603 De beer is los bij de Aldi en Lidl

Wat zeg je me nou?

Is er iets serieus aan de hand daar? Een voedselrel? Worden er weer onderbetaalde personeelsleden de laan uitgestuurd? Of krijgt iedereen 30% loonsverhoging?

Nee, wij gaan het niet hebben over deze randverschijnselen van deze ‘afknijp supers’.  Er is zijn veel interessantere dingen aan de hand.

Wij gaan een tipje van de sluier oplichten hoe het kan dat prijsvechter supermarkten de prijs van met name vlees laag kunnen houden.

Heel gewoon.

Vlees van een mindere kwaliteit inkopen. Zo herinner ik mij een uitspraak van een productontwikkelaar van een groot vleeswarenbedrijf die vertwijfeld tegen mij uitriep: ‘ze willen niet eens stront in hun producten hebben!’

Nu zal het niet zo zijn dat men dit in de producten laat stoppen. Het artikel 18 van de Warenwet verbiedt de verkoop van stront voor menselijke consumptie namelijk.

Gelukkig maar, hoor ik u roepen. Het vlees dat in onze favoriete ‘dumpsuper’te vinden is heeft toch wel enige gelijkenis hiermee.

Zij verkopen berenvlees dat na bereiding een duidelijke urine en mestgeur afgeeft!

 

Bij de Aldi en Lidl haal ik mijn cursusmateriaal voor de lessen vleestechnologie.

Niet dat de kwaliteit een voorbeeld is van hoe het zou moeten zijn.

Integendeel.

Hier kunnen we vooral bij de spekblokjes en saucijzen echt afwijkend varkensvlees aantreffen: Berenvlees.

Een beer is een mannelijk varken waarvan het vlees het hormoon androstenon en de stof skatol bevat, de voornaamste veroorzakers van de berengeur.  Androstenon is een stof in beren die bij zeugen seksuele prikkeling veroorzaakt. Van invloed op het

androstenonniveau zijn onder meer de seksuele ontwikkeling, de leeftijd en het gewicht van het dier; een lager gewicht en een jongere leeftijd geeft minder androstenon.

Skatol is een niet-sekse specifieke stof. De skatolconcentratie is bij beren 1,5 tot 2 keer zo hoog als bij borgen (gecastreerde beren) en 3 keer zo hoog als bij zeugjes.

Het vlees van de mannelijke varkens smaakt heel anders. Bij het bakken ontstaat er een hardnekkige en indringende mest- en urinelucht boven uw fornuis en in het vlees. Flink veel kruiden erover is een van de manieren om deze ‘pislucht’te kunnen camoufleren.

U begrijpt wel dat het vlees van een beer nauwelijks te verkopen is. Dit is veel goedkoper vlees.

De boeren kunnen deze nadelige effecten een beetje camoufleren door de mannelijke biggetjes (meestal zonder verdoving) te castreren, enkele dagen na de geboorte. De boer kan ook het dier in half volwassen toestand laten slachten. Dieren lichter dan 80 kg zouden minder geur bevatten.

 

Dit is het zoveelste bewijs dat merk ‘goedkopie’ duidelijk een iets andere kwaliteit heeft dan gangbaar product.

 

U ziet, bij de voordeelsuper wordt u zelf bij de beer genomen.

Geef een reactie