430 Overleven zonder koelkast

U raadt het al. Wij staan eens stil bij de voedingsmiddelentechnologie van de camping of een vakantieverzamelplaats van vergelijkbaar allooi.

Gedurende de vakantieperiode onderwerpt het merendeel van de Nederlandse bevolking zich aan een uiterst primitieve leefwijze. Na vele uren trekken met de auto is men op de plaats van bestemming aangekomen en slaat een tent op of poot zijn sleurhut neer om vervolgens vast te stellen dat het territorium vaak kleiner is dan menig voortuintje van een rijtjeswoning.

Te weinig territorium om veilig te kunnen leven eigenlijk. In dierkundig opzicht ruim binnen de grens van ‘ik sla jou een keer de hersens in’. Nu zal het wel loslopen in onze zeer geciviliseerde cultuur. De civilisatie tijdens de vakanties is vaak redelijk ver te zoeken. Dat draagt nu eenmaal bij aan het vakantiegevoel. Dat de sanitaire voorzieningen middeleeuws zijn en de besmettingsdruk met het grondvuil (de gevaarlijkste soort besmetting) erg hoog is en dat wij totaal geen privacy hebben nemen we maar voor lief.

Er loert een ander gevaar. Dat van voedselvergiftiging. Vaak wordt de diarree tijdens de vakantie afgedaan met de meest fantastische smoezen zoals:

Ø      Ik heb een buikgriepje opgelopen.

Ø      Ik heb kou gevat op mijn darmen (Ja echt, wordt gezegd)

Ø      Het is de olijfolie

Ø      Het eten is te scherp

Ø      Het zijn de kruiden hè

Allemaal geklets van de bovenste plank. De smoezenverteller heeft gewoon een infectie opgelopen van vies eten in een bedenkelijk restaurant of is zelf een grote viespeuk.

Er zijn vier grote bedreigingen van de vakantie:

  1. De hoge temperaturen
  2. Infectie veroorzaakt door grondvuil als stof
  3. Bevolkingsdruk
  4. On sanitaire leefomstandigheden

Allemaal perfecte ingrediënten voor een rampenfilm voor iedere voedingsmiddelenbereider.

Het is zeker niet de bedoeling dat de vakantievierder drastische maatregelen moet nemen die zijn vakantievreugde zullen neutraliseren. Een grote koelkast, ijsblokjesmachine en airconditioning is wel ideaal in de tent maar lang niet practisch.

 

Hoe kunt u met deze bedreigingen goed leven?

Allereerst door uw lichaam in goede conditie te houden. De weken voor de vakantie dient deze gezondheidsconditie opgebouwd te worden. Voldoende slaap en vooral voldoende vitamine inname. Die vormen een goede bescherming van al het oraal ingenomen onheil.

Bij afwezigheid van een koelkast moet het eten iets anders bereid worden. Het meest veilige voedsel vormen de pasta’s. Deze worden gekookt en bij de bereiding worden zowel een krachtig conserveermiddel toegevoegd als een goede anti oxidant. Tomatenpuree dat in overvloed vaak in de pastagerechten aanwezig is verlaagt de pH zodanig dat het product gemakkelijk een dag bij warme temperaturen bewaard kan worden. Uitermate belangrijk is dat er vooral gesteriliseerde ingrediënten gebruikt worden. Haal het vlees uit blik en kook alle ingrediënten goed door. Schep de benodigde hoeveelheid er direct uit en laat het restant in een gesloten pan afkoelen. Er treedt wel bederf op maar die wordt pas merkbaar na 72 uur. Het zullen dan voornamelijk gisten en melkzuurbacteriën zijn die zullen beginnen te groeien. Redelijk onschuldige wezens allemaal. Ook gemakkelijk te zien, het oppervlak wordt plaatselijk slijmerig en er ontstaat een broeierige lucht. Gevaarlijk is dit bederf niet. Smakelijk is wat anders.

In tomatenpuree zitten krachtige anti oxidanten in de vorm van lycopeen, caroteen en vitamine C niet te vergeten. Wanneer het gerecht geoxideerd is als gevolg van bederf of langdurige opslag dan verbleekt de kleur. Toch wel makkelijk zo’n bederfindicator.

 

Pas op met doseren van kruiden. Doe dit altijd als het gerecht op het bord geschept is. Kruiden bevatten vaak vreemde bacteriën die met koken niet snel te verwijderen zijn.

Met zuivelproducten kunt u uitwijken naar de zure producten. Yoghurt en karnemelk zijn twee dagen houdbaar bij warme temperaturen. Ze worden wel wat dunner vloeibaar en zullen een bitter gaan smaken maar dat kan weinig kwaad. Is de karnemelk uitverkocht of bestaat dit niet? Voeg dan 250 ml yoghurt bij wat volle melk en laat dit 6 uur bij een temperatuur van boven de 25oC verzuren. Regelmatig schudden en uw eerlijke boerenland karnemelk is klaar!

 

Samengevat zijn er vier zaken die u in de gaten moet houden als overlevingsstrategie als u onder primitieve omstandigheden voedsel moet bereiden en bewaren:

Ø      Koken

Ø      Zuur maken

Ø      Afdekken

Ø      Altijd afgedekt houden

 

Ik wens u een prettige vakantievoorbereiding voor 2005 toe!

 

Geef een reactie