415 Zijn wij allemaal steriel aan het worden?

De verkoop van schoonmaakmiddelen aan huishoudens betekent oorlog. Zo kopte een bekend nationaal dagblad onlangs. Ja oorlog in het schap bedoelt men. De leveranciers van de schoonmaakmiddelen rollen al vechtend over elkaar heen. De argeloze consument maakt hier gretig gebruik van. Er is een heel ruime keus aan huishoudschoonmaakmiddelen. Er hoeft een bacterie maar zijn kop boven het aanrechtblad te steken en hij wordt meteen afgemaakt, lijkt het wel. Wij willen geen bacteriën zien, voelen, laat staan ruiken! Bah, weg met die bacteriën, alles moet schoon. Blinkende keukens en steriel voedsel moeten we hebben! Waar kan dit toe leiden?
We krijgen een verminderde weerstand hoor ik dan vaak roepen. We worden kasplantjes en worden eerder ziek. Het laatste is wel waar. Dat heeft verschillende oorzaken. Ten eerste eten we gewoon vreselijk ongezond. Groenten worden als een soort practisch ongemak gezien op tafel. Fruit is lastig te schillen of te pellen. Je krijgt er vieze vingers van ook. Men probeert vanuit de groentenbranche dan ook te promoten dat wij per dag 2 ons groenten en vier stuks fruit eten. We mogen blij zijn dat deze voor velen reusachtige hoeveelheid gezondheid in één week geconsumeerd wordt. De moderne consument heeft totaal geen benul van de heilzame werkingen van groenten en fruit. Dat blijkt ondermeer uit het aantal groentenboeren die er nog over zijn.
Wees eens eerlijk. Heeft u nog een groentenboer in uw dorp of woonomgeving? Een dorp als Raalte bijvoorbeeld met ruim 20.000 inwoners heeft tien jaar geleden de laatste groentenboer uitgezwaaid. Schandalig gewoon! De groentenboer is gewoon de beste dokter die u zich maar kunt voorstellen. Nog goedkoper ook!
Zo zie ik vaak dat mensen, zelfs mijn kinderen pas gezond gaan eten wanneer ze ziek zijn. Te laat! Veel te laat! Het helpt geen zier als u bij grieperigheid opeens als een bezetene sinaasappels gaat persen. Het lichaam heeft al langere tijd een chronisch tekort gehad aan de weerstandopbouwende vitamines C en B1 bijvoorbeeld.
Dan maar schoner eten lijkt de oplossing. De steriliserende schoonmaakdoekjes maar in huis slepen, luidt het credo? Toch werkt het niet helemaal zo.
Wij helpen ons lichaam niet met dit ‘schone gedrag’. Het wordt alleen maar zo lui als een varken. Ons lichaam blijft wel feilloos alle ongewenste bacteriën herkennen maar verliest veel conditie om te vechten. Vergelijk het met een voetballer die een jaar lang niet traint. Hij kent de spelregels best wel. Alleen in de wedstrijd duurt het 89 minuten voordat hij op gang komt.
Ons lichaam maakt hetzelfde mee. Tijdens uw zomervakantie zit u te genieten van een lekkere tadzikischotel op zo’n gezellig terras in Griekenland. Het is smullen geblazen. U heeft een lange reis achter de rug en neemt een alcoholische versnapering teveel en de volgende dag bent u goed beroerd. Diarree! Een week lang. Tegen de tijd dat u de terugreis wilt ondernemen is uw lichaam weer helemaal op oorlogssterkte om veel bacteriën te lijf te kunnen gaan. Komt dat even goed uit want u tracteert uzelf na de vermoeiende reis in uw eigen woonplaats op een overheerlijke domedakia schotel met veel verse Feta kaas…

Geef een reactie