720 Wicky aardbei met vitamine C maar bijna zonder vruchten

Afgeleid door een cursiste die op een handige manier een klein pakje Wicky naar binnen werkte, hoorde ik haar een kreet slaken dat zij eigenlijk niks aan het drinken was.

 

Dit was wat ik op het etiket kon lezen:

Wicky aardbei met vitamine C

Fruitdrink met teogevoegde vitamine C

Ingrediënten:

§ Water

§ 10% sap uit geconcentreerd sap (appel, 0,6% aardbei)

§ suiker

§ glucose-fructosestroop

§ voedingszuur: citroenzuur

§ aroma

§ vitamine C

§ kleurstof: karamel (E150d), cochenille

Inhoud 0,2 L e

Voedingswaarde per 100 ml

Energie 165kJ/ 39 kcal

Eiwit   0g

Koolhydraten 9,7g

Vet     0g

Vitamine C 15mg (= 25% ADH*)

*) Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)

Menken Drinks

Postbus 231

2410 AE Bodegraven

Nederland

www.wickydrinks.nl

 

De naam van dit drankje

Die is veelzeggend. Lijkt erg op het Engelse woord ‘wicked’, dat de volgende betekenissen kan aannemen: verdorven, zondig, gemeen, kwalijk etc.

Leuke ondeugende naam zeg dat wel. Het kan ook een beetje aan Wikipedia denken. Dit is een meer vrome gedachte.

Wat is er nu zo ‘wicked’ aan dit drankje? Juist ja, je wordt weer gigantisch om de tuin geleid en je weet alleen niet hoe.

Het gaat natuurlijk om het gehalte aan aardbei in deze drank want die vrucht wordt op het etiket geclaimd.

Als ik de sap toevoeging goed lees dan stel ik vast dat er appelsap is gebruikt met daaraan 0,6% aardbeiensap toegevoegd. Da’s een miezerige halve aardbei van 1,2g! Groot is de schrik als ik wat beter lees met de leesbril op het puntje van mijn neus dat er slechts 10 van dit sap erin verwerkt is. 0,12gram aardbei ofwel 0,06% Op het totaal gewicht. Hooguit 5 pitjes van de schil van de aardbei!

Dit gaat nergens meer over.

 

Gratis reclame…

Dat dit drankje populair is onder de gorilla’s hebben we duidelijk kunnen zien toen Bokito na zijn uitbraak op 18 mei 2007 in Blijdorp gezellig op het terras rondkeek naar de bange bezoekers die onder de tafels weggekropen waren. Er prijkte een pakje Wicky op de tafel voor zijn neus. Ideaal voer voor een goede reclamecampagne. Zo van: ‘met Wicky sta je nooit voor aap!’ Etc. Veel beter dan die rare zwemmende koeien met bommetjes en zo.

 

De rekentruc met de voedingswaarde

Hier noemt men de voedingswaarde per 100ml wat ongeveer neerkomt op een gewichtsinhoud van bijna 104g. Dit komt overigens vaker voor bij frisdranken)

Eigenlijk staat er dat de voedingswaarde geldt voor een hoeveelheid van ongeveer 96gram (naar boven toe afgerond) Zo kan de consument zich 4% slanker rekenen. Nu zal dit de gemiddelde Wicky drinker niet bepaald boeien. Over het algemeen worden deze consumenten in zeer geringe mate gehinderd door enige kennis van voeding.

 

Dan karamel (E150d).

Deze wordt bereid door verhitting van ammoniumzouten en basen met sulfiet.               Dit is het sulfiet ammonia caramel. E 150d (Klasse IV)

E 150d wordt in de cola’s en frisdranken toegepast.

Voor Caramel E 150a en E 150b gelden geen ADI’s, dat wil zeggen maximaal in te nemen hoeveelheden. Voor E 150c en E 150d is er een maximale inname verantwoord van 150mg/kg lichaamsgewicht.

Het is mij duister om deze bruine kleurstof toe te passen in een drank dat rode vruchten bevat, zij het in welhaast microscopisch lage concentraties.

 

De kleurstof cochenille (E120)

Dit is altijd wel een aardige. Deze kleurstof wordt voornamelijk gemaakt van de vrouwelijke (!) cochenille schildluizen.

“Nou en?” Vraagt u zich af? “Daar ben ik toch niet vies van?” Nee, misschien niet maar de Islamitische spijswetten schrijven ondermeer voor dat niets gegeten mag worden wat gemaakt is van insecten. Een goede moslim mag dit lekkere drankje dus niet drinken. Het is niet bepaald HALAL maar meer HARAM (onrein).

 

De overige varianten?

Wicky sinaasappel, appel geeft u 10% sap. Best redelijk lijkt mij.

Wicky fruitdrink geeft (omgerekend van 10% saptoevoeging) een cocktail van:

0,1% citroen

0,02% sinaasappel

0,02% passievrucht, mandarijn, abrikoos

0,01% ananas

0,001% mango, guava, limoen

Geen wonder dat er nog eens apart citroenzuur toegevoegd moet worden want er zit gewoon niks in!

Wicky framboos laat zien dat frambozen erg duur zijn:

Hier zit 0,3% rood fruitsap (rode druif en 0,02% framboos) Hieruit maak ik op dat er in werkelijkheid 0,0006% framboos in zit. Dit komt zo’n beetje neer op, geschat, 100 moleculen framboos per glas. 6 duizendste gram per glas! Dit is te vergelijken met 6 bacteriën per glas.

Verder is dit product mede gezoet door zoetstof. Volstrekt overbodig, want er zit al bijna 7% fructosestroop in het product en de toevoeging van cyclamaat en sacharine is alleen maar kostprijsverhogend. Niet erg logisch. Een typische Wickydrinker zal zich letterlijk ergens anders dik over maken.

Wicky is een industriële giller van de eerste orde. Absolute humor! Het is nog volstrekt legaal ook! Dat is het mooiste nog. De Warenwet staat dit allemaal toe!

 

Dit drankje doet zijn Engelse naamvariant wel eer aan.

Zou de naam van de productontwikkelaar bij Menken ook met een W beginnen soms?

Moet toch eens in mijn databankje kijken, mag wel opschieten want er zit maar weinig ‘sap’ in de accu.

Nog maar 0,0006% lees ik op mijn scherm!

Geef een reactie