431 De Cola’s, de nationale sluipmoordenaar?

De meest populaire frisdrank van ons land heeft toch erg veel lelijke kanten. We zetten even wat nadelen op een rijtje. En eerlijk gezegd. Deze frisdrank smaakt ook best lekker, mits gekoeld gedronken en niet uit zo’n commerciële horeca tapkraan of bij een grote fastfood keten, Mac eeh, dinges. Die schenken aangezuurd kaneelwater met bubbels in 80% ijsblokjes lijkt het wel. De ‘light’ variant is altijd de minst slechte keus, luidt mijn advies, vanwege de stevige hoeveelheid calorieën en de vrije suikers.

Wij zullen de slechte eigenschappen van deze categorie frisdranken eens stap voor stap met u nalopen.

 

De tanden lossen op

Iedereen die wel eens een fluorapplicatie heeft ondergaan bij de tandarts weet dat de tandarts de tanden eerst met citroenzuur behandelt om ze poreus te maken zodat de fluor verbindingen dieper in de tanden dringen. Cola doet het iets beter. Naast citroenzuur bevat het ook ruime hoeveelheden fosforzuur. De zuurgraad is bijna gelijk aan dat van accuzuur en ligt iets boven de pH waarde 2,0.

Nadat u een glas cola gedronken heeft kunnen uw tanden zich een beetje herstellen. Tja, de collossale hoeveelheden vrij suiker, toch snel rond 13% zorgen ervoor dat de er een tweede aanval plaatsvindt van melkzuur, dat ontstaat wanneer onze mondbacteriën het overgebleven suiker omzetten.

 

Uw botten worden ontkalkt

Iedere oma weet dat wanneer zure producten gegeten worden er altijd een melkproduct ingenomen moet worden om de ontkalking in het lichaam te compenseren. Als u appelmoes of rabarbermoes heeft gegeten dan is melk een goed middel om dit verlies te compenseren. Helaas zijn fervente coladrinkers niet bepaald zuivelliefhebbers. Jammer, gemiste kansen zijn dat dan. Het is de Coca Cola Company die evoor zorgde dat rond 1920 de voor de Warenwet nog onbekende stof fosforzuur toegelaten moest worden om de verkoop op legale manier te laten plaatsvinden.

 

U kunt er suikerziekte van krijgen.

Nou, even niet overdrijven Velzeboer, natuurlijk niet na het innemen van één glaasje. Maar wanneer u het steeds inneemt als snel ontbijt dan vraagt u écht om problemen. Uw lichaam heeft een laag (ochtend)bloedsuikergehalte die op nogal een ruwe manier gecorrigeerd wordt. U neemt suiker in in geraffineerde vorm. Dat wil zeggen er is geen enkele ballaststof die de opname in uw bloed enigszins kan vertragen. Uw alvleesklier werkt zich gewoon uit de naad om al dat insuline te produceren die ervoor moet zorgen het snel oplopende bloedsuikergehalte omlaag te brengen. Insuline zorgt er namelijk voor dat suiker tijdelijk als reserve brandstof glycogeen in uw lever wordt opgeslagen. Na enige jaren dergelijk ongezond ontbijtgedrag kan uw alvleesklier de geest geven en dan kan alleen nog maar de diagnose diabetes 2 gesteld worden. Deze volksziekte dreigt nog grotere epidemische vormen aan te nemen dan de ongezonde bijwerkingen van sigaretten bijvoorbeeld.

Ik voorspel u dat frisdranken binnenkort de etiketten iets aan moeten passen, naar voorbeeld van tabakswaar. Met een groot wit vlak met van die zwarte letters en zo.

 

Caramel (E 150d) blijft een bedenkelijke grondstof

Iedereen weet dat caramel ontstaat door het verbranden van suiker. Iedereen weet hoe verdacht de hitteprocessen zijn in onze levensmiddelen. Koffiebranderijen en producenten van gebakken aardappelsnacks weten hier alles van. Tegenwoordig wordt caramel op vier manieren bereid. Alle met suiker als grondstof.

1. Door verhitting van suiker. Dit is de gewone karamel. E 150a (Klasse I)

2. Door verhitting met zwaveldioxide, azijnzuur, citroenzuur, fosforzuur of natrium hydroxide. Dit is het alkalisulfiet karamel. E 150b (Klasse II)

3. Door verhitting van suiker met ammoniazouten en basen. Dit is het ammonia caramel. E 150c (Klasse III)

4. Door verhitting met ammoniumzouten en basen met sulfiet. Dit is het sulfiet ammonia caramel. E 150d (Klasse IV)

E 150d wordt in de cola’s toegepast. E 150c is het meest verdacht. Hiervan is bekend dat het hypoglycemie en hyperactiviteit kan veroorzaken. Hypoglycemie is een ander woord voor diabetes.

Voor Caramel E 150a en E 150b gelden geen ADI’s dat wil zeggen maximaal in te nemen hoeveelheden. Voor E 150c en E 150d  is er een maximale inname verantwoord van 150mg/kg lichaamsgewicht. Hoeveel er in een glas cola zit, vertellen de fabrikanten niet. Hoe weet ik nou of ik gezondheidsondermijnend bezig ben?

Caramel is ook geen middel voor gezondheidsfanaten. U zult deze stof ook niet zo snel in een gezondheidswinkel kunnen kopen. Vrijwel alle bruiningsprocessen in de voedingsmiddelen zijn in meer of mindere vorm schadelijk voor ons lichaam. Wij moeten hier altijd wat gezonds voor eten, zoals vitamine E en C om dergelijke aanvallen te kunnen compenseren.

 

Cafeïne is altijd een verkeerde stof

Cafeïne is in feite een verdovend middel. Het is chemisch gezien vergelijkbaar in samenstelling als cocaïne, marihuana en dergelijke. Het zijn alkaloïden. De een heeft een meer heftiger werking op ons lichaam dan de andere soort, zoals wij in de praktijk geleerd hebben. Cafeïne werkt vooral opwekkend. U wordt alerter, de zenuwen worden tijdelijk gemakkelijke geprikkeld. Dit verklaart waarom cafeïne zo populair is na overmatig alcohol gebruik. Alcohol ‘verdooft’ de zenuwen en cafeïne heft die verdoving weer een beetje op. Het is een sprookje om te geloven dat een kopje koffie je weer nuchter maakt na een uitbundig drinkgelag. Het brengt u tijdelijk even bij uw positieven.

Cafeïne is bitter van smaak. Dit betekent dat er veel zoetigheid en aroma aan te pas moet komen om dit te kunnen camoufleren. Daar slagen de cola’s uitstekend in.

Het is niet voor niets dat deze stof beperkt gedoseerd mag worden in de drankjes. Hier gelden warenwettelijke regels voor. Het is een opwekkende alkaloïd, die enige gelijkenis vertoont met drugs.

 

U hoeft niet bepaald levensmoe te zijn om van deze drank te genieten. Bedenk wel als u een slok neemt dat:

  • Het zuur uw tanden reinigt
  • De caramel u bruin van binnen maakt
  • Uw botten een beetje gaan rammelen
  • U een honingzoete bui krijgt en een insuline dreun krijgt
  • Uw ogen door de cafeïne wagenwijd open gehouden worden om de ongezonde elementen van deze drank te blijven zien!

Geef een reactie