Bier is een feestelijke drank. Voor de meesten althans. Het feestelijk imago van een vrolijk schuimend biertje zit rotsvast verankerd in onze fantasieën.
Bij Heineken houden ze ook wel van een feestje. Dat druipt gewoon van het etiket af.
Zelfs de letter ‘e’ staat een betje scheef van de lach. Dit is een uitvinding van onze ‘Freddie’ geweest.
Welke feestelijkheden kunnen we op het etiket zien?
Het traditionele pijpje bier met een inhoud van 30 centiliter telt maar liefst drie etiketten.
Een halsetiket, eentje op de voorzijde en eentje de achterzijde van het bruine flesje.
Op al die etiketten kunnen wij een schat aan informatie halen zo tussen de biertjes door.
Wij zullen een paar dingetjes voor u nalopen.
Het oprichtingsjaar
Est. 1873. Wat is dat voor een afkorting? Estimated? Eerste Schuimende Tank? Wel een wilde gisting geweest hoor. Oh, nee dat moet het oprichtingsjaar zijn. Established is een Engels woord dat vrij vertaald ‘opgericht’ betekent.
De medailles
Let op. Wij gaan meteen in het Frans verder:
‘Medaille d’or Paris 1875’ en dan
‘Diplome d’honneur Amsterdam 1883’ staat er in rode letters.
Het etiket reutelt nog even verder:
Grand prix de Paris 1889’.
Tjonge dat is een tijd geleden.
Wat betekent dit allemaal?
“2 jaar na onze oprichting hebben wij goud gewonnen om 8 jaar later een troostprijs in Amsterdam in de wacht te slepen en dit prijzenfestival te beëindigen in Parijs met een poedelprijs in 1889.
Wij hebben nog een poging gewaagd in 1900 om deel te nemen in de jury, maar zaten er in Parijs een beetje voor spek en bonen bij.
‘Hors concours membre du jury Paris 1900’
Helaas het heeft niet mogen baten want het is nu 108 jaar stil aan het prijzenfront”
En nu maar hopen dat de gemiddelde Heineken drinker geen Frans kan lezen.
Gefopt!
Wat waren dit voor prijzenfestivals?
Dit waren productkeuringen die plaatsvonden tijdens een of andere vakbeurs. In Parijs vinden deze productkeuringen, ook wel bekend als ‘le Concours generale’ nog steeds plaats. Echter met het verschil dat het regionale keuringen geworden zijn. Intussen is Europa tot een geheel gesmolten en de Fransen kruipen naar regionale activiteiten toe. Chauvinisme zegt u? Welnee, gewoon landsbelang.
Toch wel een beetje zielig, je doet je uiterste best en binnen de 2 jaar win je de hoofdprijs voor je bier en daarna glijd je weg via de achterdeur. Geen nood, ik heb net twee kratten gekocht.
De rode ster
Eindelijk een solide stuk symboliek op het etiket. Het logo van de Bolsjewieken ofwel communisten van voor de Russische revolutie. Een rood biertje is het gewoon.
De Bolsjewieken (Bolsje = meer) waren de communisten die de beruchte oktoberrevolutie in 1917 ontkenden. Hieruit is uiteindelijk het Rode Leger ontstaan die de rode ster voor het eerst in hum embleem verwerkte.
In Hongarije is de rode ster als symbool nog steeds verboden. Ben benieuwd of Heineken daar gewoon te koop is.
Al die rooie symboliek in ons Nederlands biertje had de CPN (Communistische Partij Nederland van Marcus Bakker, Ina Brouwer en Fré Meis) mee moeten maken.
Misschien een idee om de Lada importeur een hart onder de riem te steken? Bij aankoop krijgt de klant een krat Heineken cadeau. Altijd makkelijk als hij door de stoel zakt. Gelet op de doorsnee kwaliteit van dergelijk auto’s kan het wel eens van pas komen.
De receptuur
‘Traditioneel recept’ en ‘zuivere natuurlijke grondstoffen’ reutelt het etiket ons nog in een laatste stuiptrekking na in een uiterste poging om het ‘vergane glorie’ etiket met daarop een communistisch symbool te compenseren.
Kennelijk is het recept na 1885 iets minder traditioneel gewonnen. Anders had men wel een prijsje kunnen winnen.
Brons misschien?
Ik stem vóór.
Heineken blijft voor mij gewoon een lekker glaasje prik.