515 Het eiwit in onze voeding

Dit is de belangrijkste bouwstof voor ons lichaam. Onze spiermassa bestaat voor een groot deel uit eiwitten en daarmee worden ze ook gerepareerd en uitgebouwd.

Eiwitten zijn lastig en duur om te produceren. Vlees zal altijd duur blijven als eiwitleverancier omdat het vee relatief hoogwaardige voedingsstoffen toegediend krijgt. Ga maar na, een varken dat in voedingskundig opzicht gelijk is aan de mens heeft hoogwaardige (plantaardige) eiwitten nodig om een beetje te kunnen groeien. Een varken eet geen gras, de mens evenmin. Runderen doen dat wel, vandaar dat de productie van rundvlees zoveel milieuvriendelijker is dan met varkens het geval is. Geiten spannen helemaal de kroon. Die kunnen cellulose afbreken, die kun je ook kranten geven als voedsel. Wat water en vitamine pillen erbij en hopla! Zo krijg je een stuk Telegraaf vlees op je bord. Sappige verhalen vindt u ook niet? Veel beter dan die saaie en droge Volkskrant. Absolute humor zou dit zijn.

 

Spier of vet?

Onze spiermassa, die bij veel mensen tot rudimentaire proporties is teruggebracht worden van voornamelijk eiwit gemaakt. Bij een afvaldieet is het vooral van belang om juist het vet krijt te raken en de spiermassa te versterken. Spieren zijn immers de verbrandingsmotoren in het lichaam. Mensen die een fout afvaldieet volgen verliezen vaak veel spiermassa maar houden de vetreserves in tact. Vandaar dat zulke personen er meer uitzien als een lillende vetmassa die aan het skelet gehangen is.

Om verantwoord af te kunnen vallen is gewoon een normale hoeveelheid voedsel, lees energie, nodig en tegelijkertijd is een efficiënte verbrandingsmachine nodig.

Het lichaam zal dan langzaam gewicht gaan verliezen, zonder dat het in paniek raakt en in de woestijnsyndroom schiet.

 

En vegetariërs dan?

Die krijgen wel eiwitten binnen via de plantaardige voedingsmiddelen. Er zijn een acht tal die ons lichaam hard nodig hebben en die wij narmaal via vlees eieren en melk binnen krijgen.. Een beetje doorgewinterde vegetariër weet dat er ook peulvruchten gegeten moeten worden.

Bruine bonen, sojaproducten en gewoon alle lupinus-achtigen zijn goed voor deze aanvulling. Overigens hebben vegetariërs gemiddeld genomen meer verstand van voedsel dan de doorsnee carnivoor.

De ijzeropname kan wel een probleem vormen. Het organisch gebonden ijzer dat veel voorkomt in rood vlees, de heemgroepen genoemd, ontbreken in peulvruchten. Ijzer preparaten bieden weinig soelaas. De mond ziet rood van het roest maar het lichaam neemt het niet op. Vegetariërs lijden vaak aan een ijzergebrek in het bloed. Op zich niet zo’n grote ramp. Ze zijn eerder vermoeid en de zuurstof transporrende capaciteit van het bloed neemt dramatisch af. Dit laatste is de reden waarom renners in de Tour de France zo letten op hun Hematocriet waarde. Als zij niet het maximale aan rode bloedlichaampjes hebben in het bloed dan merken ze het erg goed wanneer zij een colletje nemen. Ze lopen leeg als het ware.

 

Zelf ijzer eten of roestige spijkers?

Liever niet, veel beter is om volkoren brood te eten samen met een zuur middel. Vruchtensap bijvoorbeeld, nee citroensap is nog beter. Dodelijk in dit opzicht is het glas melk. Deze eiwitten schermen juist de ijzeropname af.

 

Gezond eten komt er steeds weer op neer om gevarieerd te eten en weinig zaken uit te sluiten uit het dagelijkse dieet.

Dus leg de roestige spijker maar vast op het bord. Je weet maar nooit waar die straks goed voor is!

Geef een reactie