424 Smaakt een plofkip lekker?

Ik rolde om van de lach bij het lezen van een krantenartikel in het AD van 29 mei 2004. Men vond dat er naast plofpaling ook plofkip heeft. Waar had men het over? Gewoon nergens. Plofpaling is in het voorjaar 2004 in het nieuws gekomen doordat men opeens ontdekte dat paling geïnjecteerd werd met water. De naam plofpaling had te maken met het feit dat als de vis gebakken werd deze soms door het overmatige vocht in de pan uitelkaar spatte. Tot overmaat van ramp had men het verkeerde eiwit aan de paling toegevoegd en daardoor is dit schandaal ontdekt. Rundereiwit en geen viseiwit. Dat is natuurlijk dom. Dat valt op. Iedere beginneling weet dat je geen vreemd eiwit aan een levensmiddel moet toevoegen. In een laboratorium is dit verschil moeiteloos aan te tonen. Dus varkenseiwit aan varkensvlees en rundereiwit aan rundvleesproducten etc. Is het injecteren van vlees wel zo slecht? Nee helemaal niet! Vaak is het een verbetering van het product. Wel is belangrijk dat de fabrikant alles eerlijk op het etiket moet zetten. Dus niet 20% water toevoegen, niets zeggen en voor de gewone prijs verkopen. Dat zijn maffiapraktijken waartegen de Keuringdienst van Waren terecht keihard optreedt.

Een belangrijke verbetering is waar te nemen als men kipfilet bijvoorbeeld injecteert.

Iedereen weet hoe moeilijk het is om de filet op een juiste manier te bakken. Te kort levert rauw vlees op en dat kan uiterst gevaarlijk zijn. Te lang bakken levert een taai en verstikkend droog stukje vlees op die slechts met grote moeite gesneden en verorberd kan worden. Hier biedt de injector uitkomst. Injecteer 15% vocht in de filets, voeg daar meteen wat zout en carrageen toe en klaar is Kees. Dit is het basisrecept voor Kentucky Fried Chicken producten. Carrageen kan veel vocht zelfs tijdens het bakken vasthouden zodat de prutsende kok(kin) altijd een malse filet op tafel krijgt. Het zout en kruiden zitten ook diep in de filet en daardoor is de hele filet veel smakelijker geworden. Geen flauwe hap meer in het midden.

Andere voorbeelden van geïnjecteerde producten zijn:

v     Gekookte ham. Hieraan wordt tot 35% vocht toegevoegd. Dit geurt gewoon legaal. Het is een onderdeel van het proces. Er zijn wel aardige technieken voorhanden om zelfs tot 200% water in het product te krijgen. Het is dan een hele toer om het op een ham te laten lijken en smaken

v     Zalmfilets. Hieraan kan maximaal 15% vocht worden toegevoegd. Standaardpraktijk bij veel rokerijen om het rendement een beetje op te krikken. Deze praktijken en de schandalen rond de industriële viskwekerijen doen deze vissoort geen goed

v     Visfilets. Deze kunnen getumbeld worden zodat ze snel tot 10% vocht opnemen. Hele vis kan ook geïnjecteerd worden. Dit kan onzichtbaar gebeuren mist de naalden fijn genoeg zijn

v     Vers vlees. Tot 10% kan met injecteren zonder dat dit al teveel opvalt. Het wordt vaak illegaal gedaan.

v     Wild. Tot 20% is mogelijk. Dit is uitdrukkelijk wettelijk verboden

 

We zien dat er genoeg aan onze voedingsmiddelen geknutseld wordt. Vaak betekent het een kwaliteitsverbetering maar nog vaker leggen deze praktijken de kiem voor fraude op dit gebied.

Het wordt tijd dat deze injector syndicaten zelf ploffen!

 

Geef een reactie