614 Het Belgisch voedselagentschap

In België bestaat er ook een instantie die min of meer vergelijkbaar is aan onze Keuringsdienst van Waren. Het FAVV heet het deftig: Federaal Agentschap voor Voedsel Veiligheid, in de volksmond het voedselagentschap.

Nieuwsgierig als ik ben heb ik mij geabonneerd op de twee maandelijkse nieuwsbrief van dit agentschap. Erg interessant allemaal. Zo kan de lezer kennis nemen van de schoolkrant- achtige verhaaltjes die dit agentschap aan het volk presenteert.

 

Ook deze maand (april 2006) had men iets leuks voor in de voedselschoolkrant:

Er waren klachten gekomen over de voedselveiligheid zoals die in een soapserie te zien zijn.

Hierop is een inspecteur naar de TV-studio getogen, (‘in de hoop een echte acteur tegen het lijf te lopen’ wordt hier op een naïeve toon aan toegevoegd) en een inspectie uitgevoerd.

Toen kwam men er met een schok achter dat een filmset iets anders is dan een echte keuken. Wat een verrassing zeg! Tjonge, Grutjes nog an toe zulle!

Er waren twee foto’s bij geplaatst die beter thuishoorden bij een reisverslag van een schoolreisje van groep 8 met een even kinderlijk onderschrift.

 

Dit alles illustreert pijnlijk hoe België het even anders doet op het gebied van voedselveiligheid.

OK, er mag best gelachen worden en gelukkig zijn de Belgen daar beter in dan wij broodnuchtere ‘Óllanders’.

Maar om nu verslag te doen van officiële tijdverspilling lijkt mij niet geheel verstandig. Het is algemeen bekend dat het voedselagentschap in vergelijking met de Nederlandse VWA met een zeer minimale bezetting uitgerust is. Verder heeft men zich op het gebied van advisering begeven. Dit is levensgevaarlijk voor een handhavende instantie. Men moet alleen handhaven, boem uit. Anders stelt men zich kwetsbaar op.

 

Verder kon ik lezen in een andere nieuwsbrief dat voedingsmiddelenproducenten die een gecertificeerd HACCP plan hebben, korting kunnen krijgen op de heffingen (ik neem aan dat hiermee de boetes bedoeld worden) en dat er minder inspecties zullen plaatsvinden. Zo wordt het voor ieder bedrijf gewoon een economisch rekensommetje om de kosten die nu eenmaal gepaard gaan met het ‘tegen de lamp lopen’ en dat van certificering tegen elkaar af te wegen. Complete verstrengeling van belangen.

 

Laat de soap maar lekker doormodderen met het smeren van smerige broodjes op de TV.

Waarschijnlijk waren die broodjes van karton en de acteurs gewoon voedselamateurs. Wij zullen de lijstenmakers maar bij de bedrijven langssturen want wellicht krijgt men nog meer korting als een bedrijf een HACCP certificaat in een gouden lijst zet…

 

En stuur de inspecteurs van de FAVV maar naar de haven van Antwerpen. Daar gebeuren langzamerhand veel dingen op het gebied van voedselveiligheid die het daglicht niet kunnen verdragen. Het is immers algemeen bekend dat containers met voedingsmiddelen lang zo streng en waterdicht gecontroleerd worden dan bij ons in Rotterdam. Daar glippen de bedenkelijke vleeswaren, pistachenoten, paprikapoeder en zelfs kerstboomverlichting (ja, dit valt ook onder de Warenwet) massaal door het controlenet.

En eenmaal op het grondgebied van de EU is vrij verkeer mogelijk van goederen.

 

Het wordt tijd dat de Belgische maaswijdte van hun Warenwetnet iets aangepast wordt.

Geef een reactie