619 Spelen met vuur in het restaurant.

Als u een biefstuk Stroganoff bestelt dan kunt u vrijwel zeker getuige zijn van enig vlammend spektakel. De uien en andere kruiden worden eerst met Vodka geflambeerd om daarna een geheel te vormen met de saus die als blusmiddel toegevoegd wordt.

Dit is leuk en vooral lucratief spelen met voor een restaurant.

Ik wil het over een ander soort spelen met vuur hebben. Namelijk over de gezondheid van de argeloze klant die zich volledig overgeeft aan de culinaire uitspattingen van de keukenbrigade.

Niet iedere consument kan goed tegen bepaalde ingrediënten. Vrij vertaald heet dit voedsel allergie of intolerantie.

Dit is het rijtje van allergenen die voedingsmiddelenproducenten tegenwoordig op de etiketten moeten zetten:

·         Gluten houdende granen

·         Schaaldieren

·         Eieren

·         Vis

·         Aardnoten

·         Soja

·         Melk

·         Schaalvruchten

·         Selderij

·         Mosterd

·         Sesamzaad

·         Sulfiet in een hogere concentratie dan 10mg/kg

 

In de Warenwet wordt dit prima geregeld voor de consument. Iedere producent moet precies op het etiket van het product vermelden welke allergenen er in aanwezig zijn. Verder wordt er een uitvoerige opsomming gegeven van de overige ingrediënten die erin verwerkt zijn.

Zo kan de consument zelf een risicobeoordeling maken van het voedingsmiddel dat hij tot zich wil nemen, heet het zo mooi officieel.

Een restaurant die een biefstukje verkoopt aan de gast weet, als het goed is welke ingrediënten hij allemaal gebruikt heeft. Wat lastiger wordt het wanneer er producten van derden gebruikt worden. Denk maar eens aan de kruidenmengsels die zo frequent gebruikt worden in de restaurantkeukens. Ook daar heeft de luiheid genadeloos toegeslagen. Tja weet die kok weel. Het sausje lukt altijd zo mooi met het poeder uit het gele potje. Wat is daar nu mis mee? Het kan gruwelijk misgaan wanneer een gast zwaar ziek wordt of op en andere manier schade ondervindt van het bezoek aan het restaurant. Een claim ligt dan snel op de loer. Oei, toch maar even de verzekeringspolis erop nakijken. Die regelen helemaal niets als het op de deskundigheid van personeel aankomt. Die laten het er gewoon op aankomen.

 

Restaurants hebben dus de plicht om de consument net zo goed en volledig te informeren als een fabrikant..

Haha, een giller is dat! Dit kunnen we wel vergeten. Daar hoeft u bij Mc Donalds niet mee aan te komen.

Geef een reactie