601 De knutselbroden van Albert Heijn

Door een ‘oud broodcursist’ werd ik half oktober 2005 op gewezen dat er een nieuwe broodsoort bij AH in de schappen zou verschijnen die je in de kunststof zak 8 minuten lang bij 220oC. af moest bakken in de oven. Dat leek mij pas echte humor. Plastic in de oven en dan maar hopen dat de grill niet aangezet wordt. Ik zie de vlammen in de keuken al! Dat deze verpakking brandt is al door mij getest. De keuken dreigde helemaal zwart te worden. Een giller!

Albert Heijn is altijd wel in voor een spannend verzetje, dat is allang bekend:

v Gehakt uit Afrika importeren.

v Vers ontdooide diepvries konijnen uit China als vers verkopen.

v Druiven via de controle vrijhaven Antwerpen importeren.

Ga zo maar door.

Aangestoken door een ongezonde nieuwsgierigheidsprikkel ben ik naar mijn eigen super gegaan om daar de schappen uit te ruimen. Jammer, Raalte is te klein voor dit product. Ik moet mij naar een XL supermarkt begeven. ‘Daar proberen ze altijd van die nieuwe dingen, voordat wij het mogen hebben’ vervolgde hij. Toch wel een veilig idee, dat ik in mijn eigen dorp niet overgeleverd word aan de voedselgrillen van AH te Z. Ik moest mij naar een XL winkel begeven.

Uh?

‘Nooit van gehoord. Wat is dat voor een winkel dan? Voor extra dikke mensen of zo? Er zijn toch ook van die kledingzaken voor die speciale types?’ Met een zucht liet hij mijn retorische vraag onbeantwoord. ‘had maar een vak moeten leren’ dacht hij hoofdschuddend. Toch wel leuk bedacht van meneer Heijn. Ze lopen wel duidelijk vóór op de trend dat de gemiddelde West Europeaan langzaam maar zeker uitdijt. In Leeuwarden uiteindelijk een XL winkel gevonden. Toch redelijk in de buurt zeg ik altijd. Wat een balzaal zeg! Leek wel een hangar. Het brood waarnaar ik zocht was niet te vinden. Het lag verstopt tussen de vleeswaren ergens onderaan in het ‘probeerhoekje’.

Wat voor brood is dit afbakbrood.

Thuis in het laboratorium gekomen het brood direct op de pijnbank gelegd en analytisch benaderd. Het leek het meeste op een klef gebakken brood met een te lichte korst die in een ritselende bloemenzak verpakt was. Zo te zien polyetheen. Gebakken door Borgesius in Wateringen. Het brood had duidelijk te lijden gehad van het lange transport. Zag eruit alsof het tussen de tramdeuren klem had gezeten. Verder waren de plakjes van het halve brood dubbelgevouwen waar die het eerst de zak ingegaan zijn.

Twee varianten waren er te koop: Volkoren brood en tijgerwit. Best slim want de bleke korst (kap in bakkersjargon) is mooi gecamoufleerd door de donkere kleur en door het rijstbloem dat traditioneel op zo’n tijgerbrood gesmeerd wordt. Tijgerwit had duidelijk een gelige kleur, leek wel of het ascorbinezuur in de broodverbeteraar vergeten was.

Het label liet mij het volgende lezen:

Pain de Boulogne (Donker bruin brood met reuze veel pitten erin)

Half meergranenbrood, voorgebakken. (Uh, is het nou een halfje brood of is alles maar half wat erin zit?)

Ovenheerlijk Tijgerwit Half witbrood, voorgebakken.Ingrediënten (bruinbrood):

v Tarwemeel

v Water

v Pompoenpitten

v Zonnebloempitten

v Bakkersgist

v Roggemout

v Lijnzaad

v Broodzout

v Boekweitgrutten

v Lupine

v Karamel

v Gierst

v Dextrose

v Gemoute tarwevlokken

v Havervlokken

v Maïsgries

v Sesamzaad

v Soja

v Weipoeder

v Zuurdesem

v Emulgatoren (lecithine, E472e, E482)

Ingrediënten Tijger witbrood:

v Tarwebloem

v Water

v Bakkersgist

v Broodzout

v Rijstebloem

v Paneermeel

v Dextrose

v Tarwezetmeel

v Lactose

v Gedeeltelijk geharde plantaardige olie

v Emulgator (E482)

v Melkeiwit

v Glucose


Allergie-informatie: (bruin brood variant) bevat koemelkeiwit, lactose, soja, gluten, tarwe, rogge, maïs, sesam, lupine. Gemaakt in een bedrijf waar ook noten worden verwerkt.

Toelichting op het product:

Allemachtig! 21 ingrediënten in het brood. Het lijkt wel of de bakker zijn zaad en pittenvoorraad erin leeggekiept heeft. Of wilden zijn varkens het niet meer eten?

Er wordt zowel bakkersgist als zuurdesem verwerkt. Ik heb mij laten vertellen dat het bakkersgist het echte rijswerk doet en het zuurdesem meer is voor de smaakbeleving voor de consument. Er zit ook weinig hiervan in. Het zuurdesem staat bijna onderaan de lijst ingrediënten en bakkersgist op de vijfde plaats.

De prijzen liegen er ook niet om:

Bruinbrood € 1,05 en witbrood € 0,99 (Voor een halfje!)

De bereiding

Bereiden: Bak het brood (verpakking niet verwijderen) in ca. 8 minuten in een voorverwarmde oven 220oC. Verwijder de verpakking na het bakken en laat het brood ca. 10 minuten afkoelen.

Concluderend:

Wat een giller, brood dat uit de koeling komt in de zak 8 minuten in de oven leggen. De kern is steenkoud. De afkoelperiode zorgt er wel voor dat er iets warmte verder naar de kern doordringt maar het blijft een flauwe hap. Bovendien is de zak brandbaar. Sommige ovens gebruiken de grill om voor te warmen. En nu maar hopen dat er geen hoog blonde consumenten de oven verkeerd in zullen stellen. Dan kunnen ze eens beleven hoe het is om binnen vuurwerk af te steken. De zak is brandbaar en geeft een vettige gele vlam met een heleboel stank. Deze kunststof zal bij 280oC gaan smelten. Dus de zak smelt als het ware om het brood heen met de nodige stank.

Dit product is leuk bedacht maar is geen lang leven beschoren vanwege een aantal punten:

v Hoge prijs

v Smelt en brandgevaar van de zak wat product contaminatie met zich meebrengt.

v Smaak. Deze blijft heel gewoontjes

v Vorm. De plakjes zien eruit als ingezakte puddinkjes

Mijn advies is ook om dit brood eenmaal te kopen, de brandblusser in de keuken gereed te houden en het eindresultaat aan de buren te geven.

Lang leve de brood barbecue!

Geef een reactie