514 De voedingswaarde wijzer en het vocht in onze voedingsmiddelen

Dit is waar de westerse wereld jarenlang op gewacht heeft. Gewoon op het etiket zetten wat er in het voedingsmiddel zit. Het zal een grote schok zijn als consumenten zich dan beseffen welke gigantische hoeveelheden vrij suikers er in de producten verwerkt zijn. het geklets van de regering dat men een vet-tax wil gaan invoeren heeft net zo weinig waarde als destijds het kwartje van KOK. Pure gelegaliseerde roof. Ik voorspel u alvast dat de voedingsmiddelen binnen 10 jaar tweemaal zo duur worden. (21 maart 2005) Een reden temeer om de klant te informeren wat er precies in zit. De neppers worden zo aan de schandpaal genageld zeker wanneer u de prijs per kg er ook bij zet.

We kunnen op Albert Heijn mopperen wat we willen maar een ding zijn ze erg goed in, nee sterker nog de voortrekkers in. Zij zijn diegenen die de voedingswaarde wijzer min of min verplicht hebben gesteld op de etiketten van de producten die zij voor de winkels inkopen.

 

Wat staat er allemaal op zo’n voedingswaarde wijzer.

Allereerst de chemische feitelijkheden zijn er op een rijtje gezet.

Ieder voedingsmiddel bestaat uit de volgende componenten die samen weer 100% vormen. Altijd.

Vocht

Eiwit

Vet

As

Koolhydraten

 

Het water

Het vochtgehalte behoeft weinig uitleg, dat is gewoon het vrije en gebonden water dat in het voedingsmiddel aanwezig is. Vooral het laatste is uitermate interessant voor de producent. Door veel water in de hammen te pompen met de nodige bindmiddelen explodeert het rendement voor de fabrikant lijkt het wel. De klant heeft er weinig erg in, als hij ham op zijn lunch boterhammen heeft gedaan is het brood na enige uren gewoon doorweekt en getransformeerd tot een zompig moeras lijkt het wel. Ach, moet kunnen 40% vocht bij het vlees doen. De klant wil toch een goedkope ham en de fabrikant een goed gevulde portemonnee?

Het toevoegen van water heeft best wel voordelen, niet alleen voor de fabrikant maar ook voor de consument. Alleen een beetje jammer dat de laatste zo vreselijk veel voor een beetje kraanwater moet betalen.

 

Het mooiste voorbeeld van de verkoop van kraanwater is onze eigen ‘Spa rood’ bron in Nederland, het product Sourcy. Het bedrijf Vrumona wilde een eigen waterbron aan gaan leggen op het fabriekterrein in Bunnik. Veel bedrijven hebben hun eigen watervoorziening, gewoon om de kosten te drukken. Vooral wanneer het water alleen als

 

Hoe meer water hoe bederfelijke het voedingsmiddel. Het zal duidelijk zijn dat een pak melk eerder bederft dan een plakje ontbijtkoek. Er is gewoon minder water beschikbaar voor de bacteriën.

 

Volgende keer meer…

Geef een reactie