615 Wat is de tomatensoep weer gevuld!

Op een druilerige zaterdagavond kreeg ik een extra gevulde soep van Super de Boer voorgeschoteld. Flink wat ruimte vrijgemaakt op tafel en in mijn maag want nu zou er een supermaaltijd komen.

De soep was bij wijze van uitzondering erg goed. Opvallend was de friszure smaak. Geprikkeld door deze smaaksensatie maar even de vuilnisbak ingedoken om het blik en etiket voor verdere vernietiging veilig te stellen. Ik was toch wel even benieuwd hoe het kwam dat de soep zuurder smaakt dan de meest onrijpe tomaat die ik ooit geproefd heb.

Dit is wat ik op de bodem van het blik las:

0346 1327 JAN 2009 NL 43 EEG.

Toch leuk dat EEG nummer: Struik Foods in Nijkerk is de houder van dit voor argeloze consumenten geheime nummer.

Nu het etiket eens omver gespit:

 

Ingrediënten (genummerd):

 1. Tomatenpuree 54%
 2. Gehydrolyseerd soja-eiwit1  Dit geeft de aangenaam bouillon-achtige smaak
 3. Tomaat 7%
 4. Varkensvlees
 5. Tarwemeel2
 6. Ui 2%
 7. Prei 1,5%
 8. Suiker Dit zwakt de zure smaak van met name azijn af en geeft een beetje aroma na het sterilisatieproces.
 9. Gemodificeerd maïszetmeel
 10. Kippenei3
 11. Kruiden en specerijen4
 12. Zout
 13. Rundvet
 14. Tarwebloem2
 15. Water
 16. Varkenseiwit
 17. Paneermeel2
 18. Verdikkingsmiddel (E412) Dit is een hittestabiele gel guargom dat gewonnen wordt uit het endosperm van een op soja gelijkende plant.
 19. Tarwevezel2
 20. Stabilisatoren (E450, E451) Dit zijn di- en trifosfaten die veel gebruikt worden in vleeswaar in blik.
 21. Conserveermiddel (E250) Dit is het alom bekende nitriet dat in vleesconserven gedaan wordt ter voorkoming van de groei van de Clostridium Botulinum bacterie en om de roze kleur van met name de soepballetjes in tact te houden.
 22. Azijn
 23. Plantaardig olie (raapzaadolie)
 24. Aroma5 (tomaat)
 25. Voedingszuur (E330) Dit citroenzuur, de onwerkzame variant van vitamine C, wordt veel gebruikt om een gel te versterken en om de smaak fris te maken.

 

Bevat 8,5% Vermicelli en 4,2% soepballen.

 

Bevat de allergenen: 1 soja, 2 gluten/tarwe, 3 ei, 4 selderij, 5 melkeiwit/lactose

Voedingswaardewijzer:

Energie 182kJ/43 kcal

Eiwit 2,0g

Koolhydraten 6,5g

Waarvan suikers 3,0g

Vet 1,0g

Waarvan verzadigd 0,5g

Enkelvoudig onverzadigd 0,5g

Meervoudig onverzadigd –

Voedingsvezel 0,8g

Natrium 0,4% (Omgerekend 1,0% in het eindproduct)

 

Dit etiket is weer een typisch voorbeeld van de waanzin rond de wetgeving van het etiketteren. Het bedrijf Struik houdt zich overigens keurig aan de regels. Daar zit een hoofd kwaliteitsdienst die snapt wat hij moet doen. Het is natuurlijk goed om alles op het etiket te zetten maar een beetje lezende consument schrikt zich toch dood bij het zien van deze waslijst? In feite is het etiket zo vuil als een beest. Er staan tal van ingrediënten op die best weggelaten kunnen worden.

 

Er zijn wel een paar leuke kanttekeningen te maken bij dit product.

 

Het tomaatgehalte (1 en 3)

Er wordt 54% tomatenpuree gebruikt. Als dit de standaard kwaliteit tomatenpuree is die tot 30% ingedikt is komt hiermee het tomatengehalte al boven de 100%, ongeveer 150%. Dit is alleen maar toe te juichen en er komt dan nog 7% gewone tomaat bij. Waarschijnlijk zijn dit hele tomaten in blik. En toch heeft men aroma (24) nodig om alles kennelijk weer op te lappen. Geen bouillonaroma maar TOMAAT-aroma! Onbegrijpelijk en onnodig kostprijsverhogend.

 

Het gemodificeerd maïszetmeel (9)

Veel consumenten denken dat dit genetisch gemodificeerde maïs is. Weten zij veel wat het modificeren van zetmeel is. Vaak wordt er in de levensmiddelenindustrie niet bij stilgestaan, hoe een etiket gelezen wordt door veelal een absolute voedselanalfabeet. Gemodificeerd zetmeel wil zeggen dat de eigenschappen door wat chemische knutselarij iets veranderd zijn. Hoogstwaarschijnlijk heeft dit zetmeel de eigenschap gekregen dat het pas dik wordt wanneer het product na het steriliseren weer afkoelt. Dit wordt ook wel dunkokend zetmeel genoemd. Dit heeft als voordeel dat de inhoud van het blik mooi vloeibaar is tijdens de sterilisatie. Hierdoor kan de warmte sneller de inhoud bereiken en wordt aanbranden ook iets voorkomen.

 

Het paneermeel (17)

Dit is een onnodige declaratie naar mijn mening. Het is ook onduidelijk waarvoor het gebruikt wordt. Tarwebloem wordt al gedeclareerd en de toevoegingen die er in voorkomen worden ook ergens anders genoemd.

 

Stabilisatoren (20)

Deze zijn onnodig, tenzij deze stoffen gebruikt zijn om de soepballen te maken. Fosfaten zorgen over het algemeen voor een betere vochtbinding in het vlees. Onnodig om in een waterig product te gebruiken. Met een goede keus bindmiddel, met gebruikt er al twee kan dit ondervangen worden. Overigens wordt er guargom gebruikt (18) die deze functie samen met (9) makkelijk kan overnemen. Omdat de soep erg zuur gemaakt is wil men voorkomen dat de soep ‘breekt’nadat het in het bord is opgediend. Dit is te zien aan het ontstaan van vlokken in de soep.

 

Water (15)

Dit is een belangrijk ingrediënt om de soep vloeibaar te houden want er is veel tomatenpuree gebruikt. De plaats waar dit ingrediënt vermeld staat is wel erg onderaan. Hiermee suggereert men dat er maar weinig water in de soep gedaan is. Volgens mij moet dit verhuizen naar nummer 2.

 

De vetten (13 en 23)

Dit zijn ongetwijfeld de smaakmakers en het is niet helemaal duidelijk waarvoor raapzaadolie gebruikt is. Het gehalte aan verzadigde vetten (50%) is een aanwijzing dat rundvet duidelijk de overhand heeft. Dus de raapzaadolie is er niet voor de gezondheid in gedaan.

 

De ingrediënten claims

Naar mijn mening is het niet nodig de percentages van ui, prei vermicelli en soepballen te vermelden. Het is wel uiterst correct overigens.

 

Tja een extra gevulde soep wat informatie betreft was dit zeker!

Op naar de eenvoud van een schoon etiket.

Geef een reactie