606 De viscuisine van Iglo

Het etiket vermeldt:

Voedingswaarde per 100g

Energie            655kJ/ 155kcal

Eiwit                                 13g

Koolhydraten                   6,0g

-waarvan suikers              1,0g

Vet:                                  9,0g

-waarvan verzadigd         2,0g

Natrium                             0,44g (omgerekend naar keukenzout is dit 1,1%)

Vezels                                 – g

 

Bij het openmaken van de verpakking, gleed een massief blok vis naar buiten die met een zaak perfect met rechte hoeken afgezaagd was met daarbovenop een soort ‘biologisch tapijt’ die het krokante laagje in wording moest voorstellen. De bereiding was een verhaal apart. Men geeft drie mogelijkheden aan: Met de hetelucht oven, de magnetron en in een afgesloten koekenpan. Voor het laatste gekozen en ja hoor, het mooie rechte blok veranderde in een drabberige massa en het krokante laagje leek meer op een natte bruine boterham die op de vismassa dreef. Wetend dat dit maaltje terecht komt op een plaats waar de zon nooit schijnt ben ik met goede moed die viskeuken van kapitein Iglo gaan eten. ‘Allemachtig, wat een zoute bende zeg!’ Mompelde ik terwijl ik met mijn mond onder de keukenkraan hing. Ben blij dat ik niet lijd aan hypertensie (verhoogde bloeddruk) Dit zou anders rampzalig uitpakken zodat de argeloze consument op de intensive care ontwaakt.

 

Het klachtendossier is erg omvangrijk geworden en luidde in het kort als volgt:

  1. Hierop Kapitein Iglo op 31 augustus een e mail gestuurd met de volgende vragen:

1 Is dit product wel geschikt voor personen die aan hypertensie lijden?

2 Hoeveel keukenzout wordt hier aan toegevoegd?

3 Stelt u toezending van meerdere monsters voor nader onderzoek op prijs? Ik wil graag alles retourneren. Totaal 5 pakken.

  1. Op 31 augustus ‘bevestiging van uw klacht van 30! Augustus’ van mevouw M. van Dongen van de Iglo consumentenservice.
  2. Op 21 september een antwoord ontvangen (gedateerd 15 september) van mevrouw T. de Keizer van de consumer care centre: ‘Wij hebben uw klacht doorgegeven aan ons kwaliteitslaboratorium. Zij! Vermoedt dat zich tijdens de productie een storing heeft voorgedaan waardoor een verkeerde dosering van grondstoffen heeft plaatsgevonden…. Natuurlijk had dit tijdens een controle opgemerkt moeten worden, helaas is dit niet gebeurd. Bij de betrokken productieafdeling hebben wij aangedrongen op een uiterste oplettendheid om herhaling te voorkomen’. Er dwarrelde meteen een IRIS cheque uit de envelop ter waarde van € 7,50 die direct door mijn jongste zoon werd ingepikt.
  3. Op 21 september mevrouw de Keizer nogmaals de vragen 1 en 2 herhaald waarbij ik mijn grote verontrusting uitspreek over de doseringsnauwkeurigheid van de grondstoffen, waarbij ik mijn vermoeden uitspreek dat het geclaimde percentage van 70% best wel eens niet gehaald zou kunnen zijn. Hierop een suggestie gemaakt dat dit in overtreding is met de Warenwet.
  4. Op 28 september een antwoord van mevrouw M. van Dongen nu weer van Iglo consumentenservice: ‘Iglo viscuisine beavt 0,44 gram natrium per 100 gram. Een pak weegt 380 gram en is voor 2 personen (2 porties). Een portie levert 0,84 gram (840 mg natrium….Vroeger kreeg iedereen met een verhoogde bloeddruk een streng natriumbeperkt dieet voorgeschreven. Inmiddels is bekend dat een natrium beperkt dieet lang niet bij iedereen de bloeddruk verbetert. Alleen voor mensen die ‘zoutgevoelig’ zijn is het zinvol een natriumbeperkt dieet te volgen. Mensen die gevoelig zijn voor zout, zullen merken dat de bloeddruk daalt na een maand een natriumbeperkt dieet te hebben gevolgd. Overigens is het wel voor iedereen goed matig te zijn met zout. Gemiddeld eet de Nederlander zo’n negen gram zout per dag. Dit is 3600milligram natrium, terwijl het lichaam in normale omstandigheden ongeveer 400 milligram per dag nodig heeft. (Bron Voedingscentrum)’
  5.  

 

 

 

 

Er zit toch ruim 4 gram zout in een dergelijk pakje. Volgens mij lag het zoutgehalte beduidend hoger. Ruim boven de zeewatergrens (3,4%)

 

Nabeschouwing van deze Iglo affaire

Dit product vormt een fraaie toepassing van verhoging van de toegevoegde waarde van een vissoort die normaliter industrieel verwerkt wordt.

 

 

Geef een reactie