438 We drinken in Nederland minder koffie door de pads

Begin juli 2004 stond dit in de krant. De Vereniging van Nederlandse Koffiebranders en Theepakkers (VKNT) heeft dit zielige nieuws naar buiten gebracht.

Ach en wee!

Wat hebben wij het slecht.

Toch maar snel een extra kopje koffie gezet om deze armlastige vereniging weer uit het diep tranendal te trekken.

Allemaal bedrog!

De consument laat zich voor de zoveelste keer om de tuin leiden. Het gaat juist uitstekend in de koffiebranche. Nog nooit zijn er zoveel winsten gemaakt. U moet zich realiseren dat de koffiehandel op de tweede plaats staat in de wereldrangorde van de handel. Aardolie staat op nummer 1 en dat zal voorlopig wel zo blijven als er maar niet teveel gaten in de Arabische pijpen geschoten worden. De Vereniging, een beter woord is ‘Het Koffiekartel’ doet wel zielig als zou er minder koffie gedronken worden maar maakt het verhaal niet erg compleet. We springen wel uiterst zuinig om met de grondstof koffie. We gooien minder koffie door de gootsteen omdat de koffiepads de juiste hoeveelheid precies afpassen. Nou, minder koffie betekent toch minder handel? Nee want daarvoor moeten we even wat kiloprijzen gaan vergelijken.

Een pak roodmerk, snelfiltermaling kost € 1,25. Inhoud 250g. Kiloprijs: € 5,00

18 pads van hetzelfde merk met daarin pads van ieder 7g kosten € 1,59. Inhoud 75,6 g koffie. Kiloprijs: € 15,00

Prijs van 7g (één kopje) koffie is gestegen van 3,47 cent naar 8,83 cent per kopje. Ook hier een aanzienlijke prijsstijging van 260% We zien nu dat wij zwaar moeten boeten voor het gemak, zeg maar rustig, onze luiheid moeten betalen.

Het blijft onbegrijpelijk dat 75% van de Nederlandse bevolking zich een prijsverhoging van 250% zich laat welgevallen zonder een volksoproer teweeg te brengen.

Als de benzineprijs zo’n prijsaanpassing zou krijgen dan stroomt het Museumplein èn de Amsterdamse binnenstad vol!

Het zijn de koffiebranders die momenteel gillend rijk worden aan deze vernieuwing van de koffiemarkt. Nederland drinkt wel minder koffie. Van 3,1 naar 2,2 kopje per dag betekent een daling van het grondstofverbruik van 30%

Voor een kop koffie is zon 6,5 tot 7,0 gram koffie nodig. Als eerder gezegd drinken wij in Nederland 154 liter koffie. Een kopje heeft 125ml inhoud. Dit betekent dat wij 154 : 0,125 = 1232 : 365 = 3,4 kopjes per dag drinken.

Momenteel zijn de koffieprijzen op een dieptepunt. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de overvloedige productie van Robusta koffiesoorten in Vietnam. Er is wel een trend waar te nemen dat koffiehandelaren meer zaken willen doen met individuele koffieboeren om zo hoge kwaliteitsstandaarden te kunnen nastreven. De grap is om in een partij koffie het percentage slechte bonen zo laag mogelijk te houden. Voor een normale kwaliteit bedraagt dit percentage 1 – 2%. Voor een goede expresso koffie is dit echter een onacceptabel hoog percentage. Deze moet ver onder de 1% liggen.

Nee beste koffiebranders, niet zielig doen. Door minder koffie in te kopen zal de neerwaartse prijsdruk voor de koffieboeren nog groter worden en dan breekt er helemaal een crisis uit onder de koffieboeren. Dan maar hopen dat men geen rare dingen gaat uithalen met de productie zodat er een voedselveiligheidsschandaal van formaat zal ontstaan. Het is immers bekend. Een boer in het nauw maakt rare sprongen. Denk maar aan de boeren in de Andes die oliezaden bestemd voor de productie van vitamine E droogden door middel van de uitlaatgassen van hun dieselgeneratoren. Allemaal een rechtstreeks gevolg van het uiknijpgedrag van de westerse inkopers die het zo goed voor hebben. Met wie ze het goed voor hebben vermelden ze niet vaak. Aan hun tailleomvang te zien zoeken ze het met hun liefdadigheid niet ver.

Een vergelijkbaar schandaal in de koffiebranche zal dan lang nadreunen in de gelagkamers van de koffiesociëteit van de Vereniging van Nederlandse Koffiebranders en Theepakkers (VKNT) die de belangen van hun leden in de ruimste zin behartigen. Ga maar reserves opbouwen met de margeverhoging van 260%