414 De leercurve van De Smaakpolitie

U kent het programma vast wel. SBS-6 zendt naast talloze herhalingen af en toe recent opgenomen programma’s van De Smaakpolitie uit. De verbetering is al merkbaar. Er wordt minder agressief opgetreden tegen de ondernemers toe, men neemt een kijkje in het buitenland, Rob trekt een schone witte jas aan bij ieder bezoek en men stelt ook de belachelijke horeca prijzen ter discussie.

 

Dan is alles toch in orde met het programma?  Wat zeur je nu?

Nou, het blijft altijd lachen als ik Rob de Geus op de buis zie. Als een spitsmuis loopt hij door de keuken te snuffelen en reutelt de standaard uitroep op met een onvervalst Rotterdams accent: ‘ Nou hier wor ik niet vrolijk van hè meneer?’

De afgezaagde opmerkingen over de koelkastdeur rubbers, het afdekken van de producten in de koeling en de filters van de afzuigkap komen de gemiddelde kijker wel inmiddels de strot uit.

Wat is nou meer een verbetering ten opzichte van vroeger? Wel in januari 2004 is het mij opgevallen dat de afgezaagde herhalingen van eerdere uitzendigen opeens stopten en een frisse wind ging waaien. Rob heeft zijn eigen keurmerk bedacht! Het Smaakpolitie keurmerk! Whow, daar gaat ondernemend Nederland voor. We gooien de Warenwet in de hoek en zorgen dat wij het felbegeerde stickertje in huis halen. Er zit een levensgrote adder onder het groene gras van Rob. Dat is eentje met een wettelijk kader. Na verloop van tijd zal duidelijk worden of de ‘keurmerk tenten’ wel degelijk zo schoon zijn als zij op televisie laten zien. Ik geloof hier geen barst van.

Ik kan mij voorstellen dat over een paar jaar een ander leuk iets aan het licht komt. Dat de etablissementen die het keurmerk van Rob op het raam hebben zitten, net zoveel of zelfs méér boetes van de Keuringsdienst van Waren oplopen dan hun collega’s die verschoond zijn van de stickerfratsen van Rob.

Nog een andere verbetering is dat men meer in de administratie en naleving van de hygiënecodes duikt. Dit is een eigen voedselveiligheidheidsplan van een restaurant bijvoorbeeld. Als men de administratie niet goed bijhoudt of er een zooitje van maakt dan is de kans op een voedselvergifitiging levensgroot aanwezig. Er hoeft dan één klant bij te zijn die een advocaat in de familie heeft en de tent gaat failliet.

 

De inspectierondes van Rob de Geus zitten heel ver naast de officiële methodes die de Voedsel en Waren Autoriteit hanteren. De manier van handhaving van de Warenwet zoals de controleurs van de Keuringsdienst van Waren die uitvoeren is de enige goede methode om de voedselveiligheid voor u als argeloze consument te waarborgen.

Andere doelstellingen die de Warenwet beoogt zijn: Eerlijkheid in de handel en goede informatieverstrekking voor u als consument. Hier wordt bijzonder weinig aandacht aan besteed. Het programma ‘De Smaakpolitie’ schiet maar een beetje in het wilde weg. Als het maar mooie beelden oplevert.

Het programma moet een beetje meer deskundigheid krijgen, meer wettelijk kader heet dat dan.

Rob; bestudeer de wetten eens en vertel de ondernemer wat hij precies fout doet en welke regel hij overtreedt. In dezelfde wetten kan jij ook lezen hoe hoog de standaardboetes zijn voor dergelijke overtredingen.

Neem het Kokswarenbesluit eens door, de Warenwetregeling Hygiëne van levensmiddelen en het Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen bijvoorbeeld. Dan wordt het eens een serieus programma en  diegenen die dagelijks met de Warenwet te maken hebben beleven dan aangename avond inplaats van de halfuurlijkse wettelijke kwelling op de woensdagavond. Ik weet wel iemand die jouw bijlessen kan verzorgen…

 

Oh, ja, nog een laatste tip, neem eens een kikje bij de supermarkten met bijvoorbeeld een bakkerij-, groenten- en vers vleesafdeling. De grote ketenbedrijven doen veel aan het oppoetsen van hun imago naar de consumenten toe maar achter de schermen is het vaak een enorme puinhoop. Daar kan de vieze shoarmatent vaak niet tegenop. Echt lachen wordt het dan. Maar ja, de Smaakpolitie zal niet zo snel bij de potige slager of zwaargebouwde supermarkteigenaar naar binnengaan.

Zij zullen hem snel zijn muizenholletje terugjagen!

Geef een reactie