625 KERST-DIS? GOED MIS!

De gezellige tijd van de Kerstvakantie is voor de meesten weer aangebroken.  Lekker een paar weken vrij genietend, van de donkere dagen van december. De donkere groene dagen wel te verstaan. Sneeuw en vorst wordt steeds zeldzamer lijkt wel. Onze kinderen kunnen we alleen maar nog naar de diepvrieskist verwijzen wanneer wij het over de winters van vroeger hebben. ‘Kijk Jan, dit is nou sneeuw!’ leggen we geduldig uit terwijl wij een dikke laag rijp van de vriezer af krabben.

 

Kerst en voedselveiligheid

De Kersttijd is ook één groot gevaar op het gebied van voedselveiligheid.

De gemiddelde huishoud Truus, lees de doorsnee voedselanalfabeet, wil eigenlijk dit jaar het Guinness book of records evenaren door te hopen dat er in 2 minuten een volledige kerst dis op tafel gezet kan worden.

Nou niet overdrijven Velzeboer, de gemiddelde tijd dat de keukenmiep in de keuken staat bedraagt 20 minuten en laten we met de kerst extra royaal doen en er meteen maar 40 minuten van maken. Lukt best hoor om een kalkoen binnen 40 minuten klaar te maken. Óf hij is verbrand óf nog lekker rood van binnen. ‘Tjonge wat een mooie vleessappen Truus’, roep ik uit. Het is toch goed dat je veel cranberrysaus erover hebt gedaan, dan roeien we hopelijk de huisvrienden van de kalkoen meteen uit. Dat hoop ik dan. Cranberries bevatten zeer veel benzoëzuur dat schimmeldodend werkt maar beperkte mate bacteriocide werkt. Dus de échte  huisvrienden zoals Campylobacter en de diverse Salmonellae species kunnen uitbundig meefeesten met ons. Ach, wat geeft het. Een tijdelijk Guillan Barré syndroompje of een stevige hoeveelheid Gastro Enteritus is wel een spannende afwisseling van het lange dagen van de kerstvakantie.

‘Tjonge wat staan er weer van die kleine lettertjes op de kant en klare kerstrollade zeg? Wat is het nou, 80 – 180 of 280 graden. Kan jij het lezen schat?’ Ach wat maakt het uit de gemiddelde kerstdisganger ziet het verschil van de braadtemperaturen niet eens.

Of je nou ziek wordt van de kalkoen of van een rauwe rollade maakt niet zo vreselijk veel uit. Die metaal-achtige smaak van het vlees, de kenmerkende taaiheid en de uitbundige microbiologische flora neutraliseren snel ieder culinair hoogtepunt rond deze dagen.

De onervarenheid van de gemiddelde kerstkok(kin) samen met een gezonde dosis luiheid en voedselanalfabetisme vormen welhaast de perfecte ingrediënten voor een KERST MIS

 DIS!

 

Kerst en de huisarts

Deze beroepsgroep beleeft altijd piekdagen. Driekwart van de huisartsen zijn op wintersport en de thuisblijvers moeten zich uit de naad werken om alle kerst syndromen de baas te kunnen blijven. Een van die kerst syndromen is het LDL verhaal. Als gevolg van uitbundig eetgedrag en de zeer foute combinaties zoals suiker met eiwitten en vetten, stijgt voor velen het LDL cholesterol niveau tot een onverantwoord hoog peil. En al die vetproppen maar rondzweven in de bloedbaan. Om die reden is er een piek aan calamiteiten die te wijten is aan hart- en herseninfarcten. Voeg daarbij de spanningen die de kerst binnen bepaalde families teweeg kan brengen die voor een gevaarlijke stijging van de bloeddruk zorgen en voilá, de rampenformule is weer compleet!

Geen griepgolf met de kerst maar een LDL cholesterol golf zou ik haast willen beweren.

 

Kerstsfeer

Die is altijd geheimzinnig leuk te noemen.

Het begint altijd in de winkels. Iedereen laadt karren vol met allerlei voedingsmiddelen alsof de wereld aan de vooravond staat van het vervolg van de 80-jarige oorlog.

Wat een crisisgedrag!

Maar ja, je moet er wel wat voor over hebben nietwaar als je schoonmoeder op bezoek komt. Met jouw keukengemiddelde van een miezerige 20 minuten kun je nooit prestaties tot grote hoogte leveren. Dan moet je gewoonweg veel gemaksvoedsel inslaan met ingebakken luiheid.

Dan die pakjes onder de kerstboom. Op kerstavond worden die stilzwijgend opengemaakt door diegene die zijn naam  voor zichzelf enigszins leesbaar heeft kunnen maken. Geen gedicht, geen broodje moraal, geen sneer, niets van dat alles. Gewoon een ‘cold turkey’pakje.

Pak maar gauw uit jongens en zet meteen de TV wat harder.

Het journaal is al begonnen…

 

Fijne feestdagen! 

Geef een reactie