416 Het Atkins dieet

Hierover heb ik in 1998 een artikel gewijd. Opeens is dit als een nieuwe rage over ons heengekomen. Het begon in de zomer van 2003. Het is duidelijk dat Mc Donalds enAtkins twee zaken zijn die absoluut niet bijelkaar passen. Het Atkins dieet schrijft voor om weinig koolhydraten te eten en veel eiwitten daarvoor in de plaats te nemen. Bij Mc Donalds staan de kranen met suiker, zout en vet wagenwijd open. Eiwitten, het duurste deel van onze voeding wordt maar spaarzaam gedoseerd. Het is best wel lekker dat eten maar in de ogen van Atkins zo fout als een deur. Wat dacht u van een Mac Flurry? Daar krijgt u haren van in de keel. Zo mierzoet is dat spul! Met dat ene toetje krijgt u snel 15% van de dagelijkse hoeveelheid energie binnen.

Nu even terug naar het Atkins dieet.

Dit dieet is gebaseerd op een verandering van het voedingspatroon van koolhydraathoudende- naar eiwithoudende voedingsmiddelen. 

Hoe werkt dit dieet nu in de praktijk?

U blijft uw normale hoeveelheid hoeveelheid energie innemen.  Bijvoorbeeld 2000 kcal per dag.  Bij een traditioneel (vaak Amerikaans) dieet worden de vetten en veel eiwitten vervangen door koolhydraten zoals graanproducten.  Men eet vaak geen gram vet en toch wordt men moddervet, hoe kan dit?  Bij veel diëten wordt het lichaam in een crisissituatie gebracht.  Men eet te weinig, lees te weinig calorieën, en slaat maaltijden over gaat vasten etc.  Het lichaam waant zich in een hongersnoodsituatie en gaan op een zeer efficiënte wijze de nog binnenkomende koolhydraten omzetten in reserves.  In vet dus.  Bij een koolhydraatrijk dieet is het insulinegehalte in het bloed constant hoog en samen met de vet opslagmanie van het lichaam is hierdoor het cholesterol gehalte in het bloed erg hoog.  Dit verklaart waarom bij een traditioneel afslankdieet men toch afvalt maar na beëindiging ervan het gewicht in een mum van tijd er weer aan zit.  Het lichaam heeft vetten opgeslagen, ten koste van spiermassa, U voelt uzelf dus behoorlijk zwak.  Bij een eiwit houdend dieet ligt deze verhouding net andersom. U verbrandt vet en onderhoudt juist de spiermassa.  Door wat gericht te trainen of te sporten wordt deze spiermassa juist uitgebreid.

Om een lang verhaal kort te maken bestaan er twee types verbranding in het lichaam.   Dat door middel van koolhydraten wat resulteert in een hoog gehalte aan bloedsuikers, met insuline.  Die met eiwitten en dus met een laag gehalte aan bloedsuikers, het glucogeen verbrandings type.  Bij het eerste worden in hoofdzaak opslagstoffen aangemaakt er vindt vetopslag plaats en spierweefsel wordt afgebouwd.  Bij het tweede is dit net andersom.

Dit verbrandingstype kenmerkt zich door een sterk gekleurde urine.  Het is daarom noodzaak om veel te drinken.  Dit merkt men vanzelf.  Een stevig ontbijt van alleen eieren geeft een reusachtige dorst.

 

Wat mag u wel eten en wat niet?

Dit dieet is erop gebaseerd ten hoogste 30 gram suiker per dag in te nemen.  Bij ernstige gevallen kan men met 10 gram beginnen, maar dit is wel erg weinig.  Koolhydraten moeten naar suiker teruggerekend worden.  De rest van de energie moet uit eiwitten komen.  Let wel dit is altijd een tijdelijk dieet, bij jarenlange toepassing vinden er deficiënties op met name op het gebied van mineralen en vitaminen.  Het blijft een tijdelijk dieet die wel enkele maanden kan duren afhankelijk van de gewichtsafname die men bereiken wil.

Waarschuwing: Dit dieet kan alleen toegepast worden bij 100% gezonde mensen en vooral niet bij diegene die aanleg tot of suikerziekte hebben, nierproblemen hebben, hartstoornissen etc.  Bij twijfel dient dit dieet onder begeleiding van een huisarts plaats te vinden.

Deze laatste zaken worden nooit verteld aan de kijker of luisteraar. Door te weinig te drinken kan er zelfs nierschade ontstaan.

Algemeen:

Uw lichaam heeft twee weken ‘Atkins’ nodig om op deze vorm van metabolisme over te schakelen.  Daarna treedt de gewichtsafname op.  U moet rekenen op 50 tot 150 gram per dag.  Meer afname is altijd mogelijk maar dat is niet leuk meer, u moet wel heel sterk op alles letten en mag nooit eens zondigen.

Zorg dat de hoeveelheid zout beperkt wordt.  Beter is om een Kalium zout te nemen. Vanwege de hoge activiteit van de nieren kan er een kaliumgebrek ontstaan wat in duizeligheid kan resulteren.

Drink veel, water of thee. 4 tot 5 liter per dag.

Zure melkproducten zijn altijd goed vanwege de stabiliserende werking op de darmflora, let op het hoge suikergehalte (lacose).  Deze bedraagt 4%  Deze dagelijkse zonde is wel verantwoord.

Als tussendoortje kan altijd een ei, selderie of een stuk kaas genomen worden.  Smaakt best lekker.

Neem extra vitamine C. 500 tot 1000mg/dag is voldoende.  Spreid deze hoeveelheid, een overmaat aan vitamine C wordt via de urine toch uitgescheiden.

Neem extra vitamine B vanwege het ontbreken van deegproducten.  B-complex is voldoende of biergist tabletten.

Neem vezeltabletten, door het beperken van de hoeveelheid groenten is het gehalte aan voedingsvezel beperkt.  Dit kan tot een vertraagde stoelgang leiden.

U ziet, het is beslist geen hongerlijders dieet waar u sjagrijnig van wordt.  U let gewoon wat meer op wat u eet en ongemerkt groeit u uit uw gehele garderobe.  In dat opzicht is het een vrij kostbaar dieet.

Lang leve het BBQ seizoen!

Geef een reactie