429 Waar komen toch al die bederf bacteriën vandaan?

Bacteriën zijn een schrik voor iedere voedingsmiddelenfabrikant. Ze zijn zo klein dat u ze zelfs met een goede leesbril niet eens kunt zien! Klopt ook wel want er passen ruim 1000 op één millimeter lengte. Die micro-organismen zoals bacteriën deftig genoemd worden bederven veel van het plezier van de argeloze producent. Ze kunnen een afwijkende smaak geven, de kleur veranderen, het voedingsmiddel giftig maken en hiermee de houdbaarheid drastisch verkorten. Waar komen die bacteriën toch allemaal vandaan? De meeste producten zijn in verse toestand praktisch steriel te noemen. Fruit, vlees en melk worden in steriele toestand gewonnen als het ware.

 

In ons milieu zijn enkele stevige bronnen te vinden waar de bacteriën vandaan komen. De voornaamste bron zijn onze eigen darmen. Ja, wij zijn zelf de grootste viespeuken! Ook al wassen wij onze handen 20 maal per dag, de handen blijven bomvol bacteriën zitten. Op onze handen komen we twee redelijk gevaarlijke soorten tegen. De Staphyloccus Aureus en de coliforme bacteriën. De eerste is gewoon onze standaard huidbacterie die als hij de kans krijgt acute voedselvergiftiging kan veroorzaken. Vóór het afrekenen kunt u ziek worden van de gifstoffen en met tijdelijke verlammingsverschijnselen rochelend ter aarde storten. De gifstoffen die deze bacterie kan produceren verdwijnen niet wanneer het bedorven materiaal stevig opgebakken wordt. Dit laatste is een standaard truc die bedenkelijke restaurants uithalen om bederfgeurtjes te verwijderen. De geur gaat wel weg maar de gifstoffen niet.

De colibacteriën zijn de bacteriën die in grote hoeveelheden voorkomen in de darmen van alle dieren en dus ook de mens. Iedere melkveehouder weet er alles van. Nadat hij de tepels van de koe met een min of meer desinfecterende lap heeft schoongemaakt wordt de melkmachine aangekoppeld. Besmetting met mest is welhaast onvermijdelijk en daarmee komen altijd ruime hoeveelheden coli bacteriën mee.

Wat dacht u van de vollegrondsgroenten? Ja, lekker gezond is dat. Heeft u ook wel eens een gierwagen geroken die aan het werk was? De stank is maar bijzaak. Het is een efficiënt doseersysteem van hoge concentraties coli bacteriën. En de koeien hier maar lekker in rondlopen de andere gewassen lijden hier ook onder. Goed wassen die groenten dus maar. Vervelend dat vele groenten een klein beschermend waslaagje hebben waarachter veel bacteriën zich kunnen verschuilen. De groentenwasserijen die voorverpakte groenten en sla op de markt brengen kennen dit probleem maar al te goed. Tot overmaat van ramp mag men niet eens desinfectiemiddelen gebruiken zoals chloor. Zelfs waterstof peroxide is niet toegestaan. Het middel verdwijnt wel uit het product zodat het niet meer te vinden is maar veel producenten vergeten dat peroxide de suikers een beetje veranderen en die verandering is juist weer wèl aan te tonen.

 

Straatstof is ook een goede infectiebron. Ieder bedrijf weet dat als de vloer stoffig is en als er ook nog een heftruck rondscheurt de kiembelasting, ofwel de besmetting door bacteriën op het product maximaal is. En als zijn personeel ook nog met de blote handen aan het product heeft gezeten dan worden er ook nog een extra traktatie van Staphylococcus Aureus toegevoegd.

Zorg wel dat er voldoende WC papier in huis is.

 

One thought on “429 Waar komen toch al die bederf bacteriën vandaan?

  1. Pingback: Scienta Nova » 11021 EHEC bacterie, het einde van het giertijdperk?

Geef een reactie