja de hoge bomen vangen veel wind, luidt een oud oosters spreekwoord geloof ik.
Appie blaast nog steeds erg hoog vanuit de Zaanse ivoren toren. Er kwam medio februari 2004 even een extra lijk uit de boekhoudschandaal kast. Het ging over het feit dat de directeuren Ahold 6 weken gewacht hebben met het naar buiten brengen van het boekhoudschandaal, dat medio februari 2003 uiteindelijk losbarstte. Dit tegen de uitdrukkelijke wens van hun accountant die vond dat het meteen wereldkundig gemaakt moest worden. Op zich is deze tactiek niet zo gek als u zich realiseert dat de prestatiegerichte bonussen waarschijnlijk begin januari op basis van de ‘officiële’ resultaten voor de bestuurders van de ivoren toren toegekend worden. Zou u toch ook doen of niet soms?
Ik heb al eerder gezegd. Er klopt iets niet met onze grootgrutter, ze doen zich beter voor dan dat ze in werkelijkheid zijn. Het boekhoudschandaal is één aspect van het geheel. De legendarisch lage inkoopprijzen en de hoge winkelprijzen zijn een andere. Verder de als vers verkochte ontdooide Chinese diepvrieskonijnen in december 2002 hebben aardig wat stof doen opwaaien.
Nu is de salmonella vrije kip aan de beurt. Een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de redactie van Het Algemeen Dagblad heeft aangetoond dat er toch salmonella in het kippenvlees van Plukon zit dat aan de winkels van AH te Z. geleverd was. De uitslag van een dergelijk onderzoek toont niets abnormaals aan. Iedere producent van kippenvlees die beweert dat zijn vlees salmonella vrij is liegt dat hij barst. Dat is namelijk nooit voor 100% te garanderen. Diegene die dergelijke dingen durft te beweren is ondeskundig en speelt met zijn bedrijf.
Salmonella is gewoon de huisbacterie van vogels in het algemeen, net als Campylobacter trouwens. Naïef gewoon dat de supermarkten hier met beide benen intuinen.
Eenzelfde soort leugen is het wanneer een boekhouder beweert dat hij nooit een rekenfout zal maken. (Wat een voorbeeld zeg!)
Laatst zag ik in ‘Allerhande’ van januari 2004 (nummer2) van AH iets leuks op pagina 84. Allerhande is het door het bedrijfsleven gesponsorde lijfblad dat gratis aan de klanten uitreikt wordt. Het betrof een hoera artikel over de import van hun Zuid Afrikaanse druiven. Zelf heb ik ernstige bedenkingen over dergelijke verre importen en het kennisniveau van de boeren in Verweggistan. Humoristisch werd het artikel pas toen men met trots vertelde hoe deze druiven via de haven van Antwerpen ingevoerd worden. Ja Antwerpen! Deze Belgische haven geldt zo’n beetje als een vrijhaven van allerlei importen die niet zo goed de Nederlandse controles kunnen weerstaan. Iedere voedingsmiddelenimporteur van bedenkelijk allooi weet dat de Nederlandse havens gemeden moeten worden om onder het, terecht rigoureuze controleregime van de Keuringsdienst van Waren uit te komen. In Zwijndrecht zetelt de dienst Zuid-West en daar zit een speciaal ‘Importteam’ dat letterlijk aan de poort staat van de voedselveiligheid van ons importvoedsel. Ik keek er vreemd van op dat juist onze Zaanse vrienden de druiven in Antwerpen laten binnenkomen. Het zal wel toeval zijn, kwaaddenkerij. Ik ben gewoon paranoia, seniel. Zeg het maar…
De laatste Allerhande van februari 2004 (nummer 3) geeft ook weinig geruststelling als we de Chinese marktkoopman op pagina 18 zien. Toch vlot € 2.250,00 aan Warenwettelijke overtredingen zijn op dit plaatje te zien. Ja, ik weet wel dat dit niet in Nederland is maar toch, onze grootgrutter loopt wel met deze voorbeelden te koop alsof het de gewoonste zaken van de wereld zijn… Wellicht heeft men de foto’s gemaakt toen men de ‘verse Chinese diepvrieskonijnen’ aan het inkopen was.
Wel grappig om het ‘hoofd kwaliteit’ te zien optreden in een zééér deskundig TV-programma als de Smaakpolitie. (18 februari 2004 op SBS6) Zij beweerde dat bevroren vlees best opnieuw ingevroren kan worden als de consument maar een beetje voorzichtig is. Oh ja, gooit u het dooivocht wel weg voordat u weer gaat invriezen werd er haastig aan toegevoegd.
Nu weet de argeloze consument het helemaal niet meer. Die haakt bij deze mededeling voor de zoveelste keer af. De verwarring ten top. Wat mag wel en wat niet? Was het nou diepvries spinazie of was het vlees dat niet meer ingevroren mocht worden? Dit zijn levensgevaarlijke uitspraken waarvoor de rekening vroeg of laat gepresenteerd wordt.
De Oosterse voorkeur van onze grote kruidenier wordt nog eens zwaar onderstreept op pagina 125 van dezelfde ‘Allerhande’ waar dezelfde hoofd kwaliteit vertelt dat de Thaise vissaus volgens een eeuwenoud recept in Thailand geproduceerd wordt. De gedachte al! Het zweet loopt langs mijn rug wanneer ik verder lees dat deze saus gemaakt wordt door gezouten vis zes maanden lang te laten fermenteren in de zon. In voedselveiligheids opzicht een moeilijk te beheersen risico! Fermentatie betekent snel dat er allerlei bijzondere smaakjes in het product terecht komen die wellicht gewaardeerd worden in een traditionele keuken maar in onze moderne veilige voeding niet bepaald op hun plaats zijn. Ik zou de naleving van de HACCP regels wel eens willen zien van die producent. Hoe gecontroleerd verloopt die fermentatie? Worden er geen gevaarlijke (myco) toxines gevormd? Voor de zekerheid de vissaus toch maar via Antwerpen importeren dan maar?
Ik krijg het bange vermoeden dat men in Zaandam steeds harder van de toren gaat blazen en dat wij helaas zullen moeten vaststellen dat de boekhoudschandalen langzaam plaats gaan maken voor Zaanse voedselschandalen.

Geef een reactie