624 Slachten wij niet netjes genoeg?

Zware ophef ontstond rond 23 oktober 2006 toen op de TV breed uitgemeten werd dat Albert Heijn HALAL vlees in de schappen heeft liggen en men wist er ook ongerust bij te vertellen dat deze dieren ook nog onverdoofd geslacht werden?

Wat een dierenbeulerij! Waar zijn de spandoeken, rellen in de winkels. Greenpeace en andere milli-jeuaktivisten maar mobiliseren, op de barricades!

Wat is HALAL vlees eigenlijk? Wordt het wel zo cru bereid als de media beweren?

HALAL vlees is vlees dat volgens de islamitische regels is geslacht. In het kort komt het erop neer dat dit neer dat de dieren in gezonde staat het slachthuis bereiken. Vee dat niet in staat is om zelf te lopen is op de een of andere mamier ziek en kan niet gebruikt worden. Op zich een goede regel. Je weet nooit welke virussen en andere bacteriën in zo’n stukje vlees zit. Verder moet zo’n dier inderdaad zonder verdoving omgelegd worden. Als dit deskundig gebeurt dan is een dier binnen 60 seconden buiten bewustzijn. Toegegeven, deze doodsstrijd blijft een rotgezicht waar zelfs de meest ervaren vleesman soms veel moeite kan hebben om dit tafereel te aanschouwen. De achtergrond van deze manier van slachten is dat het hart een dusdanige conditie moet hebben dat het via de doorgesneden ader het bederfelijke bloed uit het karkas kan verwijderen. Vroeger werd het vlees uitsluitend ongekoeld bewaard en was een volledige ontbloeding een pure noodzaak om de houdbaarheid en daarmee de voedselveiligheid optimaal te maken. Het zou overigens geen kwaad kunnen om deze oer-oude tradities een tegen het licht te houden waarbij de nieuwe technieken van de laatste 100 jaar erbij betrokken worden. Vasthouden aan oude processen is niet altijd optimaal. Verandering betekent vaak de kracht van de organisatie waarvoor het dient.

Ik ben van mening dat de Nederlandse consument met een schok zich realiseert hoe er werkelijk in Nederland geslacht wordt. In de regel is het best wel netjes en is aan strenge voorschriften gebonden. EU voorschriften om precies te zijn. Alles is tot in de puntjes geregeld, de manier waarop de vloer uitgevoerd moet worden, de wijze waarop een haarnetje het haar moet bedekken etc.

Wat deze regels niet afdekken is de afstomping en de daarmee gepaard gaande algemene verruwing bij het personeel dat werkzaam is bij de slachterijen. Het mag duidelijk zijn dat de scholingsgraad niet bepaald hoog is op de werkvloer van een slachterij. Er werken ook nog eens opvallend veel allochtonen, waarvan wellicht een paar zelfs Islamitisch kunnen zijn. Maar dat terzijde. Iedereen weet dat dieren niet kunnen klagen, laat staan een actiegroep oprichten en dergelijke. Het is beslist een fiet dat er onnodig dierenleed plaatsvindt, vooral buiten de reguliere (kantoor) werktijden. Iedereen die een beetje kennis heeft van de slachterijwereld weet dat er hier en daar iets anders gewerkt wordt, zullen we maar zeggen om tijdelijk productiedruk of storingen op te kunnen vangen.

Het is beslist niet zo dat het een puinhoop is in slachtend Nederland. Ook hier kunnen de puntjes op de i gezet worden.

En laat het HALAL vlees maar lekker in de winkel liggen. De winkelier kan hier riante prijzen voor vragen en hij heeft eindelijk een nichemarkt aangeboord die wel eens niet een nichemarkt zal blijken te zijn.

Nog even en er wordt katholiek vlees op de markt gebracht. Die is alleen rond Carnaval te krijgen.

 

Feestbeesvlees!

Geef een reactie