622 Terug naar de steentijd?

De recente opmerking van de Amerikaanse president G. W. Bush om een bepaald land naar de steentijd terug te bombarderen heeft bij mij de nodige (soms schaarse) denkprocessen in gang gebracht.

Wat bedoelt deze aardige man met deze opmerking? Gewoon dat de hele moderne infrastructuur vernield wordt en alle moderne zaken waar wij in de wereld zo van genieten gewoon stukmaken.

In feite is onze maatschappij zeer kwetsbaar geworden. Door alleen al de elektriciteitsvoorziening eg te nemen zal onze maatschappij binnen enkele weken al afgedaald zijn naar de steentijd. Naast het moeten ontberen van allerlei luxe zaken zoals televisie en centrale verwarming is er ook een ander punt waarop men op zichzelf is aangewezen.

Ons eten! Help waar halen wij dit zo snel vandaan? Allemaal de moestuinen induiken dan maar? Redelijk lastig voor de grote stedelijke gebieden. De ellende is dan niet te overzien.

Laten wij eens wat overlevingsstrategieën bekijken om er toch voor de zorgen dat het einde zo lang mogelijk uitgesteld wordt.

 

Wat moeten we gaan hamsteren?

Winkels zullen binnen 24 uur leeggekocht zijn, vooral op het gebied van verduurzaamde voedingsmiddelen. Eindelijk zijn de pakhuizen dan leeg van onze conservenfabrieken. Alle winkeldochters zijn er ook meteen uit. Hoeven we niet meer te dumpen naar Rusland. In feite zullen we zelf de voedingsmiddelenproductie ter hand moeten nemen. Er zal dus weer geweckt worden, ingezouten en gedroogd, mits er voldoende brandstof voorhanden is.

Drinkwater is ook een redelijk essentieel verhaal. We kunnen wel een kuil graven in de straat maar dan is het water niet altijd even betrouwbaar. Dit moet gedesinfecteerd worden. Juist ja, met chloor. Beter een chloorsmaak aan het water dan een tyfussmaak zeg ik altijd wanneer ik in een ver land de onmiskenbare rioollucht uit de kraan ruik.

Wij moeten dan keukenzout en chloor gaan hamsteren. Dat zijn de beste levensverlengende boodschappen die ik kan gaan doen als er ergens crisis, ofwel de pleuris uitbreekt.

 

Keukenzout

Vrijwel alle voedingsmiddelen kunnen gezouten worden. Vanaf 8% conserveert dit al aardig. Echt lekker wordt het natuurlijk niet als ik het product een nacht moet weken in vers water om het zout een beetje weg te spoelen zodat het een normale concentratie krijgt.

 

Chloor

Hiermee kunnen de meeste bacteriën bestreden worden. Met name de gevaarlijke jongens zoals Cholera, Dysenterie en Coli kunnen zeer matig tegen een chloorbehandeling. Gewoon een beetje toevoegen aan drinkwater zodat je net de chloorlucht kunt ruiken is al voldoende. Uitkoken kan ook, maar ja er komt even geen gas uit de kraan en de electrische waterkoker is inmiddels tot kweekbak omgebouwd. Chloor is ook een goed middel om wonden te desinfecteren. Erg gezond is het niet maar wat wil je nu ale ziekenhuizen gesloten zijn en als de huisartsen allemaal gillend overspannen geworden zijn.

 

Azijn

In pure vorm is dit een goed conserveermiddel. Althans wanneer u dit in de winkel gaat hamsteren dan krijgt u een verdunde oplossing met een sterkte van 5%   Hiermee kunnen voedingsmiddelen verduurzaamd worden. Gewoon zuur maken heet dit. De zuurgraad moet dan onder de pH waarde van 4,0 komen.

 

Suiker

Dit is niet alleen een nuttige voedingsstof maar hier kan men ook leukere dingen doen in de voor iedereen grauwe tijd. Juist ja, alcohol kan ermee gemaakt worden. Toch een beetje feesten en tegelijkertijd wat voedingsmiddelen conserveren. Wat dacht u van appels in de brandewijn.

Mocht er een apocalyptische ramp zich voltrekken dan is het altijd handig om wat van deze brandewijn achter de hand te houden.

 

Dan gaan we lallend ten onder.

Geef een reactie