523 China gaat de rijstmarkt modificeren

Hoera, eindelijk weer eens een verbetering van de oeroude rijstteeltmethodes! Weg met het water, weg met de insecticiden. Kweek gewoon een voor insecten giftige rijstsoort en de rendementen schieten omhoog.

Dit is te lezen in het blad Science die verschenen is in april 2005

Terwijl de VS enigszins aarzelend deze nieuwe gewassen wil introduceren is China al volop bezig om aan hun nationale voedselbron te gaan knutselen. Het heeft ogenschijnlijk zeer veel voordelen en de nadelen zijn nog niet op grote schaal ontdekt.

China roept wel vaker dat men geen proplemen met de voedselproductie heeft. Zo zijn Mond en Klauwzeer en de Varkenspest relatief onbekende fenomenen. ‘It is no ploblem’ klinkt het dan.

Ik heb het al eens eerder geroepen maar vroeg of laat vindt er een grote of kleinere natuurlijke correctie op dit geknutsel plaat met als gevolg dat er opeens een misoogstje gaat plaatsvinden. Dit zal direct rampzalige gevolgen hebben voor de voedselvoorziening in Zuid Oost Azië want de gemiddelde rijstvoorraad in die landen bedraagt een miezerige twee maanden. Dan komt de stroom asielzoekers naar het Westen pas echt goed op gang roep ik dan altijd.

 

Over welke twee GM types praten we over?

Op dit moment worden in China op grote schaal beide rijst varianten getest:

De een is genetisch veranderd met genen van de bacteriestam, Bacillus Thuringiensis afgekort Bt. Dit nieuwe gen dat in deze rijstsoort is gebracht maakt een eiwit aan die het spijsverteringsstelsel van insecten verlamt. Redelijk lastig en heeft de dood tot gevolg. Voor gewervelde dieren, zoals de mens heeft dit eiwit geen enkele invloed. In de katoen en maïsteelt wordt van ditzelfde gen reeds gebruik gemaakt.

De andere variant maakt gebruik van een gen die afkomstig is van de ‘cowpea’ (Vigna unguiculata) Ook wel de vignaboon of ogenboon genoemd. Het lijkt het meest op een witte boon met een zwart oog erop geplakt.

Dit gen laat de rijstplant een eiwit aanmaken die de trypsine activiteit, een van de belangrijkste spijsverterings enzymen, onmogelijk maakt. Ook dit eiwit is alleen van invloed op insecten. Gelukkig maar. Pas maar op. Wanneer bij u voelsprieten uit uw hoofd gaan groeien en uw ogen langzaam veranderen in facetogen, kunt u beter geen Chinese rijst eten.

 

De eerste testresultaten in China zien er zeer veelbelovend uit en als het aan de Aziaten ligt zullen ze deze nieuwe technologie snel in gaan voeren.

 

Kunnen wij ze niet leren om aardappelen te gaan eten?

Of zullen we ze eerst maar gaan modificeren. Is in de mode.

Ja, dan kunnen we een echte Hollandse knutselknol lanceren!

Geef een reactie