442 Rietsuiker natuurzuiver?

Nee, natuurlijk is rietsuiker niet natuurzuiver!

Het komt uit tropische gebieden waar ook de achterlijkheidsgraad van de voedingsmiddelentechnologie redelijk hoog is. Dit zijn ook de productiegebieden waar men het voedselveiligheidssysteem liever aan de importeur of beter de consument over laat.

Wat is de definitie van natuurzuiverheid eigenlijk?

Het rottend vlees van een dode eend in een warme vijver dat het dodelijke gif botilunim produceert is ook natuurzuiver.

De gifstof Solanine dat in groene aardappels zit is ook natuurzuiver.

Zeezout met al zijn ‘natuurlijke’ verontreinigingen vinden wij ook natuurzuiver.

 

Terug naar de rietsuiker.

We werden medio Juli 2004 opgeschrikt door een ‘recalletje’ van rietsuiker. De VWA had een houtconserveringsmiddel gevonden in het product en de importeur dringend geadviseerd zijn spullen uit de winkels terug te halen.

Uh, houtconserveringsmiddel in rietsuiker. Waar is dit voor nodig dan? Het antwoord moet ik u schuldig blijven maar ik kan wel even hardop meedenken in het geheel.

Een houtconserveringsmiddel is voornamelijk bedoeld om insectenvraat en schimmelgroei te voorkomen. En juist deze twee kwalen zijn voor de rietsuikerboer van grote invloed op zijn oogstopbrengst. Hij zal naar alle waarschijnlijkheid niet een topprijs krijgen voor zijn product, de olieprijs rijst de pan uit, zijn meststoffen en bestrijdingsmiddelen worden ook hierdoor gillend duur en voilà, de kiem voor het zoveelste voedselschandaal is gelegd. De boer moet ergens wat meer rendement uithalen. Hoppa! Haal de gifspuit maar weer uit de loods en gáán met die banaan.

U mag het de boer eigenlijk niet kwalijk nemen. Hij is ondernemer. Deze beslissing is voor hem het laatste redmiddel en hij neemt het risico maar op de koop toe. Zijn buurman doet het ook. Zo heeft hij uit redelijk betrouwbare bron vernomen.

 

Rietsuiker is altijd bruin van kleur. Het kan net zo wit gemaakt worden als de kristalsuiker die wij in de regel kennen maar wij laten de bruine kleur erin zitten. Dat hoort nu eenmaal zo vinden wij. Anders is het niet echt. Nep dus. Als in dit geval de rietsuiker extra geraffineerd geweest zou zijn, dan was er wellicht niets aan de hand geweest. De raffinage houdt in dat de suiker extra met water en kalk ‘uitgewassen’ wordt en opnieuw gecentrifugeerd en gedroogd. In het afwaswater, ook wel melasse genoemd zitten de afvalstoffen. Misschien hadden de fenol-achtige verbindingen hiermee ook uitgewassen kunnen worden.

 

We kunnen gerust vaststellen dat bruine suiker gewoon verontreinigde suiker is. Bruine suiker is dus dubbel zo giftig.

In de eerste plaats vanwege de hoge glycemische index die ervoor kan zorgen dat er diabetes veroorzaakt bij personen die hiervoor gevoelig zijn en in de tweede plaats omdat de bruine afvalstoffen met daarin allerlei bedenkelijke verbindingen deel uitmaken van de bruine suiker.

Bruine suiker geeft de consument een goed ‘natuurlijk’ gevoel heeft van echtheid, gezondheid en nog meer van dat soort marketing kreten.

 

De importeur is weer de dupe van het geklooi in de derde wereldlanden. Dit heb ik reeds lang geleden voorspeld. En weer zeg ik dat het een topje van de ijsberg is. Het volgend schandaal dat er aan zit te komen is het gebruik van vage middelen bij de koffieproducenten. In 2003 heeft de koffieprijs een historisch dieptepunt bereikt. In 2004 heeft de olieprijs een historisch hoogtepunt bereikt. Vietnam is koffieproducent nummer 2 in de wereld. Aziaten staan bekend om hun creativiteit, vooral als het op geld verdienen aankomt.

Koffiebranders in de wereld; Pas op voor het gele gevaar!

En wacht niet tot de koffiedrinker zelf groen en geel ziet van ellende!

Geef een reactie