537 Het varken, het meest milieuvriendelijke dier dat bestaat…

Ja, wij mensen eten vrijwel alle delen van een varken.

Zo bevat een varkenskop veel waardevol vlees. Een kop van zo’n 5 kilo kan snel 2 kg vlees opleveren.

Wat voor vlees dan?

Dat eet ik nóóit van mijn leven.

Haha, dat had u gedacht zeker!

We eten meer varkenskoppenvlees dan wij ooit denken.

Wel eens worst gegeten?

Wel eens Babi Pangang bij de Chinees gegeten?

Wel eens zeer goedkope grillworst gegeten, braadgehakt?

 

Dit zijn enkele willekeurige gerechten waarin dit smakelijke vlees verwerkt wordt.

Er zijn drie vleessoorten die erg smakelijk zijn die allemaal afkomstig zijn van het kopvlees van het varken.

1. Het maskervlees is het vlees van de wang vlak onder het oog van het varken. Het vel (zwoerd) wordt er vanaf gehaald en dan blijft een lapje vlees met vet over. Net als bij de mens bevat dit stuk vlees veel spierlaagjes. Tussen deze laagjes zit een vetlaagje om als een soort smering te dienen wanneer de gelaatspieren gebruikt worden. Vet bevat de smaakcomponenten van het vlees. Bij het uitbakken van dergelijk vlees ontstaat een uiterst smakelijk krokant gebakken stukje vlees die de Chinees zo lekker kan klaarmaken tot Babi Pangang. Het nekvlees is een andere benaming voor het maskervlees. Zit in de buurt en klinkt een stuk beter zo.

2. Het slaapvlees bevindt zich onder de slaap en is een mooi mager stukje vlees. Dit is een onderdeel van de kaakspier. Hiervan kan men na marineren mooi satévlees van maken.

3. De tong van het varken, een mooi stuk spiervlees dat erg goed in de tongenworst verwerkt kan worden. Een bijzonder hoogwaardige worstsoort met veel écht vlees. Los worden de tongen niet zo vee verkocht. De consument wil er toch maar niet aan herinnerd worden

 

Een varken is een van de meest milieuvriendelijke dieren die er bestaan. Er wordt niets weggegooid. Alleen heeft het een klein nadeel. Er moet relatief veel hoogwaardig veevoer ingestopt worden om het varken na 9 maanden slachtrijp te krijgen. Verder zijn het prima beesten die voor uiterst smakelijk vlees kunnen zorgen.

De mannelijke varkens, de beren spannen wel de kroon wat smaak betreft. Het vlees krijgt een penetrante geur als gevolg van bepaalde vluchtige vetzuren (oa. Capronzuur) die in het vlees aanwezig zijn.

Alleen de tanden en darminhoud (de mest) worden zo’n beetje weggegooid.

 

In feite is het varken een grote biobak waar wij massaal onze tanden inzetten!

Geef een reactie